Service
Winkelmandje
Menu
Kortingen tot -50%! - Black Friday Deals bij Medpets! Lees meer

Uw hond vervoeren in de auto

Geschreven door Astrid |

U gaat met de auto op pad en neemt mee.. Uw hond natuurlijk! Maar hoe vervoert u veilig uw hond in de auto? Wij onderzochten de verschillende mogelijkheden voor u.

hond auto vakantie

Als u samen een ritje gaat maken met de auto wilt u dit zo veilig mogelijk laten verlopen. Of u nu samen op reis gaat, een bezoek brengt aan de dierenarts of gewoon een blokje om rijdt, veiligheid en comfort staan voorop. We lichten de verschillende mogelijkheden voor u toe zodat u de beste keuze voor uw hond kan maken en kunt genieten van een stressvrije en zorgeloze autorit!

Het vervoeren van uw hond in de auto

Wanneer u samen met uw hond op pad gaat zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Gaat u op vakantie? Dan kunnen er per land andere invoereisen gelden voor uw hond en worden er ook eisen gesteld aan de manier waarop uw huisdier vervoert wordt. Controleer daarom ruim voor vertrek de invoereisen voor het land van bestemming. U wilt niet voor verrassingen komen te staan! Op de website van het LICG kunt u alle recente invoereisen per land terugvinden. Ook als u gewoon graag samen met uw hond activiteiten onderneemt is het fijn een ontspannen autorit te kunnen maken.

Hoe vervoer ik mijn hond veilig in de auto?

Een passende en veilige manier om uw hond te vervoeren is essentieel bij een ontspannen autorit. Denk hierbij aan:

  • Een passend hondentuig met autogordel, zo zit uw hond gezellig op de achterbank. De veiligheidsgordel is makkelijk te bevestigen in het autogordelsysteem en wordt met een musketonhaak aan het tuig van uw hond bevestigd. Door dit te combineren met een autostoel of autodeken blijft uw achterbank ook nog eens schoon.
  • Een bench: wilt u uw hond liever in een bench vervoeren dan kunt u kiezen voor een vervoersbox van Trixie die in de achterbak van uw auto past of voor een inklapbare reismand die makkelijk op uw achterbank past. Uw hond zit zo veilig in een afgesloten ruimte, maar kan wel lekker om zich heen kijken.
  • Een autorek: heeft u genoeg ruimte in de achterbak? Met een autorek zorgt u ervoor dat uw hond veilig achterin zit zonder dat het zich naar voren in de auto kan verplaatsen. Heeft u een groot hondenras of wordt uw hond niet graag opgetild om in de auto te komen? Dan kan een opvouwbare loopplank u helpen. Met een loopplank worden de gewrichten van uw hond zo min mogelijk belast en spaart u ook nog eens uw eigen rug.

Stress bij honden tijdens de autorit

Hoe fijn is het om samen met uw hond op pad te gaan, te genieten op het strand of een lekkere boswandeling te maken? Voor veel dieren is de autorit helaas niet zo ontspannen als voor hun baasjes. Wanneer uw hond snel stress ervaart in de auto dan beperkt dit u in de mogelijkheid om leuke activiteiten te ondernemen die wat verder van huis zijn. Er kan sprake zijn van angst door een vervelende ervaring uit het verleden. Uw hond kan misselijk zijn tijdens de autorit of er kan een minder leuke associatie aanwezig zijn met het vervoeren in de auto. Deze oorzaken kunnen elkaar ook nog eens versterken. Het is dus belangrijk om stress tijdens het autorijden te beperken en hier op tijd mee aan de slag te gaan.

Hoe herkent u stress bij uw hond?

Ervaart uw hond stress tijdens het vervoeren in de auto dan zal uw hond één of meerdere van de volgende gedragingen vertonen:

  • Veel hijgen en gapen
  • Blaffen
  • Trillen
  • Tongelen (uw hond likt steeds de bek af zonder reden)
  • Een opgetrokken voorpootje
  • Rondjes draaien
  • Algehele onrust

Het is belangrijk om met deze stress aan de slag te gaan vóórdat u met uw hond op pad gaat of voor uw vakantie begint! Stress rondom de autorit kan namelijk in de meeste gevallen worden getraind zodat autorijden weer leuk wordt. Neem hier de tijd voor en overhaast deze trainingen niet. Deel ze op in kleine stapjes en begin bij een auto die stilstaat. Mocht u tegen problemen aanlopen bij de training raadpleeg dan een gedragsdeskundige om u hierbij te helpen. U kunt uw hond daarnaast ondersteunen met rustgevende supplementen zoals Dr Ann’s Stress Reduction of Zylkene. Ook het gebruik van producten op basis van feromonen zoals Adaptil verminderen stress bij uw hond. Het is verstandig om op tijd te starten met deze maatregelen.

Reisziekte bij honden

Net als bij mensen worden sommige honden misselijk tijdens een autorit. Het reizen zorgt bij deze honden voor een verstoring in het evenwichtsorgaan. U kunt hierbij zien dat uw hond gaat speekselen, onrustig wordt, smakt of zelfs gaat braken. De autorit wordt hierdoor een stuk minder prettig. Om uw hond hierbij te ondersteunen kunt u gebruik maken van een supplement zoals Puur Tour. Het is verstandig om dit product al eens te proberen voor u echt een lange autorit gaat maken. Zo kunt u zien hoe uw hond hierop reageert. Mocht u de indruk krijgen dat het onvoldoende effectief is dan heeft u nog voldoende tijd om te overleggen met uw dierenarts zodat deze medicatie kan voorschrijven.

Relevante producten

Heeft u nog vragen over het vervoeren van uw hond in de auto?

Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be

Interessante blogs

Familie met een hond aan een meer

Op vakantie met uw huisdier? Tips en advies

De zomervakantie komt eraan. Als uw huisdier mee gaat op vakantie is het belangrijk om bij een aantal zaken stil te staan. In dit artikel geven we een aantal tips om goed voorbereid op vakantie te gaan.

Hond in tent

Met uw hond op vakantie: voorkom ongewenste souvenirs

Uw hond meenemen op vakantie is natuurlijk heel gezellig, maar er zijn wel een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. In veel vakantielanden komen ziektes voor die via muggen, teken of vliegen worden overgedragen en die niet in ons Belgische klimaat kunnen overleven. Maar in de warmere landen van Europa komen deze wel voor. Het is dus belangrijk uw hond tegen deze parasieten te beschermen als hij mee gaat op vakantie.

hond wordt geaaid

Angst, stress en feromonen

Feromonen zijn lichaamseigen stoffen die het gedrag van uw huisdier kunnen beïnvloeden. Bij onder andere honden en katten komen deze feromonen voor en worden voornamelijk gebruikt om soortgenoten te alarmeren, om territorium af te bakenen of als verleiding tijdens het paren.

Familie met hond aan meer

Checklist: Hond of kat gaat mee op vakantie

Waar moet u aan denken als uw hond of kat mee gaat op vakantie? Dat leest u in dit blogartikel.

autogordel hond

Autogordel voor de hond verplicht in Duitsland

Jaarlijks brengen enkele miljoenen Nederlanders een bezoek aan Duitsland. Met name in de (zomer)vakantie zullen er ook veel honden mee op bezoek gaan bij onze Oosterburen. Veel mensen weten echter niet dat een autogordel voor de hond verplicht is in Duitsland.

Hond hangt met kop uit autoraam

Honden en warm weer: 8 tips

Als het buiten warm is, zijn er een aantal dingen waar u aan moet denken als het om uw hond (of ander huisdier!) gaat. We hebben enkele tips op een rijtje gezet:

ehbo huisdieren

Eerste hulp bij ongelukken (EHBO)

Als dierenliefhebber krijgt u misschien wel eens te maken met situaties waarin u een dier eerste hulp moet verlenen. Natuurlijk hoopt u dat dit nooit gebeurt maar als het toch voorkomt, is het wel fijn om te weten wat u moet doen. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende situaties waarbij u als eigenaar hulp kunt verlenen.

hartworm hond kat

Hartworm bij de hond en kat

Hartworm, ofwel de Dirofilaria Immitis, is een parasiet die voorkomt rond het Middelandse Zeegebied en waarvan de larven worden overgebracht door stekende muggen.

Meer tips