Denkt u aan een voedselallergie bij uw hond? Doe een eliminatiedieet!
Geschreven door Mara |
Uw hond heeft vermoedelijk een voedselallergie en het advies van uw dierenarts is een eliminatiedieet. Een wat? Een eliminatiedieet. Een eliminatiedieet is nodig om te onderzoeken of een hond ook echt allergisch is voor voer. Maar wat is een eliminatiedieet en waar moet u aan denken? Dat komt in dit blogartikel aan de orde.
Voedselallergie bij honden
Steeds meer honden zijn allergisch voor iets. Vaak voor iets in de omgeving (atopie), maar ook voedselallergie zien we steeds vaker en tegen de meest uiteenlopende dingen (allergenen). De meeste honden met een voedselallergie zijn allergisch voor bepaalde eiwitten in het voer. Dit kunnen veel voorkomende dierlijke eiwitten zijn, zoals rund, kip en lam. Maar ook plantaardige eiwitten en melk zien we steeds vaker, zoals eiwitten in tarwe, soja, maïs, aardappelen en lactose.
Omdat de klachten bij een allergie vaak hetzelfde zijn, namelijk jeuk op specifieke plekken op het lichaam, is het belangrijk om ook zeker te weten of het voer voor uw hond een oorzaak is. Om dit zeker te weten is een eliminatiedieet nodig.
Wat is een eliminatiedieet?
Een eliminatiedieet is een dieet, waarmee u dus gaat onderzoeken of het voer een rol speelt in de allergie van uw hond. Bij een eliminatiedieet krijgt uw hond 6-8 weken lang een speciale voeding met ingrediënten die onbekend zijn voor uw hond. Als voeding een rol speelt, dan moet u gaan zien dat de jeukklachten minder worden in de loop van deze periode.
Het is wel zo dat de huid soms ontstoken is geraakt door de allergie. Deze ontsteking geeft vaak ook jeuk en is niet meteen weg als u een eliminatiedieet gaat doen bij uw hond. Het kan dus best even duren voordat u de klachten ziet verminderen, omdat de huid vaak eerst enigszins moet genezen voor u verbetering ziet.
Ook kunnen honden allergisch zijn voor meerdere dingen, dus bijvoorbeeld voor zowel iets in het voer als iets in de omgeving. Ook dan kan het lastiger zijn om een conclusie te verbinden aan het eliminatiedieet. Het is dus verstandig om voorafgaand aan het dieet een afspraak te maken bij uw dierenarts. Samen kunt u dan de huidige situatie en klachten goed in kaart brengen. Na het dieet kunt u dan een controle afspraak maken om samen het effect te evalueren en de vervolgbehandeling te bespreken.
Hoe werkt een eliminatiedieet?
Tijdens een eliminatiedieet geeft u uw hond dus een voeding op basis van ingrediënten die nieuw zijn voor uw hond. Het is dan ook heel belangrijk dat u weet of probeert uit te zoeken wat uw hond in zijn leven al heeft gegeten.
Er zijn 2 manieren om een eliminatiedieet te geven:
- U kunt zelf koken voor uw hond
- U kunt een dieetvoeding geven op basis van sterk verkleinde (gehydrolyseerde) eiwitten
Zelf koken voor uw hond
Als u zelf gaat koken voor uw hond, dan stelt u een maaltijd samen op basis van een voor uw hond onbekende eiwitbron met een koolhydraatbron. Als eiwitbron kunt u bijvoorbeeld kiezen voor paardenvlees, struisvogel, eend, hert of konijn. Als koolhydraatbron kunt u kiezen voor gekookte witte rijst, aardappel of (witte) pasta.
Dit is geen volledige maaltijd qua samenstelling, maar prima om gedurende een periode van 6-8 weken te geven. Mocht u voor uw hond blijven koken, dan is het nodig om aanvullend een supplement bij te geven om de maaltijd compleet te maken, zoals RAW Veterinary Diets Mono Protein balancer of TROVET Balance .
Royal Canin Anallergenic als gehydrolyseerd dieet voor uw hond
Omdat het vaak niet meevalt om zelf te koken voor uw hond, wordt vaak gekozen voor een kant-en-klare dieetvoeding op basis van sterk gehydrolyseerde eiwitten. Een voorbeeld van zo’n voeding is de Royal Canin Anallergenic. Voordeel van een dieetvoeding is dat dit een complete voeding is. U kunt dit bij goed resultaat vaak langere tijd blijven geven.
Geef geen extraatjes aan uw hond!
Het is tijdens de eliminatiefase heel belangrijk dat uw hond geen andere dingen te eten krijgt. Dus geen snoepjes, koekjes of kluiven. Maar ook geen restjes van mensen eten. Geef ook alleen water te drinken.
Hoe wordt het effect van het eliminatiedieet beoordeeld?
Om het effect van het dieet te beoordelen is het belangrijk om voorafgaand goed in kaart te brengen wat de klachten zijn en hier ook een waarde van ernst aan te plakken. Dus bijvoorbeeld een 8 als het gaat om de ernst van de jeuk op een schaal van 1 tot 10. Het is ook slim om aan te geven op welke plaatsen op het lichaam uw hond jeuk heeft en of er sprake is van roodheid, wondjes, kaalheid, etc. Maak eventueel foto’s van de plekken.
Dit lijkt veel werk, en dat is het misschien ook wel. Als u de klachten voorafgaande aan het dieet echter goed in beeld heeft gebracht kunt u het beste het effect van de voeding beoordelen. Meestal bent u na 6-8 weken gewoon vergeten hoe het precies was. En weet u niet meer of de jeuk nu meer of minder is dan voor de test.
Uw hond heeft waarschijnlijk een voedselallergie als de jeuk minder is geworden in de loop van de weken. Het is niet zo dat de huid en vacht in deze periode weer helemaal onder controle zullen zijn. Dit kost vaak langer tijd.
Om de diagnose voedselallergie met zekerheid te stellen moet u uw hond eigenlijk weer terug op de oude voeding zetten om te zien of de allergieklachten terugkomen. Het kan namelijk dat de jeuk om een andere reden is verminderd en dat dit toevallig samenviel met de periode van het eliminatiedieet. Komt de jeuk op de oude voeding weer terug? Dan is de diagnose van voedselallergie gesteld.
Hoe gaat u verder na het eliminatiedieet?
Blijkt uw hond een voedselallergie te hebben? Dan moet u gaan zoeken naar een voor uw hond geschikte voeding. Er zijn bloedtests beschikbaar die kunnen helpen om de juiste eiwitbron te kiezen. Hierin komt naar voren tegen welke eiwitten uw hond antistoffen heeft. Deze eiwitten moet u dan zo veel mogelijk proberen te mijden in de voeding. Gelukkig zijn er heel veel Hypoallergene hondenvoedingen op de markt, zoals Vetality Hypoallergenic Dog Wet, zodat het bijna altijd lukt om een geschikte voeding te vinden voor uw hond.
Zijn de klachten niet minder geworden tijdens het eliminatiedieet, of kwamen de klachten niet terug op de oude voeding? Dan heeft uw hond geen voedselallergie, of mogelijk een voedselallergie in combinatie met een allergie voor iets anders. Op dat moment kunnen er andere diagnostische stappen genomen gaan worden om de oorzaak van de huidklachten te vinden. Lees hiervoor ook eens ons blogartikel De aanpak van huidproblemen bij uw hond.
Heeft u nog vragen over voedselallergie en het eliminatiedieet? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.