Service
Winkelmandje
Menu
Winter Solden: kortingen tot -50% op alles voor uw huisdier! Lees meer

Gedrag en hormonen paard

Stress en gedragsproblemen komen regelmatig voor bij paarden. De klachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben.

Meer informatie

1 - 24 van 62 Producten

Hormonen kunnen hier in sommige gevallen een rol in spelen (denk aan de beruchte ‘pismerrie’). Het is van groot belang deze problemen aan te pakken om het emotionele en fysieke welzijn van uw paard te bevorderen.

Stress

Sommige paarden kunnen in een bepaalde situaties erg angstig reageren. Deze stresssituaties, zoals wanneer een paard niet in de trailer geladen wil worden of stress rondom trainingen of wedstrijden, zijn ook goed op te vangen middels ondersteuning van diverse supplementen. In ons assortiment vindt u anti-stress producten van bijvoorbeeld Pavo, Sectolin en Primeval Stressless.

Problemen met de hormoonhuishouding

Gedragsproblemen met een hormonale basis kunnen tot veel frustraties leiden bij zowel paard als ruiter. Een bekend voorbeeld hiervan is de ‘pismerrie’, of merries die tijdens trainingen en wedstrijden onhandelbaar worden. Zelfs wanneer het een hormonaal probleem betreft, kunnen supplementen de uitkomst bieden! Denk hierbij aan Phytonics HormOne of Groene Os Provarium Breeding. Indien de klachten hiermee niet verholpen zijn, kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts.

Stalondeugden

Veelvoorkomende gedragsproblemen bij paarden behoren tot de stalondeugden, zoals bijvoorbeeld: luchtzuigen en weven. Een groot aantal paarden staan meerdere uren per dag op stal, waardoor verveling op de loer ligt. In de natuur zijn paarden een aanzienlijk deel van hun tijd bezig met grazen. Op stal wordt het ruwvoer in de meeste gevallen 2-3 keer per dag aangeboden en eventueel gecombineerd met krachtvoer. Hierdoor wordt de voertijd aanzienlijk verkort en zouden gedragsproblemen kunnen ontstaan.

Luchtzuigen of kribbebijten

Wanneer een paard luchtzuigt, pakt hij een voorwerp vast (bijvoorbeeld de voer- of drinkbak) en zuigt lucht de slokdarm in. Er is al veel onderzoek naar oorzaak en gevolg gedaan en het lijkt erop dat dit stalgebrek gepaard gaat met maagproblemen. Daarnaast slijt natuurlijk ook het gebit abnormaal af.

Weven

Bij het weven wiegt een paard als het ware heen-en-weer (van links naar rechts) op beide voorbenen. Dit kan belastend kan zijn voor de gewrichten van de voorknie.

Om een paard een langere tijd bezig te houden (met voeding) kunt u een aantal aanpassingen doorvoeren in de stal, zoals het gebruik van de Jolly Ball. Dit zal het emotionele welzijn bevorderen. Aangezien sommige stereotypieën ook tot lichamelijke klachten kunnen leiden is preventie en een grondige aanpak wanneer problemen zich voordoen van essentieel belang!