Service
Winkelmandje
Menu

Vlooien bij honden

Geschreven door Sandra |

Wees goed voorbereid op het ongemak van vlooien. De Vlooien - en Tekenwijzer van Medpets helpt met handige tips en u kunt er op bijhouden wanneer u voor het laatst een middel tegen vlooien en teken heeft gegeven. Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die bij onze honden vervelende klachten veroorzaken. Ze veroorzaken jeuk en kunnen bij gevoelige dieren een allergische reactie opwekken. Levende stadia van de vlo bevinden zich niet alleen op uw hond, maar ook in de omgeving waar uw hond loopt en slaapt. Het is dus belangrijk om hier ook aandacht aan te besteden.

Hond rolt in gras

Welke vlooien komen voor bij honden?

Er bestaan hondenvlooien en kattenvlooien. Bij huisdieren komt de kattenvlo het meest voor.

Hoe ziet de levenscyclus van een vlo eruit?

De vrouwtjes vlo begint 24 tot 48 uur na haar eerste bloedmaaltijd met het produceren van eitjes. Ze kan wel 50 eitjes per dag leggen. Deze eitjes vallen van uw hond af en ontwikkelen zich in huis tot larve en pop. Omgevingsfactoren, zoals temperatuur en vochtigheid, beïnvloeden de duur van de levenscyclus van de vlo tot nieuwe vlooien. Onder ideale omstandigheden kan deze cyclus zich binnen 12 tot 14 dagen afspelen, maar onder minder gunstige omstandigheden kan het ook tot wel 240 dagen duren! Larven voeden zich met huidschilfers en vlooienpoep en verstoppen zich op donkere plaatsen. De larven verpoppen zich tot een cocon. Poppen kunnen lange tijd (maanden) zonder geschikte gastheer overleven in de omgeving. Slechts 1 tot 10% van de vlooienpopulatie bestaat uit volwassen vlooien op uw hond, de rest bestaat uit eieren, larven en poppen in de omgeving. Centraal verwarmde ruimten vormen een optimale omgeving voor de vlo, waardoor ze het hele jaar door, onafhankelijk van de buitentemperatuur, aanwezig kunnen zijn.

 

Relevante producten

Hoe kan mijn hond zich besmetten met vlooien?

Een hond kan zich besmetten via plaatsen waar veel vlooien voorkomen. Daarna kan een besmette hond weer andere huisdieren besmetten. Ook de eitjes van vlooien uit de omgeving kunnen aan uw schoenen of huisdier blijven plakken en zo weer zorgen voor een nieuwe besmetting.

Welke klachten krijgt mijn hond van vlooien?

Uw hond krijgt voornamelijk jeukklachten van vlooien. Als uw hond allergisch reageert op een beet van een vlo, zijn de klachten erger. Dit resulteert in krabben, kaalheid, roodheid van de huid, schilfering en pukkeltjes. Bij zeer jonge dieren kan een ernstige besmetting leiden tot bloedarmoede.

Naast de klachten die de vlooien zelf veroorzaken bij uw hond, kan uw hond ook besmet raken met het voorstadium van de lintworm. Vlooien eten namelijk lintwormeitjes op. Een hond kan zich vervolgens besmetten door een besmette vlo op te likken tijdens het bijten en wassen. In uw hond ontwikkelt zich vervolgens een volwassen lintworm. Als u een lintworm aantreft bij uw hond, wijst dat vaak op een vlooienbesmetting. Daarnaast kunnen vlooien ook andere parasieten en ziektes overbrengen.

Hoe herkent u vlooien bij honden?

Als uw hond zich regelmatig krabt, kan dit wijzen op de aanwezigheid van vlooien. U ziet vlooien niet altijd met het blote oog, vooral niet bij dieren met een donker gepigmenteerde huid of een donkere lange vacht. U kunt testen of uw hond vlooien heeft door een vlooienkam te gebruiken. Kam hiermee zo dicht mogelijk over de huid en leg het uitgekamde materiaal op een vochtig, wit keukenpapier of papieren zakdoek. Als dit bruinrood afgeeft aan de tissue, dan zijn het vlooienpoepjes, bestaande uit verteerd bloed.

Waar zitten vlooien bij honden?

De voorkeurslocaties voor vlooien zijn de oksels, liezen en op de rug (staartbasis).

Hoe kan ik mijn hond beschermen tegen vlooien?

Bij de bestrijding van vlooien is het belangrijk dat u zowel de volwassen vlooien op de hond als de onvolwassen stadia in uw huis aanpakt.

  • Behandel uw hond met een vlooienband, zoals een Beaphar Canishield band of een spot-on zoals de Vectra 3D, Adimere, AdvantageAdvantix of de Frontline Combo Line Hond. U kunt uw hond ook behandelen met tabletten tegen vlooien en teken, zoals de FRONTPRO of de AdTab.
  • Als uw hond heel veel vlooien heeft, kan het helpen om uw hond te wassen met een vlooienshampoo. Een shampoo heeft meestal een residu werking. Dit wil zeggen dat het vaak nog enige tijd beschermt tegen nieuwe vlooien. Na deze periode is het advies om uw hond alsnog te behandelen met bijvoorbeeld een spot-on, om zo de vlooien langer te weren.
  • Kies een product waar een insectengroeiremmer aan is toegevoegd, zodat ook eitjes en larven worden gedood. De huidschilfers bevatten dan de werkzame stof. Deze komen in contact met de eitjes en larven van de vlo.
  • Behandel de omgeving op het moment dat uw huisdier vlooien heeft. Dit kan bijvoorbeeld met een omgevingsspray, zoals de Virbac Indorex Defence Spray die de onvolwassen stadia van de vlo en de volwassen vlooien bestrijdt, zodra deze uit het popstadium komen.

Let op: producten voor honden zijn vaak niet geschikt voor katten of konijnen en andersom!

Twijfelt u toch nog welke vlooi- en tekenbescherming het meest geschikt is voor uw hond? Vul dan de handige keuzehulp in!

Doe de vlooien en teken keuzehulp

Vlooien natuurlijk bestrijden bij honden

Er zijn naast middelen met insecticide stoffen ook producten met natuurlijke stoffen waaraan een vlooienwerende werking wordt toegekend, zoals de STOP! Animal Bodyguard Aromatherapie. Als er veel vlooien zijn is er een kans dat dit product uw huisdier niet genoeg bescherming biedt. Bouw de dosering voor de gewenning en veiligheid rustig op. Ook op extracten van planten kan een hond gevoelig reageren. Verhoog de dosering stapje voor stapje tot de maximale dosering. Als uw hond met een lagere dosering kan volstaan, heeft dat natuurlijk altijd de voorkeur.

Veel producten die uw hond beschermen tegen vlooien zijn ook werkzaam tegen andere parasieten, zoals teken. In de bijsluiter staat vermeld waar het product werkzaam tegen is en staat nog meer nuttige informatie. Lees daarom altijd goed de bijsluiter voordat u een product gaat gebruiken.

Vlooien en de dierenarts

De dierenarts krijgt dagelijks vragen over vlooien en de bestrijding van vlooien bij honden en katten. Want het laatste wat u wilt is een vlooienplaag! Maar welk anti-vlooienproduct kunt u nu het beste gebruiken? Vaak kunt u vlooien zelf goed bestrijden, maar soms is ingrijpen door de dierenarts noodzakelijk. Of nu vlooien kunnen worden teruggevonden op uw dier of niet, het is in geval van kriebels altijd een goed idee om langs te gaan bij u dierenarts. Vlooienallergie is de meest voorkomende vorm van overgevoeligheid bij de hond. Soms wordt er gekozen om een product te gebruiken wat alleen verkrijgbaar is bij u dierenarts, zoals Bravecto. Dit mogen wij helaas niet verkopen. Als alternatief kunt uFRONTPRO kauwtabletten of de AdTab kauwtabletten geven.

Voor een compleet overzicht van producten tegen vlooien bij uw hond kijkt u op onze pagina met Vlooien en teken producten.

Heeft u nog vragen over vlooien bij uw huisdier en hoe u de preventie of behandeling het beste kunt aanpakken? Download dan ons Stappenplan Vlooien waar alle stappen duidelijk op een rijtje staan. Ook helpt onze dierenarts u graag. Stuur een email naar dierenarts@medpets.be of bel de klantendienst.