Service
Winkelmandje
Menu
Winter Solden: kortingen tot -50% op alles voor uw huisdier! Lees meer

Atopische dermatitis (atopie) bij hond en kat

Geschreven door Sandra |

De huid is het grootste orgaan in het lichaam van onze huisdieren. De belangrijkste functie is de defensieve barrière, die het lichaam beschermt tegen aanvallen van buitenaf. Atopische dermatitis (atopie) is de meest voorkomende allergische aandoening bij honden. Hierbij treedt een afweerreactie op tegen, op zichzelf onschadelijke, stoffen in de omgeving, zoals planten of bomen pollen, onkruid, poeder en mijten. Vaak heeft dit te maken met een genetische aanleg.

hond die krabt

Atopische dermatitis (atopie)

Met atopische dermatitis of atopie worden huidproblemen bedoeld die veroorzaakt worden door allergische reacties als gevolg van allergenen in de omgeving. Bekende allergenen zijn graspollen, stuifmeel en huisstofmijten. Allergische reacties veroorzaakt door planten en bomen zijn over het algemeen seizoensgebonden en nemen af naarmate de allergenen niet meer worden afgegeven. Wanneer een hond met atopie in contact komt met een allergeen ontstaat er een afweerreactie tegen dit allergeen. Bij deze reactie komen ontstekingsmediatoren in de huid vrij, bijvoorbeeld histamine. Dit is bedoeld om de allergie-opwekkende stof af te weren, maar helaas veroorzaakt juist deze afweerreactie de symptomen. De huid wordt gekenmerkt door ernstige jeuk en roodheid vaak op specifieke delen van het lichaam, zoals de kin, de tussenteenhuid en de oksel-, buik- en lieshuid. Bij de kat bevindt de jeuk zich vooral rond de kop, de poten en de buik. De kat gaat zich vaak overmatig likken vanwege de jeuk waardoor er kale plekken kunnen ontstaan.

Behandeling van een atopische dermatitis

De beste behandeling bij een allergie is natuurlijk voorkomen dat uw dier in contact komt met de allergie opwekkende stof. Helaas is het in veel gevallen moeilijk te achterhalen op welke stof uw dier precies reageert. Over het algemeen wordt dit in twee stappen gedaan. Er wordt eerst gekeken of er sprake is van een voedselallergie. Om hier achter te komen zal uw dierenarts u adviseren om uw hond of kat gedurende een periode van minimaal 6 weken een zogenaamd eliminatiedieet te voeren. Helaas is het soms even zoeken naar een juiste voeding. Als geen enkele voeding verbetering geeft kan er onderzoek gedaan worden om vast te stellen of uw dier allergisch reageert op iets in de omgeving en dus een atopie heeft. Hiervoor kan een bloedonderzoek gedaan worden. Er wordt in het bloed gekeken naar antistoffen tegen mijten en pollen. Helaas geeft dit lang niet altijd een duidelijk beeld, maar het kan wel een richting geven waar we naar moeten zoeken. Toch blijft het ook dan vaak onmogelijk om te voorkomen dat uw dier in aanraking met de allergie opwekkende stof komt aangezien dit vaak huisstofmijten of pollen uit de omgeving zijn.

Wel bestaat er de mogelijkheid uw dier te desensibiliseren. Bij deze behandeling wordt uw dier een aantal keer geïnjecteerd met het allergeen. Er wordt begonnen met een hele kleine hoeveelheid en dit wordt steeds opgebouwd. Hierdoor went het lichaam aan de allergie opwekkende stof en treedt er geen of een minder heftige reactie op. Dit werkt bij ongeveer 60-70% van de dieren. Bij dieren waar dit niet werkt zal gezocht moeten worden naar een symptomatische behandeling. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van middelen die het immuunsysteem een klein beetje remmen zodat de afweerreactie op het allergeen minder heftig is. Er wordt gezocht naar de laagst mogelijke dosering om bijwerkingen van dit soort middelen te beperken. Daarnaast kunt u de huid ondersteunen met verzorgingsproducten en voeding

Huid- en vachtverzorging bij atopische dermatitis

Recente studies hebben aangetoond dat atopische honden ook last hebben van veranderingen in de vetzuren (lipiden) en eiwitniveaus in de hoornlaag. Het is bewezen dat de huid van deze honden aangetast is en meer water verliest en daardoor uitdroogt en de huidbarrièrefunctie verliest. Hierdoor kunnen gemakkelijker secundaire infecties met bacteriën en of schimmels ontstaan. Het gebruik van shampoos met antiseptische en hydraterende eigenschappen en de regelmatige toepassing van essentiële vetzuren direct op de huid met bijvoorbeeld de Allerderm-spot-on of de Dermoscent Esential 6 zijn nuttig om de huidbarrièrefunctie te verbeteren. Ook is kwalitatief hoogstaande voeding essentieel ter ondersteuning van de huid en vacht. Er zijn diverse gespecialiseerd diëten beschikbaar om de huid en vacht bij dieren te verbeteren. Dit soort diëten bevatten vaak visolie en zijn rijk aan essentiële vetzuren (omega 3 en omega 6). Producten op basis van Borage of Teunisbloemolie zijn ook rijk aan deze vetzuren. Het is aangetoond dat de toediening van voeding of supplementen rijk aan essentiële vetzuren helpt om allergiesymptomen onder controle te houden. Verder is er tegenwoordig voor de hond ook de voeding Derm defense op de markt die de afgifte van histamine remt en daarmee ook de jeuk klachten kan remmen.

Er zijn ook andere dieetvoedingen die specifiek zijn samengesteld om de huid en vacht extra te ondersteunen bij huidproblemen en overmatige haaruitval, zoals de Vetality Skin Support – Hondenvoer en Vetality Skin Support – Kattenvoer.

Heeft u een vraag aan onze dierenarts over atopische dermatitis of huid- en vachtproblemen bij de hond of kat in het algemeen? Neemt u dan contact op met onze via dierenarts@medpets.be

 

Relevante artikelen