Mijn hond heeft jeuk, maar geen vlooien
Vlooien zijn natuurlijk een bekende oorzaak van jeuk bij honden. Helaas zijn ze niet de enige oorzaak van jeuk.
Vindt u vlooien bij uw hond die jeukt, dan moet u deze natuurlijk behandelen. Bekijk hiervoor ons assortiment Vlooien & teken bij honden.
Maar er zijn veel meer andere oorzaken van jeuk.
Wat zijn de oorzaken van jeuk bij een hond
Jeuk kan heel veel verschillende oorzaken hebben bij honden. We zetten de belangrijkste oorzaken op een rijtje:
- Jeuk door een infectie van de huid:
- bacteriën,
- gisten,
- schimmels of
- parasieten (vlooien, mijten, teken)
- Jeuk door een hormonale aandoening, zoals:
- een te traag werkende schildklier of
- de ziekte van Cushing
- Jeuk door een allergie
- Vlooienallergie
- Contactallergie
- Voedselallergie
- Atopie (omgevingsallergie)
Een geïnfecteerde huid kan ook ontstaan als gevolg van een hormonale aandoening of allergie. Omdat meerdere oorzaken dus door elkaar voor kunnen komen is het vaak lastig om snel de exacte oorzaak van de jeuk te herkennen.
Wat kan ik doen tegen de jeuk bij mijn hond?
De beste manier om jeuk te verminderen is natuurlijk het aanpakken van de oorzaak van de jeuk bij uw hond.
Gaat het hier om vlooien of andere parasieten, dan behandelt u vaak vrij eenvoudig met een parasitair middel dat effectief is tegen vlooien, teken en/of mijten. Binnen ons assortiment is de FRONTPRO dan een heel geschikt product.
Ook bacteriën en gisten behandelt u relatief eenvoudig met bijvoorbeeld een shampoo, zoals de Dr. Ann’s Chlorhexidine Shampoo. Heftige infecties en schimmelinfecties moeten worden ondersteund met medicatie via de dierenarts.
Als het gaat om jeuk door een hormonale aandoening of allergie, dan wordt het al lastiger om de oorzaak te behandelen. Dan moet eerst gezocht worden naar de oorzaak. In het geval van een hormonale aandoening is bloedonderzoek nodig om de diagnose te stellen.
Een vlooienallergie en contactallergie zijn te herkennen aan jeuk op specifieke plekken. Voor vlooien vaak op de rug bij de staartbasis. Bij een contactallergie vaak de onderkant van het lichaam, zoals de buik, oksels en poten.
Bij een voedselallergie en omgevingsallergie is een heel traject nodig om de diagnose te stellen. De diagnose wordt gesteld op basis van uitsluiten van andere oorzaken van jeuk.
Lees ook eens onze blogs over het eliminatiedieet en atopie.
Met welke producten kan ik de jeuk van mijn hond verzachten?
Ongeacht de oorzaak van de jeuk zijn er een aantal producten die u altijd veilig kunt gebruiken om de jeuk te verzachten.
Kalmerende shampoos en mousses
U kunt uw hond wassen of inmasseren met een kalmerende shampoo of mousse. Dit kan bijvoorbeeld met de Maxani AtopOat Mousse, Douxo Calm Shampoo of de Dr. Ann’s Hypoallergenic Shampoo.
Huidverzorgingsproducten die de huidweerstand en huidbarrière versterken
Honden met jeuk hebben vaak een droge huid. Dit heeft te maken met een afwijking in de huidbarrière waardoor de huid minder goed vocht vasthoudt. Dit kunt u ondersteunen met supplementen. Bijvoorbeeld de Dermoscent Atop 7 en de Virbac Allerderm Spot on.
Omega 3 vetzuren
Omega 3 vetzuren hebben een gunstige effect op de gezondheid van de huid en ondersteunen een droge huid en doffe vacht.
Goede producten zijn bijvoorbeeld de Pet’s Relief Atopi-3 of Doils Skin.
Jeukremmende supplementen
Er zijn kruiden supplementen die uw hond kunnen helpen minder jeuk te hebben. Voorbeelden zijn de Puur Derma en Sensipharm Omniderma.
Heeft uw hond jeuk, dan kunt u dus best het een en ander doen om uw hond te helpen. Houd er wel rekening mee dat supplementen tijd nodig hebben om te gaan werken. Vaak moet u een periode van 10-14 dagen aanhouden voor het beste resultaat.
Is de jeuk heel heftig? En heeft uw hond wonden en kale plekken? Neem dan altijd contact op met uw dierenarts.
Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.