Service
Winkelmandje
Menu

Nagels knippen bij uw konijn

Geschreven door Astrid |

Heeft u zich ooit afgevraagd wanneer u de nagels van uw konijn moet knippen en waar u dan op moet letten? En hoe weet u wanneer het tijd is voor een knipbeurt? In deze blog leest u hoe u te lange nagels herkent, waarom regelmatige verzorging belangrijk is en hoe u dit veilig en stressvrij aanpakt.

Wit konijntje in het gras

Konijnen hebben in totaal 18 nagels, vier aan elke poot en vaak een extra nageltje aan de voorpoten, de zogenaamde duimnagel. Hun nagels zijn stevig, vergelijkbaar met onze nagels, maar dan sterker. De nagels van konijnen groeien voortdurend en slijten in de natuur ook weer vanzelf, doordat wilde konijnen veel graven en rennen op harde, oneffen ondergronden.

Bij onze konijnen verloopt dat slijtageproces minder vanzelfsprekend, vooral als ze veel op zachte ondergronden zoals tapijt of gras lopen. Hierdoor kunnen de nagels te lang worden, wat ongemak of zelfs pijn kan veroorzaken. Goed verzorgde nagels zijn dus belangrijk voor het welzijn van uw konijn. Bekijk hieronder handige tools en producten die helpen bij natuurlijke slijtage en veilige nagelverzorging. Van stevige graafmatten tot betrouwbare nagelscharen!

Relevante producten

Nagels knippen konijn

Nagels knippen bij uw konijn kan in het begin best spannend zijn. Hoe weet u wanneer het nodig is? Hoe knip u veilig, en wat als u per ongeluk te ver knipt? In deze veel gestelde vragen vindt u duidelijke antwoorden en praktische tips, zodat u met vertrouwen aan de slag kunt. Klik op de vragen hieronder om meer te ontdekken!

Meest gestelde vragen

Wanneer moet ik de nagels van mijn konijn knippen?

Controleer de nagels van je konijn regelmatig. Door je konijn aan deze handeling te laten wennen, ervaart je konijn hier minder stress door. Maak er een leuk moment van en beloon na afloop, zodat het leuk blijft. Wanneer je nog nooit eerder de nagels van je konijn hebt geknipt, kan het handig zijn om de eerste keer door je dierenarts te laten doen. Deze kan je dan laten zien tot waar je veilig kunt knippen en hoe je dit zelf kunt doen.

Wanneer de nagels van je konijn een stukje voorbij de haargrens van de poot groeien zijn deze te lang. Deze haargrens is de plek waar het haar op de poot stopt en de nagel zichtbaar wordt. Als de nagels hier een stukje bovenuit steken, is het tijd om ze te knippen. Let hierbij wel op dat je niet in het ‘leven’ knipt, dit is het roze gedeelte van de nagel waar bloedvaten en zenuwen doorheen lopen. Controleer de nagels van je konijn regelmatig, want bij sommige konijnen groeien de nagels sneller dan bij anderen.

Signalen die kunnen wijzen op te lange nagels:

  • De nagels groeien krom.
  • Je ze hoort de nagels tikken op een harde vloer.
  • Het konijn heeft moeite met lopen of graaft minder goed.
  • Er is een mank of onregelmatig loopje zichtbaar.
  • Je konijn is minder actief. Let op, dit kan ook vele andere oorzaken hebben. Wanneer je merkt dat je konijn minder actief is of minder eet, ga dan altijd eerst naar je dierenarts om je konijn te laten nakijken.

Hoe weet ik of de nagels van mijn konijn te lang zijn?

Nagels die te lang zijn, zie je vaak uitsteken voorbij de haargrens op de poot. Ze kunnen krom of scheef groeien, waardoor het konijn anders gaat lopen. Ook hoor je ze soms tikken op een harde vloer, wat betekent dat de nagels de grond raken terwijl dat niet hoort. Als je merkt dat je konijn minder actief is of moeite heeft met graven, kan dat ook door te lange nagels komen.

Wanneer je merkt dat je konijn minder actief is of minder eet, ga dan altijd eerst naar je dierenarts om je konijn te laten nakijken.

Wat zijn de risico's van te lange nagels?

Als de nagels te lang worden, kunnen ze krom groeien en in de huid drukken, wat pijnlijk is. Het kan ook zorgen voor problemen met lopen, omdat het konijn zijn pootjes niet goed kan neerzetten. In sommige gevallen kunnen nagels scheuren of afbreken, wat bloedingen en ontstekingen kan veroorzaken. Lange nagels maken het konijn bovendien minder stabiel, wat de kans op blessures vergroot.

Hoe vaak moet ik de nagels van mijn konijn knippen?

Hoe vaak je moet knippen hangt af van de nagelgroei en hoe actief je konijn is. Een konijn dat veel graaft of over ruwe oppervlakken loopt, slijt de nagels natuurlijker en sneller af. Bij sommige konijnen is een knipbeurt daarom nooit nodig. Bij een binnen konijn is het knippen gemiddeld eens in de 6 tot 8 weken nodig, maar controleer de nagels elke maand om te zien of ze al te lang worden.

Hoeveel nagels heeft een konijn?

Een konijn heeft in totaal 18 nagels. Aan de voorpoten zitten 5 nagels, waarvan één de zogenaamde duimnagel is die hoger op de poot zit en niet uit zichzelf slijt. Aan de achterpoten zitten 4 nagels per poot.

Hoe ziet een nagel van een konijn eruit?

De nagel van een konijn is lang, smal en licht gebogen. De buitenkant bestaat uit hoornmateriaal, dat hard en stevig is, maar bij te lange groei kan splijten of afbreken. De kleur van de nagel varieert per konijn: sommige hebben doorzichtige of lichtgekleurde nagels, waardoor het roze ‘leven’ goed zichtbaar is. Andere konijnen hebben donkere nagels, waarbij het leven minder goed te zien is.

Binnenin de nagel loopt dus het leven, dat bestaat uit bloedvaten en zenuwen, dat bij te ver knippen kan bloeden en pijnlijk is.

Het nagels knippen bij mijn konijn lukt niet, wat nu?

Als het niet lukt om de nagels zelf te knippen, kun je hulp inschakelen. Een dierenarts of een professionele trimmer kan het voor je doen en uitleggen hoe het werkt. Soms helpt het om met twee personen te knippen: één persoon kan dan het konijn rustig vasthouden en de ander kan zich dan concentreren op het knippen van de nagels.

Let hierbij goed op de rug van je konijn, want konijnen hebben een kwetsbare ruggengraat. Als ze plotseling worstelen of zich willen losmaken, kunnen ze hun rug zelfs breken. Probeer je konijn daarom altijd goed te ondersteunen en vermijd draaibewegingen of onverwachte bewegingen. Merk je dat je konijn erg veel stress krijgt of blijft tegenstribbelen? Dan is het beter om de dierenarts te vragen om de nagels van je konijn te knippen.

Kan ik een gewone nagelknipper voor mensen gebruiken?

Nee.

Een gewone nagelknipper is niet geschikt voor konijnennagels, omdat die ronder, dikker en harder zijn. Dit kan ervoor zorgen dat de nagel splijt of scheurt, maar is ook pijnlijker. Gebruik daarom liever een speciale nagelschaar voor kleine dieren, zoals de Trixie Nagelschaar, die scherper is en een betere grip heeft.

Hoe knip ik veilig de nagels van mijn konijn, zonder stress?

Kies een rustige omgeving waar je konijn zich op zijn gemak voelt en zorg ervoor dat je extra hulp hebt om je konijn vast te houden. Wikkel je konijn eventueel in een handdoek als het onrustig is of zet het op een handdoek, zodat het niet kan uitglijden. Houd de poot stevig, maar voorzichtig vast en knip alleen het doorzichtige deel van de nagel. Het roze gedeelte, het ‘leven’, bevat bloedvaten en zenuwen en moet je vermijden. Hou hier een aantal millimeter afstand van wanneer je knipt. Als je het niet goed ziet, kun je met een zaklamp schijnen om het beter te onderscheiden. Beloon je konijn na afloop met iets lekkers of een knuffelmoment.

Let hierbij goed op de rug van je konijn, want konijnen hebben een kwetsbare ruggengraat. Als ze plotseling worstelen of zich willen losmaken, kunnen ze hun rug zelfs breken. Probeer je konijn daarom altijd goed te ondersteunen en vermijd draaibewegingen of onverwachte bewegingen. Merk je dat je konijn erg veel stress krijgt of blijft tegenstribbelen? Dan is het beter om de dierenarts te vragen om de nagels van je konijn te knippen.

Wat als ik per ongeluk te ver knip en de nagel gaat bloeden?

Als je per ongeluk in het levende deel van de nagel knipt en het gaat bloeden, raak dan niet in paniek. Je kunt bloedstelpend poeder of maïzena op de nagel aanbrengen om het bloeden te stoppen. Houd even een schoon doekje tegen de nagel en zorg dat je konijn daarna rust krijgt.

Blijft de nagel bloeden, raadpleeg dan altijd je dierenarts.

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen?

Neem dan contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.be.

Wilt u meer weten over konijnen in het algemeen, bekijk dan onze blogs ‘Het houden van een konijn als huisdier‘ en ‘Een happy konijn‘. Wanneer u meer benieuwd bent naar wat een konijn wel of niet mag eten, klik dan hier.