Service
Winkelmandje
Menu

Yakka: dé nieuwe manier van kauwen?

Geschreven door Anouk |

Yakka’s kauwbotten worden gemaakt van Churpi of Chhurpi. Dit is een kaassoort die wordt gemaakt van yakmelk. Honden zijn vaak dol op kaas, maar in de kaas die wij in Europa kennen zit lactose en veel vet. Dit maakt deze kazen ongeschikt voor honden. De Yakstaven van Yakka’s zijn echter lactosevrij en bevatten veel vitaminen en mineralen. Dit maakt de Yakka kauwstaaf tot de ultieme kauwsnack voor uw huisdier!

Hond yakka kauwstaven

Hoe wordt Yakka gemaakt?

De yak is al zolang we ons kunnen herinneren het vee voor de boeren in de Himalaya. Van de melk van de yak wordt kaas gemaakt: Churpi. Veel mensen in de Himalaya maken dit zelf, maar sommigen brengen het naar de lokale zuivelfabriek. Na het karnen blijft er een vloeistof over, waar vervolgens zuursel (0,01%) en een minimale hoeveelheid zout (0,01%) aan wordt toegevoegd. De substantie die hierdoor ontstaat is al dikker, maar bevat nog steeds teveel water. Om dit overtollige water eruit te halen, wordt het mengsel in jute zakken gedaan en geperst. Hierna wordt het in stukken gesneden en voor langere tijd gedroogd. Tot slot wordt het product nog gerookt om er een aangename smaak aan te geven.

Wat zijn de voordelen?

  • 100% natuurlijk
  • Zonder chemicaliën
  • Lactosevrij
  • Granen- en glutenvrij
  • Helpt tegen tandplak en tandsteen
  • Rijk aan eiwit en calcium
  • Hypoallergeen

Neppers op de markt

Let bij het kopen van een yakstaaf goed op, want er zijn een hoop namaak producten op de markt. Zo worden er door veel partijen yakstaven verkocht die voor een groot deel uit koemelk bestaan in plaats van yakmelk. Dit maakt de prijs goedkoper, maar u koopt ook een compleet ander product. Deze namaak botten zijn een stuk zachter, hebben een kortere levensduur en zijn minder gezond.

Voor wie zijn Yakka’s geschikt?

Voor puppy’s zijn de botten minder geschikt, omdat de melktandjes makkelijk beschadigen door het harde materiaal van het bot. Dit vormt ook een risico voor de onderliggende tandjes. Laat uw hond dus pas op de Yakka’s kauwen zodra het gebit volledig is gewisseld.

Ook is het bij deze kauwstaven van belang dat uw hond aan het uiteinde begint met kluiven. De yakstaven gaan bijzonder lang mee door het bijzonder harde materiaal, maar het doorbijten van de Yakka is niet raadzaam. Kleine stukken die afbreken zijn nog te hard en zijn niet geschikt om in één keer door te slikken. Mocht er op het einde van de kluif een stukje overblijven, dan kan dit in de magnetron gedaan worden om het te poffen. Op die manier kan uw hond het laatste stukje kluif op een veilige manier opeten en hoeft u niets te verspillen. N.B. Blijf te allen tijde in de buurt wanneer uw hond aan het kluiven is!

Yakstaven