Service
Winkelmandje
Menu

Vachtverzorging in de zomer

Geschreven door Samantha |

In de zomer duren de dagen langer, is het zonniger en warmer... Het is lekker korte broeken en T-shirtjesweer! Onze huisdieren kunnen hun vacht alleen niet uittrekken. Om ze toch comfortabel de zomer door te helpen, verdient de vachtverzorging wel wat extra aandacht.

Hond ligt op rug en wordt gekamd

Temperatuurregeling

Voor ons is het heerlijk om in de zomer met korte mouwen en op slippers rond te lopen. Behalve dat het fijn is de zon op onze huid te voelen, kan ons lichaam op deze manier ook goed zijn warmte kwijt. Over ons hele lichaam hebben wij zweetkliertjes in de huid zitten. Als ons lichaam oververhit dreigt te raken, produceren deze zweet. Door de verdamping van het zweet koelt het lichaam weer af.

Honden en katten hebben ook zweetklieren in de huid, maar gebruiken deze niet voor het afkoelen van het lichaam (behalve die in de voetzolen). Honden verliezen het grootste deel van hun lichaamswarmte door te hijgen. Ze hebben voor wat betreft de regulatie van hun lichaamstemperatuur dus geen baat bij een blote huid.

Scheren

Sommige mensen laten hun hond volledig kaalscheren voor de zomer, omdat dat zo lekker koel zou zijn. Ze staan er niet bij stil dat het juist een averechts effect kan hebben! De vacht van een hond werkt als isolator. Tussen de haren bevindt zich een laag lucht die de hond in de zomer koel en in de winter warm houdt. Als die isolerende laag verwijderd wordt, door bijvoorbeeld alles af te scheren, is de verkoelende werking in de zomer ook weg. De hond heeft meer moeite met het handhaven van zijn lichaamstemperatuur.

Andere nadelen van het wegscheren van de vacht zijn dat de huid meer blootgesteld wordt aan de zon. Hierdoor kan deze verbranden. Ook komt het voor bij honden dat het haar niet meer terug wil groeien nadat het geschoren is: post-clipping alopecia.

Post-clipping alopecia
Post-clipping alopecia, oftewel kaalheid na scheren, komt wel eens voor bij honden. Bij deze aandoening groeit de vacht maar zeer langzaam terug na een trimbeurt of nadat een lichaamsdeel geschoren is voor bijvoorbeeld een operatie. Normaal gesproken is de volledige vacht in zo’n 3 tot 4 maanden terug gegroeid, maar bij post-clipping alopecia duurt dit veel langer. Meestal is er weer spontane haargroei na 6 tot 12 maanden, maar volledige teruggroei kan wel 18 tot 24 maanden duren. Hierdoor lijkt het enkele maanden later nog steeds alsof de hond net geschoren is. Daar waar de hond niet geschoren is, groeit de vacht wel normaal.

De oorzaak hiervoor is niet precies bekend. Wel bestaan er een aantal theorieën. Een ervan stelt dat door het weghalen van het haar de huid snel afkoelt. Om teveel warmteverlies te voorkomen, vernauwen de haarvaatjes in de huid zich. Hierdoor krijgen de haarzakjes mogelijk niet genoeg bloedtoevoer en stoppen ze voortijdig de groeifase van de haren. Een andere theorie zegt dat de haren door het scheren in een zeer lange rustperiode komen voordat de volgende haargroeicyclus begint.

Post-clipping alopecia kan ook een vroeg teken zijn van een hormonale aandoening of stofwisselingsziekte. Het is dus altijd verstandig de hond na te laten kijken door een dierenarts als de haren na het trimmen niet goed terug groeien.

Er is geen behandeling nodig voor de aandoening. Behalve dat het er wat vreemd uitziet, heeft de hond er geen last van. Wel is het natuurlijk belangrijk om de blote huid goed te beschermen tegen de zon.

Zonnebrand

Honden
Zonnebrand wordt veroorzaakt door zonlichtbeschadiging van de huid op lichte of ongepigmenteerde en dunbehaarde huid op de neus of op de romp.

Sommige honden zijn van zichzelf al gevoeliger voor verbranding in de zon. Witte Boxers en Bull Terriërs, Amerikaanse Staffordshire Terriërs, Beagles, Dalmatiërs en Duitse Staande Kortharen bijvoorbeeld verbranden sneller dan andere rassen. Maar honden waarbij de vacht geschoren is, zijn ook gevoeliger voor verbranding door de zon. De huid wordt immers niet meer (zo veel) beschermd door de haren. De neusrug is ook een gevoelige plek voor het ontwikkelen van zonnebrand, omdat die plek van nature al dunbehaarder is.

Vanzelfsprekend komt het meer voor bij honden die veel buiten zijn en veel in de zon komen. Verschijnselen van verbranding zijn vergelijkbaar met die van verbranding bij de mens: roodheid en schilfering. Als de huid nog langer aan de zon blootgesteld is, treedt er ook kaalheid, korstvorming, bultjes, puistjes en blaarvorming op. Vaak raakt de huid ook ontstoken. Uiteindelijk kan het ontaarden tot huidkanker.

Omdat de buik dunbehaarder is dan de rest van het lichaam, verbrandt die het vaakst. De flank, staartpunt of uiteindes van de ledematen kunnen echter ook snel verbranden.

Om verbranding te voorkomen moeten honden die risico lopen ingesmeerd worden met een goede zonnebrandcrème, zoals Dermoscent SunFREE of Puur Sun Cream.

Als uw hond verbrand is door de zon, moet verdere blootstelling aan de zon voorkomen worden. Zorg er dus voor dat hij binnen of in de schaduw blijft. Smeer hem ook in met zonnebrandcrème om verergering te voorkomen. Bij heftige verbrandingen moet u altijd contact opnemen met een dierenarts.

Katten
Ook katten kunnen verbranden door de zon. Vooral witte katten (en naaktkatten) zijn hier gevoelig voor. Meestal treedt het op aan de oorranden of -punten. Maar ook de oogleden, neus of lippen kunnen verbranden. In eerste instantie raakt de huid verbrand, maar als de blootstelling aan de zon doorgaat, kan de kat huidkanker krijgen.

Ter voorkoming is het het beste om een witte kat helemaal niet in de zon te laten. Maar dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. U kunt uw kat dan beschermen door twee keer per dag de oren in te smeren met een goede zonnebrandcrème (zoals Dermoscent SunFREE). Vanzelfsprekend moet bij naaktkatten het hele lichaam beschermd worden tegen de zon.

Vachtverzorging

De hele vacht scheren is dus niet zomaar aan te raden, soms doet het meer kwaad dan goed. Het beste kunt u overleggen met een goede honden- of kattentrimmer over wat de beste vachtverzorging voor uw viervoeter is. Hij of zij zal weten wat een goede aanpak is voor het ras van uw dier.

Wat u zelf kunt doen is de vacht ’s zomers goed onderhouden. Deze moet schoon en klitvrij gehouden worden. Klitten kunnen namelijk snel vervilten en voor smetplekken zorgen. Controleer de vacht dagelijks en kam eventuele klitten uit met de FURminator HondFURminator Kat of de Mikki Slicker Brush. Vanzelfsprekend moeten eventuele parasieten (zoals teken) die u hierbij tegenkomt verwijderd worden.

Heeft u nog vragen over de vachtverzorging? Neem dan contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.be

Nooit iets missen?

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf u nu in!