Service
Winkelmandje
Menu
Kortingen tot -50%! - Black Friday Deals bij Medpets! Lees meer

De verzorging van de oren van hond en kat

Geschreven door Mara |

In de meeste gevallen zorgt het lichaam er zelf voor om de oren gezond te houden. Als uw dier echter aanleg heeft voor oorontstekingen of overmatig oorsmeer, kunt u de oorgezondheid ondersteunen door ze schoon te houden met een speciale oorreiniger.

Hond met oren in de lucht

Oorontstekingen

Oorontstekingen zijn een veel voorkomend probleem bij hond en kat. Honden met ‘hangoren’, allergieën of honden die veel zwemmen hebben meer kans op oorklachten. Dieren met een oorontsteking schudden met hun kop, krabben aan hun oor, kunnen piepen van de pijn en soms zijn ze er ook ziek van. De oren zijn vaak vies, rood, gezwollen, warm en ruiken onaangenaam. In de meeste gevallen is er sprake van een ontsteking van de huid in de gehoorgang. Af en toe zien we bij onze huisdieren middenoorontstekingen, wat tot meer overlast leidt dan een ‘gewone’ oorontsteking.

Diverse ziektekiemen

De ontsteking kan door meerdere ziektekiemen veroorzaakt worden: bacteriën, gisten en schimmels. Daardoor kan de ontsteking er ook verschillend uitzien: roodheid, schilfers, gele of bruine smeer, pus, bloed en combinaties hiervan. De meeste kiemen zijn goed gevoelig voor een medicinale oorzalf. Hierbij is het erg belangrijk dat het trommelvlies onbeschadigd is. Uw dierenarts kan in het oor kijken en u adviseren over een juiste behandeling.

Oormijten

Naast (bacteriële) oorontstekingen zien we ook vaak problemen aan de oren door oormijten bij honden en oormijten bij katten. Dit zijn kleine beestjes (parasieten) die in en rond het oor kunnen leven. Deze beestjes voeden zich met het oorsmeer en veroorzaken veel jeuk en ongemak bij uw dier. Meestal zien we oormijten bij jonge dieren, maar dieren van alle leeftijden kunnen er last van krijgen. De mijten gaan dood na een behandeling (meestal moet dit herhaald worden) met bijvoorbeeld Otimectin (voor katten met intacte trommelvliezen) of Stronghold (verkrijgbaar bij uw dierenarts). Als u meerdere dieren (honden, katten of fretten) heeft, is het raadzaam om al deze dieren gelijktijdig te behandelen met een voor deze diersoort geschikt middel.

Te veel oorsmeer

Daarnaast zijn er dieren (meestal honden) die last hebben van te veel oorsmeer. De oren zijn dan niet pijnlijk, maar kunnen wel jeuk veroorzaken en meestal ruiken ze ook sterk. Als uw dier veel oorsmeer heeft, kan de kans op een oorontsteking wel toenemen. Het teveel aan oorsmeer kunt u zelf met speciale oorreinigingsmiddelen wekelijks of maandelijks verwijderen. Voorbeelden van deze middelen zijn: Epi-Otic, Fidavet Surosolve, AST Oorreiniger, Otoclean of Oto-Aid. Gebruik bij dieren geen wattenstaafjes of andere voorwerpen om in het oor schoon te maken.

Raadpleeg uw dierenarts

Uiteraard zijn er nog veel meer oorzaken voor problemen in en rond de oren, uiteenlopend van een ontstoken wondje of een grasspriet in het oor tot de vorming van verdikkingen (poliep, tumor) in de gehoorgang. Jeukende of pijnlijke oren die leiden tot krabben, schudden met de kop en pijn bij aanraking kunnen het welzijn van uw viervoeter behoorlijk aantasten. Bij twijfel is het verstandig een dierenarts te raadplegen.

Preventieve behandeling

Als uw hond of kat vatbaar is voor oorproblemen dan is het belangrijk om het ontstaan van klachten zo veel mogelijk proberen te voorkomen. De beste manier om dit te doen is door de oren (en gehoorgangen) op regelmatige basis schoon te maken met een oorreiniger. Wat de frequentie betreft kunt u eens in de twee weken als uitgangspunt nemen. Als uw hond een fanatieke zwemmer is, dan is het verstandig de oren direct te reinigen nadat de hond gezwommen heeft. U kunt hiervoor gebruik maken van bijvoorbeeld Monoclean, Epi-Otic, EpiSqualan of HexoClean. Als uw hond geen zichtbare klachten heeft en u ook geen indirecte aanwijzingen krijgt die op oorproblemen zouden kunnen wijzen, dan is het NIET nodig deze producten te gebruiken.

Let op: gebruik nooit wattenstaafjes om de gehoorgang van uw dier te reinigen!

Behandeling van milde oorklachten van de buitenste gehoorgang

Indien er sprake is van lichte irritatie of roodheid van de buitenste gehoorgang, dan zou u de oordruppels van Dermiel kunnen gebruiken. Deze hebben een verzachtende werking en ondersteunen het herstel. In geval van dergelijke klachten zou u ook kunnen kiezen voor een natuurlijke behandeling met Puur Auris. Als de klachten niet over gaan of zelfs verergeren, dan adviseren we u om uw dierenarts te raadplegen.

Voedselovergevoeligheid

Soms worden oorproblemen (met name bij honden) veroorzaakt door voedselovergevoeligheid. Voor deze specifieke gevallen is er een speciale voeding ontwikkeld: Sanimed Atopy. Als u besluit deze voeding te gaan geven, dan is het van groot belang dat u uw hond gedurende 6-8 weken uitsluitend deze voeding geeft (ook geen tussendoortjes etc.). Alleen dan kunt u het effect van deze voeding op de oorproblemen goed beoordelen. Deze voeding is zo samengesteld dat deze – bij goed resultaat – levenslang aan de hond gegeven kan worden.

Heeft u nog vragen over de verzorging van de oren van uw hond of kat? Neemt u dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 -57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.be.

Relevante artikelen