Service
Winkelmandje
Menu

Hoeveel voer geeft u aan uw kat?

Geschreven door Mara |

Hoeveel mag een kat eten? Dat is een vraag die we veel gesteld krijgen. Helaas is hier geen standaard antwoord op. Hoeveel uw kat mag eten hangt af van heel veel factoren. We leggen uit welke factoren dit zijn en hoe u zelf kunt berekenen hoeveel uw kat mag eten van een kattenvoer. We geven ook tips hoe u dit makkelijker kunt bepalen en een voertabel met een gemiddelde voerhoeveelheid, lees dus snel verder.

rode kat eet brokken

Hoe weet u hoeveel uw kat mag eten?

Hoeveel uw kat mag eten is afhankelijk van de energiebehoefte van de kat. Dit klinkt eenvoudig, maar de energiebehoefte van uw kat kan heel erg wisselen. Deze is afhankelijk van:

  • De levensfase van uw kat
  • De activiteit van uw kat
  • Het ras van de kat
  • De lichamelijke conditie van uw kat
  • Eventuele ziekte bij de kat

Waar hangt de energiebehoefte van uw kat vanaf?

De levensfase van uw kat

Een kitten heeft een hogere energiebehoefte dan een volwassen kat. Daarbij heeft een kitten meer eiwitten en vitamines en mineralen nodig om te kunnen groeien. De maaginhoud is daarentegen weer een stuk kleiner. Daarom is het zo belangrijk dat kittens een aangepaste voeding krijgen.

Oudere katten hebben ook een andere voedingsbehoefte. Omdat veel oudere katten minder bewegen is de energiebehoefte vaak lager. De behoefte aan vitamines en mineralen is er echter nog wel en zeker ook van hoogwaardige eiwitten voor het behoud van de spiermassa. Daarbij hebben senior katten behoefte aan een makkelijker verteerbare voeding. Daarom is het verstandig om katten vanaf een bepaalde leeftijd een senioren voeding te gaan voeren.

De activiteit van uw kat

Een kat die buiten komt verbruikt vaak meer energie dan een kat die binnen leeft en een groot gedeelte van de dag slaapt. Op een zak voer staat vaak aangegeven hoeveel voer u mag geven bij een bepaald gewicht van de kat. Dit is vaak een spreiding tussen 2 hoeveelheden. Een binnenkat die weinig beweegt geeft u in eerste instantie de laagste hoeveelheid. Een buitenkat kunt u de hoogste hoeveelheid geven. Na een week of 2 is het verstandig het gewicht van uw kat te checken en de voerhoeveelheid bij te stellen op basis van eventuele veranderingen in gewicht.

Het ras van uw kat

Sommige kattenrassen hebben een hogere stofwisseling dan andere raskatten. Dit bepaald dan mede de hoeveelheid voeding die uw kat moet krijgen. Daarbij worden sommige raskatten, zoals de Noorse Boskat, erg groot. Dit maakt ook dat ze een hogere voedingsbehoefte hebben dan een kleinere raskat.

De lichamelijke conditie van uw kat

Heeft u een kat die aan de magere kant is? Dan heeft uw kat mogelijk een hogere energiebehoefte en daarom meer voer nodig. Is uw kat wat te zwaar? Dan geeft u mogelijk te veel voer. Of u geeft te veel extra’s naast de voeding. U kunt meestal veilig wat minder voer geven dan aanbevolen op de zak. Geef alleen nooit minder dan 70% van de aanbevolen hoeveelheid voer. Dan loopt u het risico dat uw kat tekorten krijgt van bepaalde voedingsstoffen. Is uw kat te zwaar? Geef dan liever een voeding met een aangepast energiegehalte. Als u dan voert naar de energiebehoefte van uw kat, krijgt uw kat altijd voldoende eiwitten, vitamines en mineralen binnen, zodat hij wel afvalt, maar zijn spiermassa behoudt.

Bedenk dat een gecastreerde kat een lagere energiebehoefte heeft dan een intacte kat. Hier moet u dus rekening mee houden bij het voeren van uw kat.

Eventuele ziekte bij uw kat

Een kat die een aandoening heeft, heeft een andere voedingsbehoefte dan een gezonde kat. Het lichaam moet vaak hard werken en vraagt daarom meer energie. Omdat de eetlust nog weleens minder kan zijn bij ziekte is vaak een aangepaste voeding nodig met een hoger energiegehalte.

Relevante Producten

Wat is de energiebehoefte van een kat?

Als we kijken naar de energiebehoefte van een kat kijken we naar de metaboliseerbare energie. Dit is de energie die een kat kan gebruiken voor processen in het lichaam, denk aan groei en spieropbouw. Een kat verliest ook energie in de vorm van urine en ontlasting. Dit verlies wordt meegenomen in de metaboliseerbare energie.

Het metabole gewicht van een kat

Bij de berekening van de energiebehoefte van een kat wordt uitgegaan van het metabole gewicht van een kat. Bij het metabole gewicht wordt rekening gehouden met de oppervlakte: inhoud ratio van een dier. Een klein dier heeft daarbij een hogere energiebehoefte dan een groot dier.

Het metabole gewicht van een kat kunt u berekenen door het gewicht van de kat tot de macht 0,67 te doen (kg0,67).  Een kat van 4 kg heeft bijvoorbeeld een metabool gewicht van 2,53.

Energiebehoefte van een kat

De energiebehoefte van een gecastreerde en/of binnenkat

Een gecastreerde kat en een binnenkat hebben een lagere energiebehoefte dan een actieve buitenkat. Vanuit de Europese richtlijnen wordt uitgegaan van een energiebehoefte (MER) van 52-75 kcal ME/kg0,67 of 215-314 kJ ME/kg0,67.

De energiebehoefte van een actieve buitenkat

Een actieve buitenkat heeft een hogere energiebehoefte. Vanuit de Europese richtlijnen wordt uitgegaan van een energiebehoefte (MER) van 100 kcal ME/kg0,67 of 418 kJ ME/kg0,67.

De energiebehoefte van een kitten in de groei

Een kitten heeft weer een andere energiebehoefte dan een volwassen kat. We gaan er in dit geval vanuit dat een kat tussen 0 en 12 maanden een kitten is.

Deze periode kunt u in 3 fases verdelen met elk een andere energiebehoefte:

  • Een kitten tot 4 maanden leeftijd: Energiebehoefte volwassen kat (MER) x 2-2,5
  • Een kitten tussen 4 en 9 maanden leeftijd: Energiebehoefte (MER) x 1,75-2
  • Een kitten tussen 9 en 12 maanden leeftijd: Energiebehoefte (MER) x 1,5

Hoeveel energie bevat een kattenvoer?

Zoals u begrijpt heeft elke kattenvoeding een andere samenstelling en daarmee een ander energiegehalte. Op de zak is niet altijd beschreven wat het energiegehalte is. U kunt dit gelukkig zelf berekenen.

Het energiegehalte van een voeding wordt bepaald door de hoeveelheid ruw eiwit, ruw vet en verteerbare koolhydraten in een voer. Deze waardes kunt u terugvinden in de analyse van een voer. De koolhydraten worden vaak niet benoemd, maar kunt u zelf berekenen. Bij de analyse worden ook de ruwe as (mineralen) en ruwe celstof (vezels) benoemd. Deze leveren geen energie, maar heeft u wel nodig voor de berekening van het energiegehalte.

Hoe berekent u het energiegehalte van een kattenvoer?

Hoeveel energie leveren de macronutriënten in een kattenvoer?

De macronutriënten eiwit, vet en koolhydraten leveren het lichaam energie, en wel de volgende hoeveelheden:

  • Eiwit: 4 kcal ME of 16,7 kJ ME x %
  • Vet: 9 kcal ME of 37,6 kJ ME x %
  • Koolhydraten: 4 kcal ME of 16,7 kJ ME x %

Hoe berekent u de hoeveelheid koolhydraten in een kattenvoer?

Omdat de verteerbare koolhydraten (NFE) vaak niet op de zak staan vermeld moet u deze zelf berekenen. Dit doet u als volgt:

Totale Koolhydraten = 100 – (% eiwit – % vet – % vocht – % as)

Verteerbare Koolhydraten (NFE) = Totale Koolhydraten – % ruwe celstof (vezels)

Deze verteerbare koolhydraten neemt u mee in de berekening van het energiegehalte van een voer.

Hoe berekent u het energiegehalte van een voer?

Om het energiegehalte van een voer te berekenen heeft u dus de hoeveelheid (%) macronutriënten nodig in een voer.Deze vindt u in de analytische bestanddelen van een kattenvoer.

Voorbeeld:

Vetality Adult – Kattenvoer bevat de volgende analytische bestanddelen:

  • Ruw eiwit 32%
  • Ruw vet 14%
  • Ruwe as 6%
  • Ruwe celstof 3%
  • NFE 36% (uitgerekend)
  • Vocht 9%

Het energiegehalte van deze voeding is dan (4×32) + (9×14) + (4×36) = 128 + 126 + 144 = 398 kcal ME / 100 gram voer of 1662 kJ ME / 100 gram voer.

Hoeveel mag mijn kat eten van een voer?

Hierboven hebben we van Vetality Adult – Kattenvoer het energiegehalte berekend.

Stel, u heeft een volwassen kat van 4 kg die veel buitenkomt en een goed gewicht heeft. Dan is de energiebehoefte dus 418 kJ ME/kg0,67. Voor een kat van 4 kg is dit 418 kJ x 40,67.

Het metabole gewicht van een kat van 4 kg is 40,67 = 2,53.

Een kat van 4 kg heeft dus een energiebehoefte van 418 x 2,53 = 1058 kJ per dag.

Het voer uit het voorbeeld heeft een energiegehalte van 1662 kJ ME per 100 gram voer.  Deze kat mag hiervan dus 1058/1662 x 100 = 64 gram per dag van eten.

Hoeveel voer mag mijn kat nu eten per dag?

Hoeveel voer uw kat mag eten hangt dus van heel veel factoren af. Heeft u geen zin om dit zelf te berekenen? Of vindt u de berekening te ingewikkeld?

Ga dan in eerste instantie uit van de voertabel op de voerzak. Weeg uw kat. U kiest vervolgens de voerhoeveelheid die past bij het gewicht van uw kat. Dit geeft u 2 weken. Weeg uw kat opnieuw na 2 weken. Is uw kat afgevallen? Geef dan 10% meer voeding. Is uw kat zwaarder geworden? Geef dan 5-10% minder voeding. Is het gewicht hetzelfde gebleven? Dan kunt u de voerhoeveelheid aanhouden!

Het is altijd verstandig om uw kat te wegen bij een voerwissel en anders zeker jaarlijks om veranderingen in het gewicht op te merken.

Hoeveel voer mag mijn kat per dag eten als ik brokken wil combineren met natvoer?

Als u een combinatie wilt voeren van natvoer en droogvoer, dan berekent u dus idealiter het energiegehalte van beide voedingen.

Daarna bepaalt u welk deel van de voeding per dag moet bestaan uit natvoer en welk deel uit droogvoer.

Voorbeeld berekeningen hoeveelheid voer voor een kat

Voorbeeld berekening 1

Voert u uw kat 2 x per dag en wilt u 1 x natvoer geven en 1 x droogvoer? Dan geeft u dus 50% van de energie in de vorm van natvoer en 50% als droogvoer.

Bereken wat uw kat per dag zou mogen eten van het natvoer en deel dit door 2. Hetzelfde doet u voor het droogvoer. Zo weet u hoeveel gram natvoer en droogvoer u per dag mag geven.

Gaat u uit van de voertabel? Kijk wat de dagelijkse voerhoeveelheid is op de zak of op het natvoer en deel dit ook door 2.

Voorbeeld berekening 2

Wilt u een half zakje natvoer (gemiddeld 85 gram) per dag geven? Dan geeft u dus ongeveer 40 gram natvoer per dag.

Stel, uw kat zou 200 gram mogen eten van het natvoer alleen per dag. Dan geeft u dus 20% van de dagelijkse hoeveelheid voer in de vorm van natvoer. U moet dan dus nog 80% van het voer geven in de vorm van brokken.

Zou de dagelijkse hoeveelheid brokken normaal 60 gram per dag zijn, dan zou u dus nog 0,8 x 60 = 48 gram brokken naast de 40 gram natvoer mogen geven per dag aan uw kat.

Voertabel voor een volwassen kat

Een fabrikant is verplicht om op de verpakking van een voer aan te geven hoeveel een kat hiervan zou mogen eten per dag. Dit is een richtlijn! U moet de hoeveelheden altijd aanpassen op basis van uw eigen kat.

Een actieve kat van 4 kg heeft dus een energiebehoefte van 1058 kJ of 1,058 MJ per dag. Een binnenkat of gecastreerde kat van 4 kg heeft een energiebehoefte van gemiddeld 675 kJ (544 – 795 kJ) per dag.

Van Vetality Adult – Kattenvoer zou een binnenkat dus maar 675/1662 x 100 = 40 gram per dag mogen eten, in plaats van de 64 gram per dag voor de actieve kat van 4 kg. U ziet dus dat de spreiding voor een kat van hetzelfde gewicht al heel groot is als het gaat om 1 merk.

Gemiddeld mag een volwassen kat 250-400 gram natvoer per dag of 35-70 gram brokken per dag.

Onderstaande tabel geeft een berekende voerhoeveelheid voor een kat op basis van een droogvoer (Hill’s Science Plan – Feline Adult – Chicken) met een energiegehalte van 1836,26 kJ/100 gram en een natvoer (Hill’s Science Plan – Feline Adult – Chicken – Maaltijdzakje) met een energiegehalte van 382,28 kJ/100 gram.

We gaan uit van een natvoer zakje van 85 gram in de combinatie van natvoer met droogvoer. De kolom geeft het aantal grammen per dag.

Voertabellen Volwassen Kat

Voertabel Indoor/Neutered kat

Voertabel Indoor/Neutered kat

Gewicht kat Gram brokken Gram natvoer Gram brok bij combinatie met ½ zakje natvoer Gram brok bij combinatie met 1 zakje natvoer
2 kg 23 111 14 5
2,5 kg 27 129 18 9
3 kg 30 149 21 13
3,5 kg 34 162 25 16
4 kg 37 177 28 19
4,5 kg 40 191 31 22
5 kg 43 205 34 25
5,5 kg 46 219 37 28
6 kg 48 232 40 30

Voertabel actieve buitenkat

Voertabel actieve buitenkat

Gewicht kat Gram brokken Gram natvoer Gram brok bij combinatie met ½ zakje natvoer Gram brok bij combinatie met 1 zakje natvoer
2 kg 36 174 27 19
2,5 kg 42 202 33 24
3 kg 48 228 39 30
3,5 kg 53 253 44 35
4 kg 58 277 49 40
4,5 kg 62 300 53 45
5 kg 67 321 58 49
5,5 kg 71 343 62 53
6 kg 76 363 67 58

Voertabel met gemiddelde voedingshoeveelheden

Gemiddelde voerhoeveelheden volwassen kat
<table>
<tbody>
<tr>
<td><b>Gewicht kat</b></td>
<td><b>Gram brokken </b></td>
<td><b>Aantal maaltijdzakjes van 85 gram </b></td>
<td><b>Gram brokken in combinatie met 1 zakje natvoer van 85 gram</b></td>
</tr>
<tr>
<td><b>2 kg</b></td>
<td><b>35</b></td>
<td><b>2</b></td>
<td><b>20</b></td>
</tr>
<tr>
<td><b>3 kg</b></td>
<td><b>45</b></td>
<td><b>3</b></td>
<td><b>30</b></td>
</tr>
<tr>
<td><b>4 kg</b></td>
<td><b>55</b></td>
<td><b>3 1/2</b></td>
<td><b>40</b></td>
</tr>
<tr>
<td><b>5 kg</b></td>
<td><b>70</b></td>
<td><b>4</b></td>
<td><b>50</b></td>
</tr>
<tr>
<td><b>6 kg</b></td>
<td><b>80</b></td>
<td><b>4 1/2</b></td>
<td><b>60</b></td>
</tr>
</tbody>
</table>

Voedingsadvies voor uw kat

Heeft u vragen over het voer van uw kat? Of wilt u weten of uw kat de juiste voeding krijgt? Doe een aanvraag voor een voeradvies via de Feedwise pagina van Medpets of neem contact op via dierenarts@medpets.be.