Service
Winkelmandje
Menu

Niesziekte bij katten

Geschreven door tommy |

Niesziekte is een ziekte die veel voorkomt bij katten. Het is een aandoening waarbij de voorste luchtwegen (neus, keel en luchtpijp) van katten worden aangetast. Hierbij kunnen ook de slijmvliezen van de ogen ontstoken raken. Niesziekte is zeer besmettelijk en verspreid zich daarom gemakkelijk op plaatsen waar grote aantallen katten samenleven, zoals asielen, pensions en catteries.

Dierenarts luistert naar de longen van een rode kat

Hoe ontstaat niesziekte bij katten?

Niesziekte wordt veroorzaakt door meerdere ziekteverwekkers. Het Feline herpes virus (FHV) en het Feline calicivirus (FCV) zijn de belangrijkste veroorzakers van niesziekte. Er zijn wel verschillende bacteriën die de niesziekte klachten kunnen verergeren, denk aan Bordetella bronchiseptica, Chlamydophila felis en Mycoplasma. Het zijn vooral kittens en katten met een verminderde weerstand die groter risico lopen om ernstiger ziek te worden van niesziekte.

Symptomen van niesziekte

Niesziekte geeft in principe alle klachten van neusverkoudheid. Uw kat kan dus gaan niezen. Bij katten met een sterk verminderde weerstand kan echter ook longontsteking ontstaan.

  • Niezen
  • Heldere tot pusvormige neusuitvloeiing
  • Vieze ogen (oogontsteking)
  • Zweren in de bek (vaak op de tong)
  • Hoesten
  • Koorts

Door de zweren in de bek kunnen katten gaan kwijlen. De combinatie van koorts, een verstopte neus en zweren in de bek kan er daarnaast voor zorgen dat een kat sterk verminderde eetlust heeft. Als er een longontsteking opspeelt, dan kan een kat ook benauwd worden. De algemene toestand kan zelfs zo verslechteren dat een kat komt te overlijden.

Hoe kan niesziekte worden behandeld?

Als een kat voor het eerst in aanraking komt met de niesziekte verwekkers en hier ziek van wordt, dan is er sprake van een acute vorm van niesziekte. Afhankelijk van de ernst van de klachten kan een behandeling worden ingesteld.

Op het moment dat dieren ernstig ziek zijn met koorts en verminderde eetlust, kan het nodig zijn deze katten op te nemen voor ondersteuning met infuus, pijnstilling, (dwang)voeren en eventueel neusspoelen/stomen.

Hiernaast kan het nodig zijn om antibiotica te geven om de bijkomende bacteriële infecties te behandelen. Hiernaast zijn er nog een andere behandelingen die worden ingezet, maar waarbij niet helemaal duidelijk is of het echt effectief is:

  • Anti Herpes medicatie voor mensen: dieren zouden daardoor mogelijk sneller herstellen.
  • Interferon: Dit is een duur medicijn wat mogelijk effect zou kunnen hebben op de aspecifieke afweer van een kat.
  • L-Lysine: Dit aminozuur zou de weerstand verhogen, vooral in geval van een herpesvirusinfectie en ook weefselherstel bevorderen door de collageenvormende eigenschappen.
  • Fytotherapie: Er zijn enkele kruiden die in combinatie met L-Lysine de niesziekte behandeling kunnen ondersteunen, denk aan Lapacho, Rode zonnehoed (Echinacea), Grote weegbree, Indiaas longkruid, Gewone vlier en Waterhennep. Deze kruiden hebben veelal ontstekingsremmende, antibacteriële/antivirale en weerstandsverhogende eigenschappen. Een goed product is bijvoorbeeld Puur Sinus.

De meeste katten genezen van een niesziekte infectie. Bij een heftige vorm van niesziekte kan het wel weken duren voordat een kat is hersteld. Soms is de ziekte zo heftig verlopen dat er blijvende schade overblijft aan de slijmvliezen van de neus. Deze katten krijgen een chronische vorm van niesziekte, waarbij ze blijven snotteren of met tussenpozen steeds weer klachten krijgen. Bij een klein percentage van de katten kan het herpesvirus ook aanwezig blijven in het zenuwweefsel, en weer actief worden bij verminderde weerstand. Het calicivirus kan in de keelamandelen blijven zitten en ook voor herinfectie zorgen.

Relevante producten

Ondersteuning van katten met chronische niesziekte

Chronische niesziekte bij katten is niet te behandelen. U kunt uw kat alleen helpen om de klachten te verminderen en de weerstand te verbeteren:

  • U kunt stomen met uw kat: Hiervoor kunt u uw kat meenemen in de badkamer, maar u kunt ook een reismand gebruiken. Hier kunt u een kom met heet water voorzetten met bijvoorbeeld stoomdruppels of een mespuntje Vicks. Met een handdoek over het geheel kunt u uw kat zo ook ongeveer 30 minuten laten stomen.
  • U kunt proberen de neus van uw kat te spoelen: Dit kan met een zoutoplossing voor baby’s of met een fysiologische zoutoplossing die u met een spuitje in een neusgat spuit. Niet alle katten zullen dit spoelen accepteren. Het kan dan nodig zijn om met regelmaat de neus van uw kat onder narcose te laten spoelen bij de dierenarts.
  • Het kan helpen de totale weerstand van uw kat te ondersteunen, zoals met Phytonics Immu Boost. Ook een multivitamine als Phytonics Multivit kan de algehele weerstand van uw kat ondersteunen.
  • Als uw kat slecht eet door een verstopte neus of minder reukvermogen, kunt u natvoer iets verwarmen zodat het sterker gaat geuren.

Wat kunt u doen om niesziekte bij uw kat te voorkomen?

Niesziekte kunt u voorkomen door uw kat tegen niesziekte te vaccineren. Helaas zal dit niet 100% voorkomen dat uw kat ziek wordt. Wel zijn vaak de klachten bij gevaccineerde katten minder dan bij niet-gevaccineerde katten en heeft u minder kans op het ontstaan van chronische niesziekte. Probeer daarnaast plekken waar veel katten samen komen te vermijden.

Zoals bij chronische niesziekte besproken kan het zeker ook helpen om de algehele weerstand van uw kat te verhogen. Dit kan dus met een vitamine preparaat of met een specifiek weerstand verhogend supplement, zoals de Phytonics Immu Boost, of de Puur Resistentia.

Heeft u nog vragen over niesziekte bij katten? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.

Wilt u meer informatie over andere ziekten bij de kat lees dan onze blog: ‘Kattenziekte‘.