Service
Winkelmandje
Menu
Kortingen tot -50%! - Black Friday Deals bij Medpets! Lees meer

Voorhuidontsteking en -reiniging bij de hond

Geschreven door tommy |

Bij niet gecastreerde (intakte) reuen zien we vrij regelmatig een voorhuidontsteking of balanopostitis. Vroeg of laat krijgt bijna elke niet gecastreerde reu er wel eens (of vaker) last van. Meestal is dit niet iets ernstigs, maar het kan wel vervelend zijn voor mens en dier.

Liggende hond die sip kijkt

Voorhuidonsteking

Gestimuleerd door hun geslachtshormonen schachten niet-gecastreerde reuen regelmatig de penis uit, waarna bacteriën vanuit de buitenwereld in de voorhuid terecht komen en een bacteriële infectie kunnen veroorzaken. Meestal zullen de bacteriën op natuurlijke wijze door het lichaam zelf gedood worden, zodat er geen ontsteking ontstaat. Reuen beginnen met uitschachten, nadat ze geslachtsrijp zijn geworden, dit is meestal ergens tussen de leeftijd van 6 maanden tot een jaar. Er zijn ook honden welke bijvoorbeeld een te wijde voorhuidsopening hebben, waardoor zich daar makkelijk bacteriën kunnen nestelen en zo klachten kunnen veroorzaken.

Relevante producten

Ontstekingsmateriaal

Wanneer de natuurlijke afweer toch om de een of andere reden te kort schiet dan kan er zich een ontsteking ontwikkelen. Tijdens zo’n ontsteking worden er meer of minder druppels ontstekingsmateriaal (pus, etter, gekleurd vocht) gevormd worden, welke aan de penis blijven zitten of eraf kunnen vallen in de omgeving van de hond. Vooral dit laatste is voor veel mensen een reden om al bij geringe ontsteking er ‘iets’ aan te doen.

Kleine irritatie of ontstoken penis

Wanneer u het idee heeft dat er misschien iets niet goed is met de penis van uw hond, is het erg belangrijk om uw dierenarts te bezoeken. Deze zal dan onderzoeken of er sprake is van een kleine irritatie waarbij wassen met voorhuidcleaners zoals Prepusol voldoende is of dat er sprake is van een echt ontstoken penis. Dit is het geval wanneer er echte druppels pus uit de voorhuid komen, de penis zelf zichtbaar rood verkleurd is en soms is er zelfs sprake van bloederige plekken. In deze heftigere situaties zijn alleen voorhuidreinigers niet meer afdoende en is het belangrijk om middelen te gebruiken welke ook de aanwezige bacteriën kunnen doden zodat de hond weer kan herstellen.

Vaststellen van de oorzaak

Het is in de praktijk gebleken dat de ene hond vaker last heeft van een voorhuidontsteking dan de ander. Het regelmatig reinigen met voorhuidcleaners geeft bij veel honden een goede verbetering, maar dient wel regelmatig herhaald te worden, omdat de oorzaak natuurlijk niet weggenomen wordt. Wanneer de hond (ondanks reinigen met een voorhuidsreiniger) toch nog te vaak of te ernstig last van heeft van een ontsteking, kan het wegnemen van de mannelijke geslachtshormonen een zeer goede therapie zijn. Dit kan door de hond te castreren, omdat honden na castratie niet meer uitschachten. Helaas is dit niet voor alle honden een definitieve oplossing (een wijde voorhuid, wordt natuurlijk niet minder wijd na operatie). Daarom zal uw dierenarts uw hond eerst goed onderzoeken om de oorzaak van de voorhuidproblemen vast te stellen alvorens ‘zomaar’ te castreren.