Service
Winkelmandje
Menu
Grijp je kans: Vandaag -20% korting op Trovet bundels! Lees meer

Puppy's

Wanneer honden klein zijn is het vaak het allerleukst voor het baasje. U kunt de hond nog alles leren en hij is helemaal afhankelijk van u. Wel moet u ook moeilijkere dingen aanleren.

Populaire producten voor uw puppy

Blog artikelen over puppies

Meer tips

Zindelijk

De pup moet bijvoorbeeld zindelijk worden. U moet de pup dus zeer regelmatig uitlaten, om te voorkomen dat hij zijn behoefte binnenshuis doet. Zodra hij buiten iets deponeert, beloont u hem. Als de pup toch binnen begint te plassen, kunt u hem optillen. Hij zal dan meteen stoppen. Het heeft geen zin om de hond te straffen als hij binnen plast. Hij zal het ofwel zien als een vorm van aandacht en dus opnieuw binnen plassen, ofwel denkt hij dat hij niet mag plassen in de buurt van het baasje. Gevolg is dat hij het buiten ook niet meer doet bij het uitlaten. Soms heeft de fokker de pup al zindelijkheidstraining gegeven.

Training

Om de hond verder op te voeden kunt u hem opgeven voor een puppy-klas. Pups leren heel snel. Het is dus slim om de pup telkens te belonen als hij iets goed doet. Als de hond zich slecht gedraagt, negeer hem dan, en reageer pas op hem zodra hij zich weer goed gedraagt. Ook kunt u kort en duidelijk nee tegen de hond zeggen. Doe dat wel altijd op een lage toon. Met hoge, lange tonen beloont u de hond juist. Het is van belang dat u altijd consequent blijft. Om de pup te laten wennen aan alledaagse zaken en andere honden en personen, is het goed om hem overal mee naar toe te nemen. Ook hierbij geldt dat de fokker soms al begonnen is met de training.

Castratie

Vervolgens moet u een beslissing maken of u de hond wil laten castreren. De testikels van de reu worden verwijderd. Bij een teef spreken we van steriliseren. Gevolg van de castratie en sterilisatie is dat de hond minder vaak wegloopt en aanhankelijker gezelschap wordt. De hond wordt makkelijker in de omgang met andere honden en met mensen. Bovendien kan het op latere leeftijd goed zijn voor de gezondheid van de hond, omdat prostaatproblemen, tumoren aan de testikels en tumoren aan de anus zo voorkomen worden.

Gebit

Een puppy heeft de eerste maanden nog een melkgebit. Vanaf dat de hond vier maanden oud is gaat hij die tanden wisselen en krijgt hij zijn definitieve gebit. Tijdens het wisselen kan het moeilijk zijn om brokken te eten. Het is dus ook heel normaal als de hond plots tanden mist in de eerste maanden van zijn leven. Het is belangrijk dat u op tijd begint met gebitsverzorging. Op die manier zullen veel gebitsproblemen op volwassen leeftijd voorkomen worden.

Beweging

Beweging is erg belangrijk voor jonge honden. Het ontwikkelt de spieren van uw viervoeter en zorgt voor gezonde botten en gewrichten. De duur van een wandeling mag ook niet te lang zijn, en moet langzaam opgebouwd worden. De hoeveelheid beweging die de hond nodig heeft, hangt wel af van het ras en de leeftijd van de pup.

Voeding

Gezonde voeding is eveneens van belang voor een gezonde groei en gezonde botten. Bovendien krijgt de hond een glanzende vacht en voelt hij zich beter. Het beste is om de pup speciaal voer voor jonge honden te geven. Als de hond twaalf maanden oud is, kunt u overstappen op volwassen voeding. Bij grotere rassen kan dat al iets eerder.

Wormen

Pups krijgen vaak wormen via de moedermelk. Dat kan zowel schadelijk zijn voor de hond als voor de mens. Vooral kinderen kunnen er gevoelig voor zijn. Ontwormingsmiddelen zijn er in tabletvorm, zoals Milbemax, maar ook in de pastavorm zoals Vitaminthe. Het is belangrijk om uw pup van jongs af aan regelmatig te ontwormen.

Vlooien

Ook vlooien zijn vervelende beestjes. Het is aangeraden om de pup te behandelen met anti-vlooienmiddel, zelfs als hij geen last van vlooien heeft. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat pups die tijdens hun eerste jaar geen vlooien gehad hebben, ook minder risico lopen op een vlooienallergie als ze ouder zijn. Vlooienbestrijdingsmiddelen bestaan in de vorm van druppels, sprays, pilletjes en shampoos.