Service
Winkelmandje
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Ontwormen hond

Het ontwormen behoort tot de standaard verzorging van uw hond. Door dit op regelmatige basis te doen kunt u uw hond in goede gezondheid houden en ziekte voorkomen.

Meer informatie

1 - 7 van 7 Producten

Welke soorten wormen zijn er?

Er zijn diverse wormsoorten die uw viervoeter kan oplopen. De meest voorkomende zijn spoelwormen, zweepwormen, lintwormen, haakwormen, longwormen en hartwormen. Honden kunnen op verschillende wijzen met spoelwormen besmet worden: door directe opname van eitjes of larven uit de omgeving, door opname van prooien, via melk en rechtstreeks via de placenta (pups). Een lintwormbesmetting daarentegen ontstaat altijd via een zogenaamde tussengastheer: dieren raken uitsluitend besmet door het eten van prooien of door vlooien die ingeslikt worden wanneer een dier zichzelf likt. Infecties met zweepwormen en haakwormen ontstaan doordat eitjes uit de omgeving (van de grond) worden opgelikt, waar de verspreiding van hartworm (Dirofilaria) door muggen gebeurt. Deze laatste soort komt hier gelukkig weinig voor, maar des te meer in het zuiden van Europa. Er moet zeker rekening mee gehouden worden als u uw hond meeneemt op vakantie!

Meer over longwormen bij honden vindt u hier.

Symptomen wormen hond

Wormen kunnen voor uiteenlopende klachten zorgen. Eén en ander is afhankelijk van het type wormbesmetting en van hoe ernstig de besmetting is. Bij lage aantallen wormen verlopen infecties soms zonder klachten, dit kan voorkomen bij spoel-, lint- en zweepwormen. In andere gevallen kunnen vage klachten waargenomen worden, zoals gewichtsverlies, slechte conditie, doffe vacht, anale jeuk en milde darmklachten. Spoelwormen zorgen bij puppy’s voor het beruchte ‘wormenbuikje’. Haak- en zweepwormen kunnen meer uitgesproken darmklachten geven, zoals (bloederige) diarree, bloedarmoede en/of gewichtsverlies. Vanzelfsprekend veroorzaakt de hartworm hartklachten, met als voornaamste symptomen benauwdheid, hoesten, verminderd uithoudingsvermogen en gewichtsverlies.

Naast het feit dat u natuurlijk deze problemen wilt voorkomen, is ontwormen ook voor uw eigen gezondheid van groot belang! Vooral spoelworminfecties (en in veel mindere mate haakworminfecties) komen ook bij mensen voor. Met name jonge kinderen worden vaak door huisdieren besmet doordat ze wormeitjes binnenkrijgen tijdens het spelen in de zandbak of op het gras.

Hoe ontworm ik mijn hond?

Ontwormmiddelen zijn er in verschillende vormen. De meest gebruikte vorm zijn de tabletten. Denk bijvoorbeeld aan de Milbemax tabletten en Adimere Ontworming – Hond. Er zijn zelfs wormmiddelen die u als een soort snack aan uw hond kunt geven, zoals de Milbemax Kauwtabletten.

Naast tabletten kunt u ook kiezen voor een ontwormingspasta, zoals Vitaminthe, of een injector als de Panacur.

Welke vorm van ontworming u kiest hangt van een aantal dingen af:

  • Het gewicht van uw hond: voor grote honden is het vaak praktischer (en voordeliger) om voor een (kauw)tablet te kiezen. Voor kleine honden en pups is het juist handiger om voor een pasta te kiezen, omdat u hier vaak nauwkeuriger mee kunt doseren op klein gewicht.
  • Het gemak waarmee u uw hond medicatie kunt toedienen: niet alle honden nemen makkelijk tabletten in of ze laten zich niet foppen, zodat u een tablet niet in het voer kunt verstoppen. Een kauwtablet met een lekkere smaak kan dan een uitkomst bieden. Ook een pasta kan dan soms makkelijker zijn om te geven.

Hoe vaak hond ontwormen?

Er zijn richtlijnen opgesteld voor het ontwormen van huisdieren. Voor honden wordt het volgende geadviseerd: pups moeten ontwormd worden op 2, 4, 6, 8 weken leeftijd, daarna maandelijks tot de leeftijd van 6 maanden. Vanaf dan moeten honden 4x per jaar ontwormd worden. Let op, wormeieren zijn niet met het blote oog zichtbaar in de ontlasting van uw dier, bij een besmetting ziet u vaak pas (dode) wormen in de ontlasting na de behandeling. Een uitzondering hierop zijn de schakels van lintwormen. Deze lijken op rijstkorrels en zijn soms wel in de vacht of ontlasting te vinden. Bij twijfel kunt u altijd uw dierenarts vragen een ontlastingsonderzoek uit te voeren!

Hond krijgt pil

Tijdstip van ontwormen van uw hond

Voor het grootste deel van het jaar is het precieze tijdstip van ontwormen van uw hond niet van belang. Uw huisdier kan in alle seizoenen besmet worden. Er wordt wel aanbevolen om uw huisdier ongeveer 2 weken vóór de jaarlijkse enting te ontwormen. Dit vanwege het feit dat bij een wormenbesmetting het afweersysteem van het dier daardoor in beslag genomen is en de reactie op de enting minder uitgesproken zal zijn: de hoeveelheid antistoffen die aangemaakt wordt is in die gevallen vaak lager dan wanneer een dier recent ontwormd is.

Wilt u een goede behandeling kiezen op basis van de leefstijl van uw hond? Lees dan ons artikel over hoe vaak u een hond moet ontwormen.

Wat kunt u verder preventief doen?

Hygiëne!

Naast het daadwerkelijk ontwormen kunt u nog meer doen om zoveel mogelijk te vermijden dat u of uw huisdier in contact komt met wormeieren. Denk hierbij aan het opruimen van de ontlasting van uw dier (logischerwijs niet bij GFT of op de composthoop doen), dek zandbakken af, was regelmatig en grondig uw handen. Naast het regelmatig ontwormen van uw hond is ook een goede vlooienpreventie van belang, om besmetting met lintworm te voorkomen.

Kruidenpreparaten

Medpets heeft verschillende middelen die preventief ingezet kunnen worden. Deze producten zijn op natuurlijke basis en zorgen ervoor dat het darmmilieu zodanig beïnvloed wordt dat de omstandigheden voor wormen in het darmstelsel zo ongunstig mogelijk zijn. Daarbij dragen deze kruiden bij aan een goede algemene darmgezondheid. Voorbeelden van dergelijke producten zijn: Doggy Parex en Verm-X Hond voor honden. Let op, deze middelen zijn uitsluitend preventief en doden de wormen niet, zoals reguliere ontwormmiddelen wel doen. Wanneer u deze kruidenpreparaten gebruikt, kunt u het beste nog altijd meerdere malen per jaar een regulier ontwormmiddel gebruiken of regelmatig ontlastingsonderzoek laten uitvoeren door uw dierenarts.

Merken

Er zijn verschillende merken te vinden tegen het behandelen van wormen:

Er zijn hondenrassen (honden met het MDR1 gendefect) die bepaalde werkzame stoffen in wormmiddelen (milbemycine) minder goed verdragen. Twijfelt u over het juiste ontwormmiddel voor uw hond? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.