Service
Winkelmandje
Menu
Winter Solden: kortingen tot -50% op alles voor uw huisdier! Lees meer

Oorontsteking bij de kat

Geschreven door Samantha |

Ook katten kunnen een oorontsteking krijgen, al zien we het minder vaak dan bij honden. Als een kat echter eenmaal een oorontsteking heeft, dan is het vaak een hardnekkige ontsteking. In deze blog leggen we uit hoe dit komt.

cyperse kat ligt op een bed

Oorontsteking

Oorontstekingen zijn een veel voorkomend probleem bij hond en kat. De dieren schudden met hun kop, krabben aan hun oor en piepen soms van de pijn. De uitwendige gehoorgang kan vies en rood zijn maar ook het oor zelf (de inwendige gehoorgang) is meestal vies, rood, warm en stinkt vaak. In de meeste gevallen is er dus sprake van een ontsteking van de gehoorgang. Soms is er sprake van een middenoorontsteking.

Bloedoor en schrompeloor

Het risico van het vele schudden en krabben is een bloedoor. U ziet een enorme zwelling van de oorschelp, die door de dierenarts behandeld of geopereerd moet worden 10 dagen na het ontstaan; dit in verband met de periode van genezing van het bloedvat in de oorschelp. Indien dit oor niet op de juiste wijze behandeld wordt, dan ontstaat een zeer pijnlijk schrompeloor.

Verhoogde gevoeligheid

Alle honden- en kattenrassen kunnen een oorontsteking krijgen. Bij honden is het wel zo dat bepaalde rassen hier meer last van hebben dan andere. Voorbeelden zijn Cocker Spaniëls, Duitse Herders en Golden Retrievers.

Oorzaken oorontsteking

Bij honden en katten, die veel buiten komen, is de oormijt een belangrijke oorzaak voor oorontstekingen. Het zijn kleine witte spinachtige insecten die leven van oorsmeer. Ze veroorzaken jeuk en zijn zo klein dat ze met het blote oog moeilijk zijn waar te nemen. Ze kunnen ook hevige jeuk aan kop en hals veroorzaken, die soms zelfs na bestrijding van de mijten nog enkele weken aanhoudt. Hiernaast zijn er verschillende soorten bacteriën en gisten die ook graag in de gehoorgang leven en daar voor problemen zorgen.

Symptomen van oorontsteking

De symptomen van een oorontsteking zijn vrij duidelijk. Het dier flappert met zijn oren of krabt eraan en piept soms van de pijn en heeft dan vaak ook zijn kop scheef. De binnenkant van de oorschelp is rood en vies. Bovendien kan het zeer onaangenaam ruiken en het oor kan ‘lopen’. Bij een middenoorontsteking kan het evenwichtsorgaan aangetast worden; dan zijn de klachten ernstiger. Het dier loopt vaker met de kop scheef en kan evenwichtsstoornissen krijgen en loopt dan vaak kringetjes of valt zelfs om. Bij ieder dier met een oorontsteking is goed onderzoek van belang. De dierenarts zal moeten kijken of er sprake is van een besmetting met oormijt en/of een infectie door bacteriën en/of schimmels van de gehoorgang of dat er iets anders aan de hand is. Soms is aanvullend onderzoek nodig. Hierbij kunnen we denken aan een uitstrijkje of een kweek van het oorsmeer, maar ook aan röntgenfoto’s van de schedel.

Behandeling van oorontsteking

Bij een oormijtinfectie kunt u met oorzalf met een insecticide erin, goede resultaten boeken. Bij infecties met bacteriën of gisten zijn antibiotica of anti-schimmel zalven nodig. Wanneer de gehoorgang erg vies is, dan worden eerst de oren – onder een lichte verdoving – uitgespoeld. Eventueel kan bij dieren die veel last hebben pijnstillers of jeukonderdrukkende tabletten meegeven worden om de pijn en de jeuk te verlichten. Bij een middenoorontsteking is een (langdurige) behandeling met antibiotica noodzakelijk. Dieren met steeds terugkerende of chronische ontstekingen kunnen een dichtgewoekerde gehoorgang krijgen. Op gezwellen en vreemde voorwerpen moet gecontroleerd worden, want door zo’n afsluiting of een beschadiging van het trommelvlies kunnen ze meer of minder doof zijn.

Heeft uw hond snel last van veel oorsmeer, dan is de Otoact Oorreiniger een goede oorreiniger. Gebruik deze wel buiten! Uw hond gaat schudden en er kunnen echt klodders oorsmeer uit de oren komen. Zijn de oren daarnaast ook geprikkeld, dan is een combinatie met de ICF Otodine heel goed. Deze oorcleaner remt de groei van micro-organismen, zoals bacteriën en gisten, in de oren. Worden de klachten niet minder? Ga dan altijd naar uw dierenarts voor controle.

Preventieve maatregelen

Bij honden of katten die gevoelig zijn voor oorproblemen is het van belang zoveel mogelijk te proberen klachten te voorkomen. Dit kunt u het beste doen door de oren (en de gehoorgangen) regelmatig schoon te maken met een oorreiniger. U zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om dit tweewekelijks te doen of direct nadat de hond gezwommen heeft. Voorbeelden van producten die u hiervoor kunt gebruiken zijn MonocleanEpi-Otic of HexoClean. Wanneer uw hond géén klachten heeft, is het NIET nodig deze producten te gebruiken.

Let op: u mag absoluut niet de gehoorgang proberen te reinigen met wattenstaafjes!

Behandeling van milde oorklachten van de buitenste gehoorgang

Bij lichte irritatie of roodheid van de buitenste gehoorgang kunnen oordruppels van Dermiel verzachten en het herstel bevorderen. Daarnaast kunnen deze klachten ook op natuurlijke wijze behandeld worden met Puur Auris . Wanneer de klachten niet over gaan of wanneer uw dier ernstigere oorproblemen heeft, raden we u aan uw dierenarts te raadplegen.

 

Relevante producten

Oorzaken van oorontsteking bij katten

Als een kat een oorontsteking heeft, dan komt dit vaak door een van onderstaande oorzaken:

  • Oormijt
  • Een middenoorpoliep
  • Een middenoorontsteking
  • Allergie

Oorontsteking bij de kat door oormijt

Bij katten die vaak buiten komen, is oormijt een veelvoorkomende oorzaak van oorontstekingen. Deze kleine, spinachtige parasieten leven van oorsmeer en zijn met het blote oog moeilijk te zien. Ze veroorzaken hevige jeuk, wat leidt tot veel krabben en ongemak. Oormijt zien we het meest bij jonge katten. Om van oormijt af te komen is het belangrijk om met een antiparasitair middel te behandelen in combinatie met een oordruppel, zoals de Clean Ear Oorreiniger.

Oorontsteking door een middenoorpoliep

Bij katten komen poliepen voor in het middenoor die door het trommelvlies heen breken en in de gehoorgang groeien en daar voor een verstopping zorgen. Dit irriteert de huid van de gehoorgang en leidt tot ontsteking. Poliepen zijn goedaardige zwellingen van het slijmvlies van het middenoor en hebben vaak de vorm van een paddenstoel. Voorste luchtweginfecties zijn vaak de oorzaak, zoals niesziekte. We zien deze poliepen ook meer bij raskatten zoals de Maine Coon.

Middenoorontsteking bij katten

Bij katten komt een middenoorontsteking vaker voor dan bij honden. Een middenoorontsteking ontstaat vaak makkelijk bij katten door een oplopende infectie vanuit de voorste luchtwegen. Katten laten niet altijd duidelijke symptomen zien van deze middenoorontsteking, dus het probleem kan langere tijd onopgemerkt blijven en alleen vage symptomen geven zoals minder eetlust en sloomheid.

Sommige katten met een middenoorontsteking krijgen een Facialis Paralyse, dus een verlamming van de aangezichtszenuw met een afhangende lip, ooglid en afhangend oor. Ook het Horner syndroom kan voorkomen of coördinatieproblemen door aantasting van het evenwichtsorgaan. Soms is een CT scan nodig om de diagnose te stellen.

Oorontsteking bij de kat door een allergie

Net als bij honden is een allergie een belangrijke oorzaak voor een oorontsteking bij katten. Een allergie is niet altijd makkelijk te diagnosticeren. Daarbij zijn de behandelopties bij katten veel beperkter dan bij honden.

Symptomen van een oorontsteking

De symptomen van een oorontsteking zijn vaak duidelijk: de kat schudt met de kop, krabt aan het oor en kan pijn aangeven. Ook wordt het oor vaak laag gehouden. De binnenkant van het oor kan rood en vies zijn, en het oor kan een onaangename geur afgeven of zelfs afscheiding vertonen. Bij ernstigere gevallen, zoals een middenoorontsteking, kan het evenwichtsorgaan worden aangetast. Dan zijn de klachten ernstiger: de kat kan scheef met de kop lopen, evenwichtsproblemen hebben, of zelfs omvallen. Een grondig onderzoek door de dierenarts is belangrijk om de precieze oorzaak vast te stellen, zoals de aanwezigheid van oormijt of een bacteriële/schimmelinfectie. Soms is aanvullend onderzoek, zoals een kweek van het oorsmeer of een röntgenfoto, nodig.

Wat te doen bij een oorontsteking bij je kat?

Het is belangrijk om met een kat met oorklachten naar uw dierenarts te gaan. Uw dierenarts kan in de oren kijken en de oorzaak proberen te achterhalen. Pas als de oorzaak bekend is kan een geschikte behandeling worden ingezet.

Behandeling van milde oorklachten

Bij lichte irritatie of roodheid kan een verzachtende druppel, zoals Dermiel Oordruppels, helpen. Voor natuurlijke ondersteuning kan ook Puur Auris worden gebruikt. Wanneer klachten aanhouden of verergeren, is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts.

Heeft u nog vragen over oorontstekingen bij katten of andere oorproblemen? Neem gerust contact op met onze dierenarts via dierenarts@medpets.be.