Opvoeding van uw puppy
Geschreven door Sandra |
Na lang wachten is eindelijk uw nieuwe puppy bij u thuis gekomen. Een goede opvoeding van uw pup is nodig om er uw trouwe hondenvriend van te maken die u voor ogen heeft.
Opvoeding is niet alleen voor pups van grote hondenrassen! Ook kleine honden moeten worden opgevoed, omdat ze anders kunnen uitgroeien tot ongeleide projectielen en hielen- en handen bijters.
Maar waar moet u allemaal opletten bij de opvoeding van uw puppy? Lees verder en bekijk alvast ons puppy assortiment!
Is een puppycursus zinvol?
Het kan verstandig zijn om met uw puppy op puppycursus te gaan. Het is leuk en leerzaam voor zowel hem als uzelf en ook meteen goed voor de socialisatie. De cursusleider kan u daarbij ook goede tips geven hoe u uw puppy het beste nieuwe dingen kunt leren.
Wilt u meer over dit onderwerp weten, dan leest u onze blogs over Puppycursus ja of nee en Socialisatie van pups.
Hoe voed ik mijn puppy op?
Zodra hij bij u thuis is gekomen, begint het leerproces. Uw puppy is continu aan het leren. Het is dus belangrijk dat u van te voren nadenkt over wat u wilt dat hij leert. Uw puppy moet weten wat u als baasje van hem verwacht. Het moet dus duidelijk zijn wie de leiding heeft en wat wel en vooral niet mag. Uw puppy zal van alles uit willen proberen. Als hij vervolgens het gevoel krijgt dat dit gedrag wordt beloond, dan zal hij dit gedrag blijven herhalen. Let er wel op dat aandacht ook beloning is. Het gaat dan om zowel negatieve als positieve aandacht.
Het belonen van uw puppy
Beloon het goede gedrag. Zorg wel dat u dit op de juiste manier doet. U moet uw puppy belonen binnen enkele seconden na het gewenste gedrag, anders weet hij niet meer waarvoor hij wordt beloond.
Ongewenst gedrag van uw puppy
Probeer te zorgen dat uw puppy niet in de verleiding kan komen tot ongewenst gedrag. Voorkomen van ongewenst gedrag is makkelijker dan het ongewenste gedrag weer af te moeten leren… Laat bijvoorbeeld geen schoenen en sokken slingeren en zorg dat hij voldoende alternatieven heeft waar hij wel op mag bijten en kauwen. Pups leren voor een groot deel met hun bek! Lees hier meer over in het artikel Bijtgedrag van een pup .
Het valt vaak niet mee, maar probeer het ongewenste gedrag van uw puppy te negeren. Als u namelijk tegen hem zegt dat hij dit niet mag doen, dan geeft u toch aandacht. En zoals eerder aangegeven: negatieve aandacht is ook aandacht! Pas als uw pup rustig is en het ongewenste gedrag is gestopt, kunt u hem weer belonen en aandacht geven.
Grijp in als dit nodig is
Soms is het nodig dat u als baasje bepaald gedrag onderbreekt, bijvoorbeeld omdat dit gedrag gevaarlijk is voor uw puppy zelf, of voor andere mensen of dieren. U kunt op dat moment kordaat ‘NEE’ zeggen en hem afleiden van het gedrag door een geluid te maken, bijvoorbeeld in uw handen te klappen. Uw pup vergeet dan even wat hij aan het doen is. Zorg daarna dat uw puppy zijn aandacht op u richt. Zodra hij dit doet kunt u hem belonen.
Beloon en corrigeer uw puppy met uw stem
Geef commando’s kort en met lage stem. Belonen doet u daarentegen met een hoge stem.
Ben consequent in uw gedrag naar uw puppy
Het is voor iedereen, dus zowel voor uw puppy als voor uzelf het best om zo consequent als mogelijk te zijn in uw gedrag. Zorg dus dat u binnen uw huishouden ook goede afspraken maakt over hoe u met uw pup om wilt gaan en dat iedereen dus op dezelfde manier handelt.
Hieronder enkele tips voor bepaalde situaties die dagelijks terugkomen:
- Eten geven aan uw puppy: geef hem eerst eten voordat u zelf gaat eten. Zo is er minder kans dat hij komt bedelen. Leer uw puppy eventueel in zijn mand te blijven tijdens het eten.
- Spelen met uw puppy: het spelen met uw pup moet leuk zijn. Zowel voor de baas als voor de hond. Hij moet dus ook kunnen winnen in het spel, anders blijft het niet leuk voor uw puppy. U hoeft hierbij niet bang te zijn voor rangorde problemen. Het is wel zo dat u moet spelen als u er zelf zin in hebt. U mag dus best op een spel uitnodiging ingaan als u daar zelf zin in hebt. Als u geen zin hebt mag u uw puppy ook wegsturen of negeren. Zorg dan wel dat hij voldoende eigen speeltjes heeft om zijn energie in kwijt te kunnen. Wissel speeltjes ook af, dus laat niet de hele vloer bezaaid liggen met al het speelgoed van uw puppy, maar kies telkens bijvoorbeeld 2 speeltjes uit waar hij op dat moment mee kan spelen. Zo blijft het speelgoed van uw pup interessant.
- Slapen van uw puppy: uw pup heeft heel veel slaap nodig! Een actieve pup is maar zo’n 4-6 uur per dag actief. Dat betekent dus dat een drukke pup nog steeds 18-20 uur per dag zal slapen. Een rustige pup kan zelfs nog meer slapen. Sommige pups hebben moeite om zelf voldoende rust te nemen. U zult als baasje hier dus voor moeten waken. Een bench kan hierbij uitkomst bieden, mits goed gebruikt! Hoe u de bench moet gebruiken kunt u lezen in ons artikel over Benchtraining.
- Aandacht geven aan uw puppy: u bepaalt als baasje of u wel of geen aandacht aan uw pup wilt geven op een bepaald moment. Natuurlijk mag u erop ingaan als hij (op de juiste manier, dus niet met ongewenst gedrag) aandacht vraagt. Dat hoeft echter niet altijd. Wees voor uw puppy wel duidelijk in uw gedrag.
- Probeer vooruit te denken: denk erover na of het gedrag wat u nu leuk vindt van uw puppy ook nog leuk is als uw hond volwassen is. Een pup is leuk om op schoot te hebben, een hond van 40 kg minder. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld op de bank liggen of tegen u opspringen.
Elke puppy is anders. Er bestaat geen standaard hond en daarmee ook geen standaard opvoeding. Bovenstaande tips kunnen u wel helpen om een goede basis te leggen in de opvoeding van uw puppy. Houd er rekening mee dat hij vanaf ongeveer 6 maanden leeftijd gaat puberen en gaat proberen zijn grenzen te verleggen. Blijf dus duidelijk naar uw hond in wat u wel en niet wilt.
Wat komt er nog meer kijken bij de opvoeding van mijn puppy?
U bent niet klaar met opvoeden als uw puppy weet wat hij wel en niet mag. Hij moet ook nog leren om zindelijk te worden, maar bijvoorbeeld ook om aan de riem te lopen en alleen thuis te blijven.
Heeft u nog vragen over de opvoeding van uw puppy? Stuur dan een bericht naar dierenarts@medpets.be.