Service
Winkelmandje
Menu
Winter Solden: kortingen tot -50% op alles voor uw huisdier! Lees meer

Socialisatie van pups

Geschreven door Samantha |

Socialiseren van pups is erg belangrijk. Een goede socialisatie maakt dat u in de toekomst een leuke gezinshond kan hebben die goed omgaat met andere mensen, dieren en veranderingen in de omgeving. Om uw pup goed te kunnen socialiseren is het wel belangrijk om iets te weten over de ontwikkeling en socialisatie van een pup.

Baasje wandelt met pup

Socialisatiefase van een pup

De socialisatiefase van een pup is grofweg in te delen in 2 fases.

  • De eerste fase van socialisatie tussen de leeftijd van 3 -12 weken.
  • De tweede fase van socialisatie tussen de leeftijd van 12 weken – 6 maanden.

De eerste socialisatiefase van uw pup

Dit kunt u zien als de nieuwsgierige fase, omdat pups in deze fase, zoals het woord al zegt, nieuwsgierig zijn naar nieuwe dingen. Ze moeten in deze fase met van alles kennis maken. Ze moeten leren dat allerlei prikkels niet eng zijn. De rest van de buitenwereld moet ‘normaal’ worden.

We geven u een kort overzicht met voorbeelden van prikkels waar uw pup mee bekend moet worden:

  • Kinderen
  • Lawaai/drukte (bijvoorbeeld een drukke winkelstraat of een markt)
  • Auto’s
  • Treinen
  • Bussen
  • Vrachtauto’s
  • Andere mensen (o.a. ook mensen met een andere huidskleur en minder valide mensen)
  • Andere honden
  • Andere dieren (natuurlijk alle dieren in het huishouden, zoals de kat en het konijn, maar ook andere dieren, zoals koeien, schapen en paarden als u uw hond in landelijk gebied uitlaat)
  • Water (bijvoorbeeld de zee als u hier dichtbij woont of hier regelmatig met uw hond naartoe wilt gaan)
  • Alles wat normaal is in het dagelijks leven van u en uw gezin
  • Vuurwerk/harde geluiden
  • De dierenartsenpraktijk!

Deze fase moet rustig gebeuren en uw pup moet voldoende tijd krijgen om aan nieuwe prikkels te wennen. Het is belangrijk dat dit niet wordt overhaast en dat uw een pup herhaald kennis laat maken met dingen. Ook is het belangrijk niet te veel prikkels achter elkaar aan te bieden. Uw pup moet voldoende tijd krijgen om weer tot rust te komen.

Mocht uw pup angstig reageren op een prikkel, dan is uw pup er nog niet klaar voor. U mag uw pup op zo’n moment oppakken en bij de prikkel weg halen. Probeer het gewoon op een ander tijdstip nog een keer en begin rustiger, bijvoorbeeld op grotere afstand.

De tweede socialisatiefase van uw pup

Deze fase wordt gezien als de angstfase. Uw pup wordt wantrouwend tegen alles waar hij in fase 1 mee in aanraking is gekomen. De pup moet weer leren dat alles waar hij al ooit mee geconfronteerd is nu ook niet gevaarlijk is. Herhalen van dezelfde prikkels is zeker in deze fase dus heel belangrijk!

Dit is ook de fase waar een pup blijvend bang kan worden voor bepaalde dingen door een traumatische ervaring.

Uw pup bij u thuis

Uw pup komt meestal aan het eind van de eerste socialisatiefase bij u, de nieuwe baas, thuis. Nu moet hij dus leren wat ‘normaal’ is binnen het huishouden en bekend raken met de routine binnen een gezin.

Er zijn wel enkele aandachtspunten waar u tijdens de socialisatie op kan letten om een goede sociale hond te krijgen:

  • Socialiseren met kinderen
  • Wennen aan de dierenartsenpraktijk
  • Socialiseren met andere honden

We zullen u hier uitleggen waarom deze punten vooral erg belangrijk zijn binnen de socialisatie.

Socialiseren met kinderen

Een kind is voor een hond niet zomaar een klein mensje. Een hond die geen ervaring heeft met kinderen kan een kind zien als iets bedreigends. Ze kunnen zelfs agressief gedrag naar kinderen ontwikkelen als ze niet leren dat kinderen (in de meeste gevallen) niet gevaarlijk zijn en vaak juist een hele leuke speelkameraad. Mocht u zelf geen kinderen hebben is het dus wel belangrijk om plaatsen op te zoeken waar veel kinderen komen, bijvoorbeeld het schoolplein of een speeltuin.

Wennen aan de dierenartsenpraktijk

Elke hond zal in meer of mindere mate in contact komen met de dierenartsenpraktijk. Het is goed om hier niet mee te wachten tot het een keer echt noodzakelijk is om de dierenarts te bezoeken. Ga regelmatig even langs om uw pup te wegen en een snoepje te halen. Zo leert uw pup dat de dierenarts heel leuk kan zijn.

Socialiseren met andere honden

Er zijn heel veel verschillende hondenrassen en elke hond ziet er anders uit. Pups moeten leren dat al die andere rassen ook ‘gewoon’ honden zijn. Wacht niet met het contact met andere honden tot alle inentingen gegeven zijn, want dan is de eerste socialisatiefase al voorbij! Ga natuurlijk niet naar het drukke hondenuitlaatveldje, maar kijk of u met bekenden kunt afspreken die ook honden hebben en waarvan u weet dat ze goed gevaccineerd zijn. Informeer wel vooraf of de andere hond goed met pups kan omgaan, om een traumatische ervaring te voorkomen.

Waar uw pup verder zeker mee in contact moet komen is afhankelijk van uw leefomgeving!

Wat te doen bij een slechte ervaring van uw pup?

Als uw pup een keer schrikt van een ervaring is het advies wel zo snel mogelijk een vergelijkbare situatie op te zoeken en deze leuk te maken door uw pup positief te belonen. Schrikt uw pup bijvoorbeeld van een vrachtwagen, ga toch weer naar een drukke weg, maar houdt in het begin wat meer afstand en speel met uw pup of geef hem iets lekkers als hij niet angstig reageert.

Voorkom dat een onaangename gebeurtenis een traumatische ervaring wordt. Dit geldt ook voor een negatieve ontmoeting met bijvoorbeeld een grotere hond. Zoek binnen een dag een hond op van hetzelfde ras die pup vriendelijk is en maak de ervaring plezierig.

Tot slot…

Begin op tijd met socialiseren en blijf herhalen! Ga zeker door met socialiseren tot aan de puberteit, maar liefst tot hij een jaar oud is. Zo blijft hij leren dat nieuwe dingen niet eng zijn en u kunt op tijd inspelen op gedragsveranderingen.

Weet u niet goed hoe u de opvoeding van uw pup aan kunt pakken? Een puppycursus kan hierbij helpen. Laat u (via uw eigen dierenarts of andere hondenbezitters in de buurt) informeren over de mogelijkheden van puppycursus bij u in de buurt en ga eens langs om te kijken. Niet iedereen vindt dezelfde manier van trainen prettig. De aanpak van de puppycursus moet bij u passen, anders leert uw pup niets!

Veel succes en plezier met uw pup!

Bekijk hier ons assortiment verzorgingsproducten voor uw pup

Heeft u nog vragen over de socialisatie van uw pup? Neem dan contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.be.

 

Relevante producten