Service
Winkelmandje
Menu
Alleen vandaag: -10% korting op Puur! Lees meer

Traanogen bij de hond

Geschreven door Astrid |

Heeft uw hond regelmatig tranende ogen of natte plekken onder de ogen? Dit probleem komt vaak voor en kan verschillende oorzaken hebben, van simpele irritaties tot allergieën. Het is belangrijk om te weten waarop u moet letten en wanneer actie nodig is. In dit artikel bespreken we veelvoorkomende oorzaken en geven we praktische tips om hiermee om te gaan.

Witte hond met traanstrepen

Om te begrijpen waarom sommige honden last krijgen van overmatige traanproductie, is het belangrijk om eerst de anatomie van de hondenkop en het oog beter te leren kennen.

De anatomie van het oog

De kop van een hond bestaat uit diverse gespecialiseerde onderdelen die samenwerken om het oog te beschermen en schoon te houden. Elk oog wordt afgeschermd door twee zichtbare oogleden, een bovenste en een onderste ooglid, en daarnaast beschikt de hond over een derde ooglid, ook wel knipvlies genoemd. Dit derde ooglid bevindt zich aan de binnenste ooghoek en schuift bij het sluiten van het oog gedeeltelijk over het oogoppervlak heen. Het derde ooglid zorgt niet alleen voor extra bescherming tegen beschadiging en vuil, maar bevat ook een eigen traanklier die helpt om het oog vochtig en schoon te houden. Wanneer deze balans verstoord raakt, bijvoorbeeld door een verstopping van de traanbuizen, irritatie van het oog, of afwijkingen in de anatomie, kan dit leiden tot tranende ogen.

Ondersteunende reinigingsproducten

Meeste voorkomende oorzaken van traanogen bij de hond

Irritatie of beschadiging van het oog

Vreemde voorwerpen, zoals zandkorreltjes, grasaren, kleine takjes, stof of andere kleine deeltjes, kunnen gemakkelijk in het oog van een hond terechtkomen, vooral bij actieve honden die buiten spelen of lopen. Deze voorwerpen veroorzaken irritatie doordat ze direct tegen het hoornvlies (de buitenste laag van het oog) of de binnenkant van de oogleden drukken.

Symptomen die hierbij kunnen passen:

 

  • Overmatige traanvorming en knijpen met het oog
  • Knijpen met het oog of het oog gesloten houden
  • Rode en geïrriteerde conjunctiva (oogslijmvlies)
  • Wrijven of krabben aan het oog met de poten
  • Mogelijk troebele of vieze afscheiding uit het oog

Twijfelt u of uw hond een beschadiging heeft aan zijn oog, laat dit dan altijd eerst controleren door uw dierenarts.

Anatomische afwijkingen

Bij honden kunnen verschillende aangeboren of ontwikkelde anatomische afwijkingen zorgen voor constante irritatie van het oogoppervlak, wat leidt tot overmatige traanvorming.

Voorbeelden van zulke afwijkingen zijn:

  • Entropion: hierbij draait het ooglid naar binnen, waardoor wimpers en haartjes continu tegen het hoornvlies aan schuren. Dit veroorzaakt irritatie, pijn en tranenvloed. Het komt vooral voor bij rassen zoals Shar-Pei, Chow Chow, Bulldog en Labrador.
  • Ectropion: dit is het tegenovergestelde van entropion. Hierbij hangt het onderste ooglid te veel naar buiten, waardoor het oog niet goed beschermd is, sneller geïrriteerd raakt en makkelijker geïnfecteerd raakt. Dit komt vaker voor bij rassen zoals de Basset Hound, Sint-Bernard en Doggen.
  • Distichiasis: dit is een aandoening waarbij er extra haartjes op de rand van het ooglid groeien, die vervolgens tegen het hoornvlies aan wrijven en hier irritatie of beschadigingen oplevert. Dit veroorzaakt ongemak, tranende ogen en soms oogontstekingen.
  • Ectopische cilia: dit zijn haartjes die op de verkeerde plek op het ooglid groeien en direct tegen het hoornvlies drukken, wat irritatie en meer tranen veroorzaakt.
  • Afwijkingen aan het derde ooglid: bijvoorbeeld een “cherry eye”, waarbij de traanklier van het derde ooglid zichtbaar naar buiten puilt en chronische irritatie veroorzaakt.

Allergieën

Allergieën zijn een veelvoorkomende oorzaak van traanogen (epiphora) bij honden. Een allergische reactie treedt op wanneer het immuunsysteem van de hond overmatig reageert op bepaalde stoffen, ook wel allergenen genoemd. Dit kan leiden tot irritatie en ontstekingen van de ogen.

Veel voorkomende allergenen:

  • Omgevingsallergenen: zoals pollen, huisstofmijt, schimmelsporen, gras en stuifmeel. Vooral tijdens het voorjaar en de zomermaanden kunnen allergische honden last krijgen van rode en tranende ogen. Lees hier meer over hooikoorts bij de hond.
  • Voedselallergie: sommige honden reageren allergisch op bepaalde ingrediënten in hun voeding, zoals kip, rund, granen of zuivel. Dit kan naast darmklachten ook traanogen veroorzaken.
  • Contactallergie: bijvoorbeeld door contact met shampoo, schoonmaakmiddelen, of stof waar het oog mee in aanraking komt.

Glaucoom of verhoogde oogdruk

Glaucoom is een aandoening waarbij de druk binnenin het oog te hoog wordt, vaak door een slechte afvoer van het oogvocht. Dit veroorzaakt ernstige pijn, irritatie en tranenvloed. U herkent glaucoom aan rode, gezwollen ogen, troebel hoornvlies, een verwijde pupil en zichtbare pijn. Glaucoom is een spoedgeval omdat het snel kan leiden tot blijvende blindheid. Neem bij vermoeden direct contact op met de dierenarts.

Rasgerelateerde gevoeligheid

Sommige hondenrassen zijn vanwege hun specifieke bouw gevoeliger voor tranende ogen. Vooral honden met een korte snuit of platte gezichten (zoals Mopshonden, Franse Bulldogs, Shih Tzu’s en Maltezers) hebben vaker last van tranende ogen. Dit komt doordat hun traanbuizen vaak smaller of anders gevormd zijn, waardoor tranen moeilijker kunnen aflopen naar de neusholte en daardoor sneller overlopen. Ook honden met veel huidplooien rondom de ogen (bijvoorbeeld Shar-Pei of Bulldog) kunnen sneller irritatie krijgen, wat meer tranen tot gevolg heeft. Bij deze rassen is regelmatig reinigen en verzorgen van het gebied rondom de ogen extra belangrijk. De huidplooien kunnen in dat geval worden schoon gehouden met bijvoorbeeld de oogdoekjes van Sanimal of Ferribiella.

Verstopping of afwijking van de traanbuizen

Traanbuizen zijn kleine kanaaltjes die beginnen bij twee kleine openingen in de binnenste ooghoek van het ooglid. Ze hebben als taak om overtollige tranen van het oog naar de neusholte af te voeren. Wanneer deze buisjes verstopt raken, bijvoorbeeld door slijm, vuil, ontsteking of een aangeboren afwijking, kunnen tranen niet goed meer weglopen en lopen ze over de oogrand heen. Hierdoor ontstaan vochtige plekken en soms ook verkleuring van de vacht rondom het oog. Vooral honden met korte neuzen (zoals de Mopshonden of Shih Tzu) hebben vaker last van afwijkingen of verstoppingen van deze traanbuizen, omdat hun anatomie ervoor zorgt dat tranen moeilijker afgevoerd worden. Bij langdurige verstopping kan er zelfs een ontsteking ontstaan, wat verdere irritatie en ongemak geeft.

Bij milde problemen kunt u de huid rondom de ogen schoonhouden met producten, zoals Ophta-Clean of Dogslife Dog Eye Wipes. In sommige gevallen is dat niet voldoende, dan kan een dierenarts met speciale spoeltechnieken de traanbuizen vrijmaken, maar soms is ook chirurgische ingreep nodig.

Ooginfecties

Ooginfecties komen regelmatig voor bij honden en kunnen een belangrijke oorzaak zijn van tranende ogen. Ze ontstaan vaak wanneer bacteriën, virussen of schimmels het oog binnendringen en daar een ontstekingsreactie veroorzaken. Meestal raakt hierbij het slijmvlies (conjunctiva) en/of het hoornvlies ontstoken.

Veelvoorkomende symptomen van ooginfecties:

  • Tranende ogen of slijmerige afscheiding uit het oog
  • Rode, geïrriteerde conjunctiva (oogwit en binnenkant oogleden)
  • Zwelling van oogleden of het bindvlies
  • Regelmatig knipperen of het oog dichtknijpen (pijnlijkheid)
  • Wrijven of krabben aan het oog
  • Lichtschuwheid (knijpen of dichtgeknepen ogen)

Afhankelijk van de oorzaak behandelt de dierenarts ooginfecties meestal met antibiotica, antivirale middelen of ontstekingsremmers in de vorm van druppels of zalf. Bij ernstige infecties kan aanvullende medicatie nodig zijn. Tijdige behandeling is cruciaal om verdere schade aan het oog te voorkomen. Raadpleeg bij het vermoeden van een infectie daarom altijd uw dierenarts.

Droge ogen (keratoconjunctivitis sicca)

Droge ogen, ook bekend als keratoconjunctivitis sicca (KCS), ontstaan doordat de traanklieren onvoldoende traanvocht produceren. Hoewel dit tegenstrijdig klinkt, leidt een tekort aan tranen juist tot irritatie en uiteindelijk een verhoogde productie van tranen, ook wel reflextranen genoemd. Deze tranen zijn vaak waterig en bieden onvoldoende bescherming voor het oog. De oorzaken die hierbij mee kunnen spelen zijn auto-immuunziekte, een bijwerking op medicatie, trauma of schade en erfelijkheid.

Symptomen die u kunt zien wanneer uw hond (te) droge ogen heeft:

 

  • Dikke, slijmerige afscheiding rond de ogen
  • Rode, geïrriteerde en pijnlijke ogen
  • Frequente knipperbewegingen en dichtgeknepen ogen
  • Doffe ogen en hoornvliesbeschadigingen op langere termijn
  • Overmatige tranenvloed als reactie op irritatie

Droge ogen (keratoconjunctivitis sicca) kunnen eenvoudig door de dierenarts worden vastgesteld met behulp van de Schirmer Tear Test. Hierbij meet de dierenarts hoeveel tranen het oog in één minuut aanmaakt. Een afwijkende uitslag bevestigt of uw hond onvoldoende traanproductie heeft. Aan de hand van deze test kunnen kunsttranen worden voorgeschreven.

Het is belangrijk om droge ogen vroeg te herkennen en te behandelen, omdat langdurige uitdroging kan leiden tot schade aan het hoornvlies, infecties, en zelfs blijvend zichtverlies. Als uw hond symptomen vertoont die horen bij droge ogen, neem dan contact op met uw dierenarts voor onderzoek en behandeling.

 

Oogaandoeningen

Verschillende oogziekten kunnen bij honden overmatige traanvorming veroorzaken. Veelvoorkomende voorbeelden zijn:

 

  • Conjunctivitis (bindvliesontsteking): ontsteking van het oogslijmvlies, wat roodheid, zwelling, jeuk en een verhoogde productie van tranen veroorzaakt.
  • Hoornvliesbeschadigingen (cornea-ulcus): een beschadiging of wondje op het hoornvlies veroorzaakt hevige pijn en irritatie, waardoor het oog extra tranen produceert.
  • Staar (cataract): vertroebeling van de ooglens kan leiden tot irritatie en secundaire ontstekingen, waardoor er meer tranen ontstaan.

Deze aandoeningen veroorzaken vaak pijn, roodheid, knijpen van het oog, lichtgevoeligheid en afscheiding uit het oog. Omdat deze problemen kunnen verergeren en het zicht blijvend kunnen beschadigen, is het belangrijk om snel advies van uw dierenarts te vragen.

Wat kunt u zelf doen bij een hond met tranende ogen?

Tranende ogen kunnen vervelend zijn, maar gelukkig kunt u zelf een aantal dingen doen om de ogen van uw hond schoon en gezond te houden. Regelmatig onderhoud en goede hygiëne verminderen niet alleen het ongemak van tranende ogen, maar helpen ook ernstigere problemen voorkomen. Hieronder vindt u enkele praktische tips en preventieve maatregelen die u zelf kunt toepassen om de ogen van uw hond schoon en gezond te houden.

Regelmatig controle

Controleer regelmatig de ogen van uw hond op roodheid, vuil, vreemde voorwerpen of slijmafscheiding, zodat u problemen snel kunt herkennen en aanpakken.

De haren rondom de ogen

Laat haren rond de ogen regelmatig bijknippen, zodat ze het oogoppervlak niet irriteren of vuil vasthouden. Bij langharige honden kan het juist prettig zijn als je de haren lang genoeg laat groeien, zodat ze niet meer in het oog kunnen komen.

Irritatie voorkomen

Vermijd sterke geuren, rook, en stof in huis, omdat deze het oog kunnen irriteren en tranenvloed kunnen uitlokken.

Dagelijks reinigen

Heeft uw hond regelmatig last van traanogen? Maak de ogen dan dagelijks schoon met een zacht, vochtig doekje, een oogreiniger of speciale oogreinigingsdoekjes voor honden. Doe dit voorzichtig en verwijder hierbij vuil of opgedroogde tranen.

Wilt u vooral de traanstrepen verwijderen rondom de ogen, dan kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van Maxani Eye Discharge Remover.

 

Geïrriteerde ogen

Wanneer uw hond geïrriteerde ogen heeft, bijvoorbeeld door stof, vuil of droge lucht, kunt u de ogen ondersteunen met speciale oogzalven of -druppels. Een zalf met vitamine A helpt het oogoppervlak te herstellen en beschermt tegen verdere irritatie. Ook druppels met hyaluronzuur werken verzachtend en hydraterend en ondersteunt zo het herstel van geïrriteerde ogen.

Let wel goed op: als de irritatie aanhoudt, verergert, of als de ogen echt ontstoken raken (te herkennen aan roodheid, zwelling, slijmerige afscheiding of pijn), is het altijd verstandig om de ogen zo snel mogelijk te laten controleren door uw dierenarts. Zo voorkomt u ernstigere complicaties en kan de juiste behandeling worden ingezet.

Allergenen beperken

Heeft uw hond allergieën, probeer dan blootstelling aan bekende allergenen (zoals pollen, stof, en bepaalde voeding) te verminderen.

Verzachtende zalven en druppels

Meest gestelde vragen

Waarom heeft mijn hond altijd natte plekken onder zijn ogen?

Dit gebeurt meestal omdat tranen niet goed afgevoerd worden via de traanbuizen en daardoor overlopen. Het kan veroorzaakt worden door irritatie, allergieën of verstopte traanbuizen.

Zijn traanogen pijnlijk voor mijn hond?

Niet altijd, maar tranende ogen kunnen wijzen op irritatie, ongemak of zelfs pijn als gevolg van infecties, beschadigingen of anatomische afwijkingen. Het is dus goed om te bekijken wat de oorzaak is, zodat u de ogen op een passende manier kunt behandelen.

Wanneer moet ik naar de dierenarts met traanogen?

Ga naar de dierenarts als de traanogen bij uw hond langer aanhouden, als de ogen rood of gezwollen raken, als er gekleurde of slijmerige afscheiding is, of als uw hond pijn lijkt te hebben.

Hoe kan ik zelf de ogen van mijn hond schoonmaken?

Gebruik een schoon, zacht en vochtig doekje of speciale oogreinigingsdoekjes om vuil en traanvocht voorzichtig weg te vegen. Maak altijd bewegingen vanaf de buitenhoek naar de binnenhoek van het oog. Er zijn verschillende verzorgende oogzalven, druppels en reinigingsproducten die u veilig kunt gebruiken. Deze bevatten echter geen antibiotica, wat in sommige gevallen wel noodzakelijk is. Met verzorgende producten, zoals bijvoorbeeld Ophtosan, Dogslife Dog Eye Wipes, Traumapet Oogdruppels, Ophta-Clean en TVM Remend 0.75 moet u doorgaans binnen een aantal dagen verbetering zien. Is dit niet het geval, of worden de klachten erger, maak dan altijd een afspraak bij uw eigen dierenarts.

Waarom kleurt de vacht rondom de ogen van mijn hond bruin?

Dit komt door een stofje (porfyrine) in traanvocht, dat bij contact met lucht en de vacht een bruine of roodachtige verkleuring veroorzaakt.

Welke oogdruppels kan ik veilig gebruiken bij mijn hond?

Gebruik alleen speciale oogdruppels of -zalven bedoeld voor honden, zoals kunsttranen met vitamine A of hyaluronzuur. Let er hierbij goed op dat u een product gebruikt dat ook in de ogen mag komen. Voorbeelden hiervan zijn, Ophtosan en TVM Remend 0.75.

Kunnen allergieën traanogen veroorzaken bij mijn hond?

Ja, allergieën (bijvoorbeeld voor pollen, voeding of huisstofmijt) leiden vaak tot irritatie van de ogen en verhoogde traanproductie.

Allergieën zijn een veelvoorkomende reden waarom honden last krijgen van tranende ogen. Bij een allergische reactie reageert het afweersysteem overdreven op stoffen zoals pollen, grassen, huisstofmijt, bepaalde voedingsmiddelen (zoals rund, kip of granen) of contactstoffen zoals schoonmaakmiddelen en shampoos. Naast tranende ogen ziet u vaak ook symptomen zoals jeuk, rode en geïrriteerde huid, terugkerende oorontstekingen, niesbuien en zwelling van de oogleden of het oogbindvlies. Als u vermoed dat allergieën een rol spelen, is het belangrijk om samen met uw dierenarts de oorzaak te achterhalen. Met behulp van allergietesten of een eliminatiedieet kunt u ontdekken waarop uw hond precies reageert. Een behandeling bestaat uit het verminderen van blootstelling aan het allergeen, aangepast dieet, en eventueel medicijnen of oogdruppels om symptomen te verminderen.

Wat gebeurt er als ik traanogen niet behandel bij mijn hond?

Onbehandelde traanogen kunnen leiden tot chronische huidirritatie, infecties, pijnlijke ontstekingen en in ernstige gevallen zelfs blijvende oogschade of verlies van zicht. Wanneer uw hond veel last heeft van traanogen of traanstrepen, laat de ogen dan controleren door uw dierenarts. Zo weet u exact wat de juiste behandeling is, ook voor de lange termijn.

Nog vragen?

Heeft u nog meer vragen over de traanogen van uw hond? Neem dan contact met ons veterinaire team op via dierenarts@medpets.be.