Service
Winkelmandje
Menu
-30% korting op Royal Canin natvoeding Lees meer

Waarom verstopt mijn kat zich?

Heeft u een kat, dan zult u vast herkennen dat uw kat zich met regelmaat verstopt. Maar waarom verstoppen katten zich graag? En kan uw kat zich te veel verstoppen? Dat gaan we in deze blog bespreken!

rood witte kat verstopt zich in mand

Waarom verstoppen katten zich?

Kent u dat? U heeft uw kat al een tijdje niet gezien en na een tijdje zoeken in huis blijkt hij onder het bed gekropen. Waarom doet een kat dit?

Er zijn een aantal redenen waarom katten zich regelmatig een tijdje verstoppen:

  • Uw kat vind het fijn om even alleen te zijn
  • Uw kat heeft behoefte aan rust en ontspanning
  • Uw kat zoekt een plekje om in alle rust zijn territorium te overzien zonder gestoord te worden
  • Uw kat is gestrest of bang

Vooral dit laatste punt is iets om aandacht aan te besteden.

Relevante producten

Oorzaken van angst of stress bij uw kat

Katten kunnen snel stress ervaren. Het is voor mensen alleen niet duidelijk dat een kat gestrest is, omdat katten stress niet altijd goed uiten. Ook is niet altijd duidelijk wat de stress bij uw kat veroorzaakt.

De belangrijkste oorzaken van stress bij katten zijn:

  • Meerdere katten in 1 huis. Niet alle katten leven graag samen met andere katten. Als er overlap is in territorium van de katten, kan dit zorgen voor spanningen
  • Vuurwerkangst en angst voor harde geluiden
  • Verlatingsangst
  • Verveling
  • Ziekte
  • Een vieze kattenbak of een verkeerde plek van de kattenbak
  • Geen onbeperkte toegang tot voer
  • Onvoldoende rust en verstopplekken
  • Veranderingen in de leefomgeving. Denk aan fysieke veranderingen zoals een verbouwing of verplaatsen van meubels, maar ook aan sociale veranderingen zoals een nieuwe partner, overlijden of komst van een baby of ander dier in huis.

Wat kunt u doen als uw kat stress heeft?

Ligt uw kat gewoon ontspannen onder het bed te slapen, dan is er niks aan de hand. Ligt uw kat onder het bed onrustig om zich heen te kijken, dan is het zaak om te kijken wat de onrust veroorzaakt bij uw kat.

Multi-kat huishouden

Heeft u meerdere katten in huis? Kijk dan eens naar hoe de katten zich tegenover elkaar gedragen. Merkt u spanningen, dan kunt u proberen te bepalen hoe de territoria in huis verdeeld zijn. Zit er veel overlap, probeer dan eens te spelen met rustplekken op verschillende hoogtes. Zorg dat op meerdere plekken in huis voer en drinkbakken staan en schone kattenbakken. Elk territorium moet voldoende van deze plekken hebben.

Feliway kan helpen om uw katten beter samen te laten leven. Kies in dit geval de Feliway Friends.

Vuurwerkangst en angst voor harde geluiden

Deze angst is vaak goed te herkennen. Uw kat kruipt weg bij elke knal of ander hard geluid.

Deze angst is bij uitstek geschikt voor gedragstraining. Dit is wel intensief en tijdrovend, maar zeker met de ondersteuning van voeding of supplementen het waard om te proberen. Dit is namelijk de enige manier om een kat echt van deze angst af te helpen.

Verlatingsangst

Heeft uw kat last van verlatingsangst? Probeer dan vaker thuis te zijn of zorg dat uw kat afleiding heeft als u weg bent. Of kijk of u een oppas kunt vinden voor tijdens uw afwezigheid.

Speelgoed waarmee uw kat even bezig is, is bijvoorbeeld vulbaar speelgoed of een puzzel. Dit speelgoed stimuleert ook het natuurlijke jachtinstinct van uw kat.

Verveling

Dit speelgoed kan meteen ook de oplossing zijn voor een verveelde kat. Zorg dat uw kat zich in zijn behoefte om te jagen kan voorzien. Denk hierbij ook aan drinkfonteinen en krabmogelijkheden. Katten vinden het leuk om van stromend water te drinken en krabben zorgt voor de aanmaak van endorfines. Als u uw kat voldoende krabpalen of krabmeubels geeft, kunt u ook voorkomen dat uw kat ongewenst krabgedrag gaat vertonen.

Bekijk ook onze blog ‘Welke krabpaal voor uw kat‘.

Ziekte

Een zieke kat ervaart stress. Vaak zult u dan ook andere symptomen zien bij uw kat. Hij slaapt bijvoorbeeld meer of laat ander eet en drink gedrag zien. Uw kat kan ook last hebben van braken of diarree. Laat uw kat ziekteverschijnselen zien en kruipt hij daarom weg? Ga dan naar uw dierenarts om uw kat te laten onderzoeken en behandelen.

Een vieze kattenbak of een verkeerde plek van de kattenbak

Een vieze kattenbak of verkeerde plek of vorm van de kattenbak leidt vaak tot een kat die op ongewenste plekken in huis plast. Plast uw kat in huis? Kijk dan eens naar de kattenbak zelf. Maakt u deze genoeg schoon? Schep in ieder geval dagelijks de viezigheid uit de bak, liefst zelfs elke drol meteen na het poepen. Verschoon wekelijks de hele kattenbak. Waar staat de kattenbak? Bij de wasmachine die dagelijks draait? Of naast de droger? Bij de achterdeur waar de kat van de buren elke dag langs loopt? Uw kat wil veilig en in rust zijn behoefte doen. Staat de kattenbak niet op een rustige plek? Verplaats hem dan eens. Zet hem ook niet naast een voer/drinkbak. Katten zijn erg zindelijk en eten niet waar ze hun behoefte doen. Zorg ook dat u voldoende kattenbakken hebt in huis. De regel is het aantal katten in huis + 1. Vergeet ook de vulling niet. Niet alle katten vinden hetzelfde grit fijn. Hier kunt u dus ook nog in afwisselen.

Geen onbeperkte toegang tot eten

Geeft u uw kat 2 x per dag te eten? Dan kan dit voor sommige katten een reden zijn voor stress. Katten zijn in de natuur gewend de hele dag en nacht door kleine beetjes te eten. Binnen een huishouden lukt dit niet altijd. Gelukkig is dit vaak geen probleem, maar dit kan dus wel stress veroorzaken bij katten die hier niet aan kunnen wennen. Sommige katten hebben namelijk altijd honger. Lees onze blog ‘Hoe vaak geeft u een kat eten?’ en ‘Kat heeft altijd honger’ voor tips hoe hiermee om te gaan.

Onvoldoende rust of verstopplekken

Slaapt uw kat altijd onder het bed en zijn alle mandjes in huis ongebruikt? Misschien is de plek of het model van de mandjes verkeerd. Zorg voor rustplekken op verschillende hoogtes in huis. Zorg dat uw kat alle plekken goed kan bereiken. Gebruik open mandjes, maar ook slaaphuisjes waarin uw kat zich lekker kan verstoppen. Zet de manden ook op een rustige plek in huis.

Verandering in de leefomgeving

Uw kat kan stress ervaren als er iets veranderd in huis. Dat kan iets ingrijpends zijn, zoals een verhuizing, verbouwing of de geboorte van een baby. Maar het kan ook om iets kleins gaan. De bank is bijvoorbeeld op een andere plek gezet. Een grote verandering kunt u vaak voorbereiden. U kunt uw kat ruim van te voren gaan ondersteunen met speciale voeding of supplementen. Voer uw kat bijvoorbeeld het Royal Canin Calm Dieet voor katten. Wisselt u liever niet van voer? Kies dan een ondersteunend supplement als Dr. Ann’s Stress Reduction of Feliway.

Bekijk hier ons complete overzicht voeding en supplementen voor angst en stress bij katten.

Moet ik mijn kat uit zijn verstopplek halen?

Haal uw kat niet uit zijn verstopplek. Dit kan alleen maar meer stress veroorzaken. Een bange kat wil zich verstoppen. Dit geeft minder stress dan niet kunnen voorzien in de verstopbehoefte. Maar ga dus wel aan de slag met dit probleem. Ga onderzoeken waarom uw kat stress ervaart of waarvoor uw kat bang is en probeer dit te veranderen.

Heeft u nog vragen over het verstopgedrag van uw kat? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.