Service
Winkelmandje
Menu
Kortingen tot -50%! - Black Friday Deals bij Medpets! Lees meer

Alleen thuis blijven van uw pup

Geschreven door tommy |

Honden zijn van nature groepsdieren en graag in gezelschap van groepsgenoten. In de natuur is dit de roedel en in de thuissituatie het baasje en het gezin. Gezinshonden moeten leren om alleen thuis te blijven. Ze moeten er hierbij op leren vertrouwen dat de baas ook weer terugkomt. Leert een hond niet goed om alleen te blijven, dan heeft u kans op ongewenst gedrag als blaffen, slopen en onzindelijkheid in huis.

puppy alleen met speeltje

Leer uw hond zo vroeg mogelijk om alleen thuis te blijven

Het helpt om een hond als pup al te leren om alleen te blijven. Het is belangrijk u te realiseren dat elke hond anders reageert op alleen zijn en de ene hond kan van nature beter alleen zijn dan de andere. Dit kan ras afhankelijk zijn, maar ook binnen hondenrassen bestaan grote verschillen. De training om uw hond alleen thuis te kunnen laten moet daarom ook op uw eigen hond worden afgestemd.

Bouw het alleen zijn langzaam op

Langzaam opbouwen van de tijd dat uw hond alleen is, is belangrijk zodat uw hond het vertrouwen krijgt EN houdt dat u ook weer terugkomt. Laat u uw hond te snel te lang alleen, dan kan hij stress opbouwen. Dit gevoel wordt vervolgens gekoppeld aan het alleen zijn, dus elke keer dat hij in het vervolg alleen wordt gelaten heeft uw hond stress. Er ontstaat een soort negatieve cirkel die vaak moeilijk is te doorbreken en soms tot echte verlatingsangst kan leiden.

Hoe zelfstandig is uw hond?

Uw hond kan eigenlijk pas leren alleen te blijven als hij een bepaalde mate van zelfstandigheid heeft en niet gewend is de hele dag achter u aan te lopen en bij u te zijn. Dit zal dus eerst geoefend moeten gaan worden. Dat uw hond ’s nachts rustig op een andere plek kan slapen wil niet zeggen dat hij overdag ook makkelijk alleen kan blijven. Dit is meer een dagelijks terugkerend ritueel. Overdag weggaan en een tijdje wegblijven is heel anders voor uw hond.

Het oefenen van alleen thuis blijven

Kan uw hond rustig een tijdje alleen zijn als u ergens anders in huis bent, dan kunt u gaan oefenen met het alleen thuis laten blijven van uw hond. Eerst bijvoorbeeld alleen de voordeur open en dicht doen en vervolgens ook echt naar buiten gaan en de tijd dat u buiten blijft verder uitbouwen. Beloon uw hond als hij rustig blijft en bouw de tijd buiten steeds verder uit. Schenk echter niet te veel aandacht aan de hond bij binnenkomst. Weggaan en terugkomen moet normaal worden voor uw hond.

Koppel een commando aan het thuisblijven

Koppel eventueel een vast (korte) zin aan het weggaan, zoals ‘tot straks’ of ‘baasje is zo terug’. Uw hond leert dan dat u even weg bent, maar ook weer terugkomt. Neem niet te uitgebreid afscheid en besteed in de periode voor u weggaat niet te veel aandacht aan uw hond, omdat het contrast met het alleen zijn dan nog groter is als u weg bent.

Een hondenbench kan goed helpen in deze oefening. Voorwaarde is wel dat de hond helemaal positief gewend is aan de bench. Lees hiervoor ook ons artikel over benchtraining.

Kan mijn hond echt goed alleen thuis blijven?

Het kan helpen om af en toe te testen of uw hond ook daadwerkelijk rustig is als u weg bent. U kunt dit met een camera filmen of geluidsopnamen maken. Eventueel kunt u uw buren vragen even op te letten of ze iets zien of horen als u weg bent. Dat uw hond stil is als u thuis komt wil niet zeggen dat hij goed alleen kan zijn. Hij kan ook gestopt zijn met blaffen omdat hij uw auto heeft horen aankomen.

Uw oudere hond leren alleen thuis te blijven

Oudere honden kunnen ook leren alleen te blijven. Soms is er echter een reden waarom oudere honden niet alleen kunnen blijven en is er echt sprake van verlatingsangst. Het is dan vaak belangrijk om met behulp van een gedragsdeskundige de oorzaak van het gedrag te achterhalen en samen met de gedragsdeskundige een trainingsschema op te stellen.

Nog wat extra tips om het alleen zijn van uw hond makkelijker te maken:

  • Zet de radio aan als u weggaat.
  • Geef uw hond iets lekkers als u weggaat, zoals een kluif (kijk eens op onze website voor de verschillende kluiven of een gevulde kong (bijvoorbeeld onze Kong Classic) , zodat hij even bezig is.
  • Maak een soort vast ritueel van uw vertrek, maak het voorspelbaar. Dit werkt echter alleen als uw hond al gewend is dat u af en toe weggaat en terugkomt. Een niet goed getrainde hond zal bij het herkennen van dit ritueel juist onrustig worden.

We wensen u veel succes met de training!

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.be.

 

Relevante artikelen