Service
Winkelmandje
Menu

Wat mogen konijnen eten?

Geschreven door Astrid |

Een gezond en gelukkig konijn begint bij de juiste voeding. Wist u dat een verkeerd dieet kan leiden tot tandproblemen, spijsverteringsklachten en zelfs ziekten? Door het juiste dieet voor uw konijnen samen te stellen voorkomt u problemen. Wat mogen ze wel eten, en wat niet? In dit artikel ontdekt u alles over een uitgebalanceerde voeding voor konijnen, van smakelijk hooi en verse groente tot kruiden en verantwoorde snacks.

Konijnen in het gras

Konijnen zijn herbivoren, dat wil zeggen dat het planteneters zijn. Ze hebben een gevoelig spijsverteringsstelsel dat continu in beweging moet blijven. Een goed uitgebalanceerd dieet speelt een zeer grote rol in de gezondheid en het welzijn van konijnen. Zonder de juiste voeding kunnen konijnen gemakkelijk last krijgen van problemen zoals buikpijn, tandafwijkingen, gasvorming in de darmen, verstopping, en stoppen met eten en keutelen. Dergelijke problemen kunnen bij konijnen helaas ook erg gevaarlijk zijn. Het voorkomen is dan ook van groot belang. Maar wat is dan een goed dieet voor konijnen, en hoe zorgt u ervoor dat ze alles binnen krijgen wat ze nodig hebben?

Door te begrijpen hoe het spijsverteringsstelsel van konijnen werkt en welke voedingsstoffen ze nodig hebben, kunt u eenvoudig een compleet en gezond dieet voor hen samenstellen.

Gezonde producten voor uw konijnen

Hoe werkt het spijsverteringsstelsel van konijnen?

Het spijsverteringsstelsel van een konijn is speciaal ontworpen om vezelrijke voeding, zoals gras en hooi, zo efficiënt mogelijk te verwerken. Konijnen zijn planteneters en hebben een bijzonder darmstelsel dat anders werkt dan dat van veel andere dieren. Hun spijsvertering begint al in de bek, waar ze hun voedsel snel fijnmalen met hun tanden. Ze slikken het door naar de maag, waar het wordt gemengd met spijsverteringssappen. Vanuit de maag komt het in de dunne darm terecht, waar belangrijke voedingsstoffen worden opgenomen.

Wat konijnen uniek maakt, is hoe ze omgaan met vezels. Het grootste deel van hun voedsel komt uiteindelijk in de dikke darm en de blinde darm, een grote fermentatiekamer waar bacteriën helpen bij het afbreken van de vezels. Hierbij ontstaan voedingsstoffen die het konijn anders niet zou kunnen benutten. Een deel van deze waardevolle stoffen wordt uitgescheiden in de vorm van zachte keutels, ook wel caecotrofen genoemd. Konijnen eten deze keutels direct weer op, zodat ze de voedingsstoffen opnieuw kunnen verteren en optimaal benutten.

Wat mogen konijnen eten?

Omdat de spijsvertering van konijnen altijd in beweging moet blijven, is het essentieel dat ze de juiste voeding krijgen. Te weinig vezels of te veel suikers kunnen hun darmen ontregelen, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Een goed dieet bestaat daarom vooral uit hooi, aangevuld met bladgroenten en een kleine hoeveelheid brokjes. Inzicht in de werking van hun spijsvertering draagt bij aan het maken van de juiste voedingskeuzes om konijnen gezond en tevreden te houden.

Het dieet van uw konijn kan het beste bestaan uit:

  • 80 – 90 % hooi, altijd onbeperkt beschikbaar en de basis van hun voeding
  • 10 – 15 % groente en verse kruiden
  • 5 % brokjes
  • Maximaal 5 % snacks, fruit en wortel, enkel als traktatie

Wat voor hooi kan ik het beste voeren?

Er zijn verschillende soorten hooi die konijnen kunnen eten, waaronder timotheehooi, grashooi, kruidenhooi, luzernehooi en weidehooi. Timotheehooi is het meest geschikt voor volwassen konijnen, omdat het rijk is aan vezels en weinig eiwitten bevat. Grashooi is ook goed voor volwassen konijnen, terwijl luzernehooi beter is voor jonge konijnen en konijnen die extra energie nodig hebben. Kruidenhooi bevat een mix van gras en kruiden en kan als aanvulling worden gegeven.

U kunt afwisselen tussen de verschillende hooi-soorten, afhankelijk van wat uw konijnen het lekkerste vinden en wat ze nodig hebben voor hun gezondheid. Het is belangrijk goed te letten op de voorkeuren van uw konijnen en te zorgen voor een gevarieerd dieet dat hun spijsvertering ondersteunt. Dit kan betekenen dat u af en toe van soort moet wisselen om ervoor te zorgen dat uw konijnen voldoende hooi eten.

Groente en fruit introduceren

Konijnen hebben dagelijks verse groenten nodig om hun dieet compleet te maken, maar niet alle groenten zijn geschikt. Groenten zoals andijvie, witlof, wortelloof en selderij zijn heel goed voor konijnen. Vermijd echter groenten zoals ui, prei, knoflook, en aardappelen, omdat deze schadelijk kunnen zijn. Het is belangrijk om te variëren met groente om te zorgen voor een gezond en gebalanceerd dieet voor uw konijn. Om zeker te zijn welke groente u wel en niet mag geven, hebben we een uitgebreide lijst voor u gemaakt. Onderaan deze pagina vindt u meer informatie in het uitklapmenu.

Het is belangrijk om nieuwe groenten langzaam te introduceren, zodat hun spijsverteringssysteem eraan kan wennen en u eventuele reacties, zoals diarree, kunt voorkomen. Begin al op jonge leeftijd met het aanbieden van verschillende soorten groenten, zodat ze wennen aan een gevarieerd dieet. Dit helpt hen niet alleen gezond te blijven, maar maakt ze ook minder kieskeurig. Fruit zoals appel, aardbei en peer kunnen als traktatie worden gegeven, maar met mate vanwege het hoge suikergehalte.

Wat voor brokjes kunt u het beste geven aan uw konijnen?

Bij het kiezen van brokjes voor uw konijn is het belangrijk om te letten op de samenstelling, aangezien konijnen een dieet nodig hebben dat rijk is aan vezels en laag in suikers. Bepaalde brokjes zijn speciaal ontwikkeld om de gezondheid van konijnen te ondersteunen, met name hun spijsvertering. Goede brokjes bevatten geen kunstmatige kleurstoffen of conserveringsmiddelen en zijn gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, zoals hooi en kruiden. Deze brokjes zien er dan ook allemaal hetzelfde uit en bevat geen muesli of stukjes fruit. Voorbeelden van een goede basisvoeding zijn de brokken van Science Selective en Bunny Nature.

Gemengde voeding voor konijnen wordt afgeraden omdat konijnen vaak alleen de lekkerste onderdelen kiezen, zoals zaadjes, en zo belangrijke voedingsstoffen missen. Bovendien kunnen zaadjes en granen leiden tot overgewicht en spijsverteringsproblemen.

Aanvullingen voor het dieet van uw konijnen

Gedroogde kruiden zijn een lekkere en gezonde aanvulling op het dieet van uw konijn. Ze zitten boordevol voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, en bieden extra variatie. Veilige en populaire kruiden voor konijnen zijn onder andere peterselie, paardenbloemblad, weegbree, kamille en brandnetel.

Introduceer nieuwe kruiden altijd langzaam om spijsverteringsproblemen te voorkomen en kijk of uw konijn ze goed verdraagt. Strooi een kleine hoeveelheid gedroogde kruiden over hun hooi of in hun voerbak als smakelijke en gezonde snack. Een dagelijkse hoeveelheid van 5 tot 10 gram per konijn is meestal voldoende, afhankelijk van de grootte van uw konijn.

Als u af en toe een snack wilt geven, kies dan altijd voor een gezonde optie, zoals Natural Garden Sticks. Zorg ervoor dat uw konijn voldoende hooi, groenten en brokjes blijft eten als hoofdvoeding.

Ben jij op zoek naar manieren om de voeding op een uitdagende manier aan te bieden? Bekijk dan ook onze blog ‘Voorkom verveling bij uw konijnen‘.

Meest gestelde vragen

Wat is de basisvoeding voor een konijn?

Hooi is de belangrijkste basis van het dieet van een konijn en moet altijd onbeperkt beschikbaar zijn. Het bevordert een gezonde spijsvertering en helpt de tanden op natuurlijke wijze te slijten. Dit kunt u aanvullen met groente, gedroogde kruiden en af en toe een verantwoorde snack.

Welke groenten mogen konijnen eten?

Konijnen mogen een verscheidenheid aan groenten eten, zoals andijvie, wortelloof, selderij, peterselie, witlof en komkommer. Introduceer nieuwe groenten altijd geleidelijk om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Bouw zowel de hoeveelheden als de soorten groente heel geleidelijk op om uw konijn hieraan te laten wennen. Start met 1-2 cm per groente.

Bij de introductie van nieuwe groenten kunnen konijnen tijdelijk zachtere keutels krijgen, omdat hun spijsverteringssysteem moet wennen aan de nieuwe voeding. Dit is normaal en trekt meestal vanzelf weer weg na een paar dagen. Het is echter wel belangrijk dat het konijn altijd blijft eten, aangezien een verminderde eetlust kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Mag een konijn fruit eten?

Met mate.

Fruit mag af en toe als traktatie gegeven worden, maar alleen in kleine hoeveelheden vanwege het hoge suikergehalte. Geschikte opties zijn appel (zonder pitten), aardbei en banaan.

Mag een konijn gras eten?

Ja.

Konijnen mogen vers gras eten, maar zorg ervoor dat het schoon, onbehandeld en vrij van uitwerpselen van andere dieren is. Wanneer uw konijnen niet gewend zijn om gras te eten, zal ook dit langzaam moeten worden opgebouwd. Zo voorkomt u problemen als diarree.

Let op: konijnen mogen geen gemaaid gras eten, omdat dit snel gaat fermenteren en schimmels kan ontwikkelen. Dit is schadelijk voor hun spijsvertering en kan leiden tot gasophoping, diarree en ernstige darmproblemen.

Hoeveel gram brokken moet ik mijn konijn per dag geven?

Ongeveer 20-30 gram brokjes per kilogram lichaamsgewicht per konijn per dag is voldoende. Zo voorkomt u selectief eten en draagt u bij aan een gezond gewicht. De brokjes moeten in principe ook meteen opgaan en niet langer dan een uurtje blijven liggen, wanneer dit wel zo is kunt u deze het beste weghalen.

Wat mag een konijn absoluut niet eten?

Konijnen mogen geen chocolade, avocado, aardappelen, uien, prei, brood, zaden, noten of bewerkt voedsel. Deze kunnen giftig zijn of het spijsverteringsstelsel verstoren. Ook gasvormende groenten, zoals kool, broccoli en spruitjes kunnen problemen veroorzaken.

Kan het kwaad als mijn konijn een dag niet eet?

Ja, dit is altijd reden tot actie!

Als een konijn een dag niet eet, kan dit snel leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Konijnen hebben een snelwerkend spijsverteringssysteem en moeten voortdurend eten om hun darmfunctie op gang te houden. Het uitblijven van voedsel kan leiden tot stilstand in de darmen, wat gevaarlijk is en kan resulteren in ernstige darmproblemen, zoals een verstopping of een gasophoping. Dit kan helaas ook snel levensbedreigend worden.

Omdat konijnen hun ongemak goed kunnen verbergen, moet u niet afwachten, maar meteen actie ondernemen door een dierenarts te raadplegen als u merkt dat uw konijn niet eet.

 

Hoeveel water drinkt een konijn naast zijn dieet?

Konijnen drinken gemiddeld tussen de 50 en 150 ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dit betekent dat een konijn van 2 kg gemiddeld tussen de 100 en 300 ml water per dag zou moeten drinken. Het exacte waterverbruik kan variëren, afhankelijk van factoren zoals het dieet (meer hooi betekent vaak meer drinken) en het klimaat (hitte kan de drinkbehoefte verhogen).

Konijnen hebben altijd toegang nodig tot vers drinkwater, het liefst in een bakje. Op deze manier kunnen ze op een natuurlijke manier drinken, waardoor het gemakkelijker voor ze is om de juiste hoeveelheid op te nemen. Uit een flesje kan ook, maar onderzoek toont aan dat konijnen de voorkeur geven aan een bakje, waardoor ze uit een flesje vaak minder drinken.

Hoe introduceer ik een nieuwe voeding aan mijn konijn?

Bij het introduceren van nieuwe voeding aan uw konijn, is het belangrijk om dit geleidelijk te doen. Begin door een klein beetje van de nieuwe brokjes te mengen met de oude voeding. Verhoog het aandeel nieuwe brokjes langzaam over een periode van 7 tot 10 dagen, zodat uw konijn de kans krijgt om aan de nieuwe smaak en samenstelling te wennen. Tegelijkertijd kunt u de oude voeding langzaam afbouwen. Dit helpt spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Het is essentieel dat uw konijn altijd goed blijft eten tijdens deze overgang, omdat een verminderde eetlust kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals darmstilstand. Als dit niet het geval is, kunt u  de overgang langzamer doen, zodat uw konijn de tijd krijgt die het nodig heeft.

Hebben konijnen vitamines of supplementen nodig?

Over het algemeen niet.

Zolang ze een uitgebalanceerd dieet krijgen met voldoende hooi, groenten en een beetje brokjes hebben zij geen extra vitamines nodig. Bij specifieke gezondheidsproblemen kan een dierenarts supplementen adviseren. Wilt u uw konijnen graag ondersteunen in een periode waarin ze een verminderde weerstand hebben, dan kunnen de producten van Bunny Nature bijdragen. Zij hebben verschillende fijne producten voor konijnen die ondersteuning kunnen gebruiken bij gevoeligheden, zoals luchtwegproblemen of een verminderde weerstand.

Tips voor de bereiding van groente

Buiten het feit dat u groente het beste heel langzaam kunt introduceren en opbouwen bij uw konijnen, zijn er nog enkele tips voor het veilig en gezond voorbereiden van groenten:

  • Geef de groente altijd rauw en NIET gekookt of gebakken, dit is voor cavia’s slecht te verteren
  • Was de groente goed, om vuil en pesticiden te verwijderen
  • Verwijder ongezonde delen
  • Snijd de groente in hapklare stukjes, om verslikken te voorkomen
  • Varieer in aanbod
  • Geef niet teveel, om bederf te voorkomen
  • Bewaar koel, maar voer groente pas wanneer deze op kamertemperatuur zijn, om spijsverteringsproblemen te voorkomen
  • Vermijd giftige groenten!

Met deze tips zorgt u ervoor dat uw konijnen veilig kunnen genieten van verse en gezonde groenten. Welke groenten wel en niet geschikt zijn vindt u hieronder.

Welke groente mag een konijn eten?

Mogen konijnen paprika eten?

Ja, met mate.

Paprika is een veilige groente voor konijnen en bevat veel vitamine C, wat gunstig kan zijn. Rode en gele paprika’s zijn goed geschikt, maar verwijder altijd de steel, zaden en pitjes, omdat deze moeilijk verteerbaar zijn. Groene paprika’s zijn wat minder zoet en lastiger te verteren, dus geef deze liever niet.

Mogen konijnen spinazie eten?

Ja, met mate.

Spinazie bevat veel voedingsstoffen, maar ook oxalaten. Dit zijn natuurlijke zuren die in het lichaam van uw konijn kunnen opstapelen en bij te grote hoeveelheden schadelijk zijn. Af en toe een kleine beetje is prima, maar geef het niet te vaak. Wissel af met andere bladgroenten om een gebalanceerd dieet te behouden.

Mogen konijnen bloemkool eten?

Ja, met mate.

Bloemkool bevat veel vezels en vitamines. Zowel de roosjes, bladeren als de stengels mogen gegeten worden. Vooral de bladeren worden door veel konijnen als delicatesse gezien. Geef echter kleine hoeveelheden, omdat bloemkool gemakkelijk gasvorming kan veroorzaken. Introduceer daarom heel langzaam en kijk hoe uw konijn erop reageert.

Mogen konijnen courgette eten?

Ja, met mate.

Courgette is gemakkelijk verteerbaar. Zowel de schil als het vruchtvlees mogen gegeten worden. Geef kleine stukjes en introduceer het langzaam om te zien hoe uw konijn erop reageert.

Mogen konijnen (bleek)selderij eten?

Ja, met mate.

Bleekselderij bevat veel vezels en vocht. Snijd het in kleine stukjes, om verstikkingsgevaar door de lange, dradige structuur te voorkomen. Geef het niet te vaak, omdat het gasvorming kan veroorzaken.

Ook bladselderij bevat veel vezels en voedingsstoffen. De blaadjes zijn erg voedzaam en vezelrijk. Deze variant wordt vaak makkelijker gegeten dan de bleekselderij met brede, dikkere stelen en minder blad. Geef ook bladselderij met mate, vanwege de smaak en mogelijke gasvorming.

 

Mogen konijnen sperziebonen eten?

Nee.

Sperziebonen bevatten lectines en andere stoffen die giftig kunnen zijn voor konijnen. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen en vergiftiging. Zowel de rauwe als gekookte sperziebonen zijn ongeschikt voor konijnen en mogen dus niet gegeven worden.

Mogen konijnen andijvie eten?

Ja, met mate.

Andijvie bevat veel vezels en vocht. Het is licht verteerbaar en kan met regelmaat worden gegeven, als onderdeel van een gevarieerd dieet. Wissel de groente wel af met andere groende bladgroenten om een goede balans te behouden.

Mogen konijnen peterselie eten?

Ja, met mate.

Peterselie zit vol vitamines en mineralen. Het kan als een gezonde aanvulling op het dieet worden gegeven, maar vanwege het hoge calciumgehalte is het belangrijk om het met mate te voeren. Wissel het af met andere bladgroenten.

Mogen konijnen spruitjes eten?

Ja, met mate.

Spruitjes zijn veilig te geven, maar kunnen wel gasvorming veroorzaken. Geef daarom maar kleine stukjes en introduceer deze groente erg langzaam.

Mogen konijnen Chinese kool eten?

Ja, met mate.

Chinese kool bevat veel vezels en vocht, maar kan gemakkelijk gasvorming veroorzaken omdat het een koolsoort is. Geef daarom alleen kleine hoeveelheden en introduceer zeer langzaam. Wissel het af met andere bladgroenten.

Mogen konijnen aubergine eten?

Nee.

Aubergine behoort tot de nachtschadefamilie en bevat solanine, een giftige stof die schadelijk is voor konijnen. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen, zenuwschade en vergiftiging. Zowel de schil, het vruchtvlees, de bladeren als de stengel zijn niet veilig voor konijnen.

Mogen konijnen komkommer eten?

Ja, met mate.

Komkommer bestaat grotendeels uit water, wat verfrissend kan zijn. Kleine stukjes zijn prima, maar te veel kan diarree veroorzaken door het lage vezelgehalte. De schil is veilig, mits goed gewassen. Maar geef komkommer altijd maar in kleine hoeveelheden.

Mogen konijnen broccoli eten?

Ja, beperkt.

Broccoli is rijk aan vitamines en vezels, maar kan ook gasvorming veroorzaken bij konijnen. Geef daarom kleine hoeveelheden en kijk hoe uw konijn erop reageert. Zowel de roosjes als de stronk en blaadjes zijn geschikt, maar geef het dus niet te vaak.

Mogen konijnen tomaten eten?

Ja, maar pas hier wel goed mee op!

Rijpe tomaten zijn veilig voor konijnen, maar bevatten veel suiker en weinig vezels. Geef daarom slechts af en toe een heel klein stukje als traktatie en verwijder de pitjes.

De tomatenplant zelf is giftig! Deze behoort tot de nachtschadefamilie, waarvan de bladeren, stelen en onrijpe tomaten solanine bevatten. Dit is een natuurlijke gifstof die planten beschermt tegen insecten, maar bij konijnen kan leiden tot spijsverteringsproblemen, zenuwschade en zelfs vergiftiging.

Mogen konijnen rucola eten?

Ja, met mate.

Rucola bevat veel voedingsstoffen. Omdat het een pittige smaak heeft en oxalaten bevat, is het belangrijk om het in kleine hoeveelheden te geven. Wissel het af met andere bladgroenten en introduceer langzaam om te zien hoe uw konijn hierop reageert.

Mogen konijnen paksoi eten?

Ja, met mate.

Paksoi bevat veel vitamines en vocht. Geef het wel in kleine hoeveelheden en wissel het af met andere bladgroenten.

Mogen konijnen wortels eten?

Ja, met mate.

Konijnen vinden wortels heerlijk. Wel bevat de wortel zelf veel suiker. Geef deze daarom slechts in kleine hoeveelheden. De worteltopjes en het loof daarentegen mogen in grotere hoeveelheden gegeven worden. Deze zijn zeer vezelrijk en een goede aanvulling op het dieet van uw konijn.

Mogen konijnen radijs eten?

Ja, maar zeer beperkt.

Radijsjes bevatten veel zetmeel en kunnen hierdoor gemakkelijk gasvorming veroorzaken. Geef daarom slechts maar een klein stukje en niet te vaak. De blaadjes zijn vezelrijk en voedzamer dan de knol zelf, deze mogen dan ook in grotere hoeveelheden worden gegeven.

Mogen konijnen spitskool eten?

Ja, met mate.

Spitskool bevat veel vezels en voedingsstoffen. Geef het in kleine hoeveelheden, omdat koolsoorten gemakkelijk gasvorming kunnen veroorzaken. Wissel het af met andere bladgroenten.

Mogen konijnen witlof eten?

Ja, met mate.

Witlof is licht verteerbaar en bevat veel vocht en vezels. Het kan daarom regelmatig als onderdeel van een gevarieerd dieet worden gegeven.

Mogen konijnen venkel eten?

Ja, met mate.

Venkel bevat veel vezels, vitamines en ondersteunende voedingsstoffen voor de spijsvertering. Zowel de knol, stelen als het loof mogen gegeven worden. Geef het wel in kleine hoeveelheden en kijk goed hoe uw konijn hierop reageert.

Mogen konijnen prei eten?

Nee.

Prei bevat giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor konijnen. Het kan leiden tot bloedarmoede, spijsverteringsproblemen en schade aan rode bloedcellen. Dit geldt voor alle ui-achtige, zoals rode ui, witte ui, lente-ui, prei en bieslook.

Welke soorten fruit mag een konijn eten?

Mogen konijnen aardbeien eten?

Ja, beperkt.

Aardbeien zijn een lekkere traktatie voor uw konijn, maar bevatten veel natuurlijke suikers. Geef daarom slechts een klein stukje en niet te vaak. Het groen van de aardbei kunt u gewoon laten zitten, was de aardbeien wel goed voor u ze aan uw konijn geeft en begin met een zeer klein stukje.

Ook de aardbeienplant is veilig voor konijnen, zowel de bladeren, stengels als bloemen. Maar ook hiervoor geldt, geef het met mate en alleen als afwisseling op het dieet.

Mogen konijnen druiven eten?

Ja, met mate.

Druiven zijn niet giftig voor konijnen, maar bevatten wel veel suikers. Geef het daarom alleen als een zeldzame traktatie. Gebruik bij voorkeur pitloze druiven of verwijder de pitten, deze zijn namelijk heel slecht te verteren. Geef niet meer dan één druif per keer en niet meer dan één keer in de week.

Mogen konijnen banaan eten?

Ja, met mate.

Banaan wordt als zeer smakelijk ervaren door konijnen, maar bevat veel suiker. Geef daarom slechts een klein stukje als traktatie en niet te vaak. Eén schijfje is al voldoende! Te veel banaan kan problemen met de darmen en overgewicht veroorzaken. De schil is niet giftig, maar wel moeilijk verteerbaar. Geef deze dus liever niet.

Mogen konijnen peer eten?

Ja, met mate.

Peer bevat veel suiker, geef daarom slechts af en toe een klein stukje als traktatie. Verwijder de pitten en het klokhuis, omdat deze schadelijke stoffen kunnen bevatten. De schil mag blijven zitten, mits goed gewassen.

Mogen konijnen watermeloen eten?

Ja, met mate.

Watermeloen vinden ze vaak heerlijk. Het is een verfrissende traktatie, die lekker zoet is en veel vocht bevat. Omdat watermeloen veel suiker en weinig vezels bevat, mag het enkel als traktatie gegeven worden en in kleine stukjes. Ook de schil is veilig, maar geef hier slechts een klein stukje van. De pitten van de vrucht kunt u het beste vooraf verwijderen, deze zijn lastig te verteren voor uw konijn.

Mogen konijnen appel eten?

Ja, met mate.

Appel is heerlijk zoet, maar bevat ook veel suikers. Hierdoor vinden de meeste konijnen dit erg lekker. Geef daarom slechts een klein stukje, af en toe. Een dun schijfje of een paar kleine blokjes van een centimeter zijn meer dan voldoende. Verwijder altijd de pitten en het klokhuis, omdat deze schadelijke stoffen bevatten voor uw konijn.

Mogen konijnen blauwe bessen eten?

Ja, met mate.

Blauwe bessen bevatten veel suiker, geef daarom slechts een paar bessen als traktatie en doe dit niet te vaak.

Mogen konijnen mandarijn eten?

Zeer beperkt.

Mandarijn bevat veel suiker en zuur. Geef het daarom slechts als zeldzame traktatie en in zeer kleine hoeveelheden. Verwijder altijd de schil en de pitten, omdat deze moeilijk verteerbaar zijn.

Overige voedingsmiddelen

Mogen konijnen brood eten?

Nee.

Brood bevat veel zetmeel en weinig vezels, wat slecht is voor de spijsvertering van een konijn. Het kan leiden tot verstopping, gasvorming en overgewicht. Daarnaast draagt brood niet bij aan de afslijting van het gebit.

Mogen konijnen bieslook eten?

Nee.

Bieslook behoort tot de uienfamilie en bevat giftige stoffen die schadelijk zijn voor konijnen. Het kan leiden tot bloedarmoede, spijsverteringsproblemen en schade aan rode bloedcellen. Dit geldt voor alle ui-achtige, zoals rode ui, witte ui, lente-ui, prei en bieslook.

Mogen konijnen aardappelen eten?

Nee.

Aardappelen bevatten veel zetmeel, wat moeilijk verteerbaar is voor konijnen en kan leiden tot problemen in de darmen, verstopping en gasvorming. Daarnaast bevatten rauwe aardappelen en vooral de schil solanine, een giftige stof die schadelijk is voor konijnen.

Mogen konijnen basilicum eten?

Ja, met mate.

Basilicum bevat veel voedingsstoffen en kan als smaakvolle aanvulling op het dieet worden gegeven, maar alleen in kleine hoeveelheden.

Mogen konijnen ui eten?

Nee.

Ui bevat giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor konijnen. Het kan leiden tot bloedarmoede, spijsverteringsproblemen en schade aan rode bloedcellen. Dit geldt voor alle ui-achtige, zoals rode ui, witte ui, lente-ui, prei en bieslook.

Mogen konijnen knoflook eten?

Nee.

Knoflook behoort tot de uienfamilie en bevat giftige stoffen die schadelijk zijn voor konijnen. Het kan leiden tot bloedarmoede, spijsverteringsproblemen en schade aan de rode bloedcellen. Zowel gekookte als rauwe knoflook is gevaarlijk.

Ik heb een vraag over een ander voedingsmiddel

Mist u een voedingsmiddel of bent u op zoek naar een voeradvies voor uw konijn? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be

Heeft uw konijn iets verkeerds gegeten of is het gestopt met eten? Neem dan altijd contact op met uw dierenarts.