Service
Winkelmandje
Menu
Kortingen tot -50%! - Black Friday Deals bij Medpets! Lees meer

Voeding en vachtverzorging van allergische honden en katten

Geschreven door Samantha |

Allergische aandoeningen bij honden en katten uiten zich vaak in huidproblemen, zoals jeuk, een rode huid of een oorontsteking. Bij een allergie maakt het lichaam afweerstoffen aan tegen stoffen die op zichzelf niet schadelijk zijn. Dit kunnen stoffen in de omgeving zijn, zoals pollen van gras of bomen, onkruid of mijten. Een allergie op stoffen in de omgeving noemen we een atopie. Daarnaast kunnen dieren ook een afweerreactie tegen stoffen in de voeding ontwikkelen. Meestal is dit een reactie tegen bepaalde eiwitten in de voeding, maar in sommige gevallen kan het ook tegen andere voedingsbestandsdelen gericht zijn. In dit artikel leest u meer over het belang van huidverzorging en voeding bij dieren die huidproblemen hebben als gevolg van een allergie.

Kat die zich krabt

Symptomen bij een allergie

Wanneer een allergische hond of kat in contact komt met een allergie-opwekkende stof, reageert het lichaam met een afweerreactie. Bij deze reactie komen ontstekingsproducten in de huid vrij, bijvoorbeeld histamine. Dit is bedoeld om de allergie-opwekkende stof af te weren, maar helaas veroorzaakt juist deze afweerreactie de symptomen. Dit wordt gekenmerkt door heftige jeuk en roodheid, vaak op specifieke delen van het lichaam, zoals de kin, tussen de tenen en in de oksels, liezen of onder de buik. Bij de kat komt een allergie in veel gevallen tot uiting op de kop, nek en oorschelpen, maar het kan ook gezien worden op de buik, de pootjes en de liezen. Ook ontwikkelen dieren met een allergie vaak een oorontsteking. Bij sommige dieren is dit het enige symptoom van de allergie.

Behandeling van een allergie

De beste behandeling bij een allergie is natuurlijk voorkomen dat uw dier in contact komt met de allergie opwekkende stof. Helaas is het in veel gevallen moeilijk te achterhalen op welke stof uw dier precies reageert. Over het algemeen wordt dit in twee stappen gedaan. Er wordt eerst gekeken of er sprake is van een voedselallergie. Om hier achter te komen zal uw dierenarts u adviseren om uw hond of kat gedurende een periode van minimaal 6 weken een zogenaamd eliminatiedieet te voeren. Dit gebeurt over het algemeen met een hypoallergeen dieet, zoals bijvoorbeeld de Royal Canin Anallergenic of de Vetality Hypoallergenic – Hondenvoer voor honden of de Hill’s z/d Food Sensitivities – Prescription Diet – Feline of Vetality Hypoallergenic – Kattenvoer voor de kat.

Wanneer u geen verbetering ziet, kan het zijn dat er geen sprake is van voedingsallergie, maar van een allergie op iets in de omgeving (atopie) of dat de gebruikte voeding niet de juiste is voor uw dier. Het is dan raadzaam om samen met uw dierenarts te kijken of een andere voeding, met een andere eiwit en/of koolhydraatbron, wat wel de gewenste oplossing biedt. Helaas is het soms even zoeken naar een juiste voeding. Als geen enkele voeding verbetering geeft kan er onderzoek gedaan worden om vast te stellen of uw dier allergisch reageert op iets in de omgeving en dus een atopie heeft. Hiervoor kan een bloedonderzoek gedaan worden en kan geprobeerd worden om uw dier minder gevoelig te maken voor deze stof uit de omgeving. Dit noemen we desensibilisatie.

Jeukremmende middelen

Als de oorzaak van de allergie niet gevonden of niet weggenomen kan worden zal uw dier symptomatisch behandeld moeten worden. Uw dierenarts zal middelen voorschrijven die de jeuk bij uw dier zal remmen. Helaas hebben deze middelen bij langdurig gebruik ook bijwerkingen en moet er dus gezocht worden naar een zo laag mogelijke dosering.

Relevante producten

Waarom is de verzorging van de huid bij een allergisch dier zo belangrijk?

De bovenste laag van de huid is de hoornlaag. Deze laag bestaat onder andere uit eiwitten en vetzuren (lipiden) en vormt de eerste beschermende laag tegen chemische, thermische (te koude of warmte) en biologische (bacteriën, virussen, schimmels) prikkels. De opperlaag is opgebouwd uit typen cellen genaamd keratinocyten. De keratinocyten bevatten de volgende stoffen:

  • Keratine: dit is een eiwit dat de huid zijn stevigheid en elasticiteit biedt
  • Ceramiden, vetzuren en cholesterol: dit zijn vooral lipiden in de huid. Deze houden het vocht in het lichaam, voorkomt verlies van water via de huid en houden de huid gehydrateerd.

Recente studies hebben aangetoond dat honden met een huidallergie ook last hebben van veranderingen in deze lipiden en eiwitten . De huid van deze honden is aangetast en verliest meer water. De huid droogt daardoor uit en verliest zo zijn beschermende functie. Hierdoor kunnen gemakkelijker infecties met bacteriën en of schimmels ontstaan. Het gebruik van shampoos met ontsmettende en vochtinbrengende eigenschappen en de regelmatige toediening van essentiële vetzuren kunnen de toestand van de huid verbeteren. Dit kan door toediening direct op de huid bijvoorbeeld met de Allerderm-spot-on of via voeding of voedingssupplementen.

Wat kunnen we doen om de huid van allergische huisdieren te verbeteren?

Borstelen en wassen

Wassen met speciale shampoo kan de allergische huid veel ondersteuning en verkoeling bieden. Bovendien kan het borstelen en wassen helpen om mogelijk allergie opwekkende stoffen van de huid te verwijderen. Hoe vaak u uw huisdier moet wassen is afhankelijk van de gebruikte producten en hun functie. In het algemeen raden we aan wekelijks of tweewekelijks te wassen voor de behandeling en verzorging van allergische dieren. Het is belangrijk dat de gebruikte shampoo speciaal geschikt is voor de gevoelige huid en stoffen bevat stoffen die helpen bij het vocht inbrengen en kalmeren van de huid.

Jeukremmende shampoos en verzachtende lotions

Bevatten hydraterende stoffen en essentiële vetzuren met dubbele functie: de lipidelaag van de hoornlaag te herstellen en het vermijden van waterverlies om uitdroging te voorkomen en om ontstekingen te verminderen. Ook bevatten ze stoffen met een kalmerende werking die de jeuk remmen, zoals haver colloïden. Een voorbeeld van dit soort shampoos is de Allermyl shampoo of de Vetplus Coatex Aloe Vera en Havermout.

Antiseptische en/of anti-schimmel shampoo

Bevatten werkzame stoffen de overmatige vermenigvuldiging van bacteriën en gisten in de normale huid microflora voorkomen. Bevatten vaak een of meerdere van de volgende bestanddelen; chloorhexidine, benzoyl peroxide, salicylzuur, triclosan. De stoffen met schimmeldodende eigenschappen zijn onder andere miconazol, cloorhexidine, triclosan. Dit soort shampoos dienen alleen ingezet te worden als er naast de allergie ook sprake is van een bacteriele- of schimmel infectie van de huid. Een voorbeeld van deze shampoos is de Dr. Ann’s Chlorhexidine Shampoo, de Vetplus Coatex medicinale shampoo of de Pyoderm shampoo

Anti-seborrhoe shampoo

Sommige honden met een allergische huidaandoening ontwikkelen veel schilfers en produceren overtollig talg. Dit wordt seborrhoe genoemd. Deze vorm van een allergie wordt bijvoorbeeld bij de Engelse Bulldog veel gezien. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van een shampoo die dit overtollig talg en schilfers kan verwijderen – Sebomild en Sebocalm.

Voeding als medicijn?

Bij dieren met een voedselallergie is de juiste hypoallergene voeding natuurlijk het beste medicijn, zoals bijvoorbeeld Vetality Hypoallergenic Dog Wet. Daarnaast worden voeding of voedingssupplementen met extra omega 3 en 6 vetzuren vaak voorgeschreven aan allergische dieren. Denk bijvoorbeeld aan de Vetality Skin Support voor honden en katten. Deze vetzuren ondersteunen de vetlaag in de huid en remmen ontstekingsprocessen in de huid. Een voorbeeld van een product met omega vetzuren is de Grizzly Zalmolie of de Puur omega 3 Producten op basis van Borage of Teunisbloemolie zijn ook rijk aan deze vetzuren. Het is aangetoond dat de toediening van voeding of supplementen rijk aan essentiële vetzuren helpt om allergiesymptomen onder controle te houden. Verder is er tegenwoordig ook de voeding Derm defense op de markt die de afgifte van histamine remt en daarmee ook de jeuk klachten kan remmen.

Vlooien -en tekenpreventie

Het voorkomen van vlooien, teken en luizen is heel erg belangrijk bij allergische dieren. Gebleken is dat dieren met een atopie of voedselallergie ook een groter risico hebben op een vlooienallergie. Eén beet kan al voldoende zijn om alle klachten te veroorzaken. Daarom helpt het om ervoor te zorgen dat de kans dat uw hond of kat gebeten wordt door een vlo zo klein mogelijk is. U kunt daarvoor elke 4 weken een vlooienpipet gebruiken voor elk huisdier dat u hebt of u kunt u dieren een anti-vlooienhalsband omdoen.

Heeft u een vraag aan onze dierenarts over een allergische huidaandoening of huid- en vachtproblemen bij de hond of kat in het algemeen? Neemt u dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 03 – 555 91 23 of via e-mail: dierenarts@medpets.be