Service
Winkelmandje
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Muilkorf nodig voor uw hond?

Geschreven door Samantha |

Soms is een muilkorf nodig als hulpmiddel of ter preventie van ongewenst gedrag bij uw hond. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan honden die een bezoekje aan de dierenarts moeten brengen (met als doel te voorkomen dat ze als gevolg van pijn/angst bijten) of honden die niet zo goed om kunnen gaan met soortgenoten op straat. Daarnaast is de regelgeving in buitenland soms zodanig dat honden verplicht een muilkorf moeten dragen of dat u een muilkorf mee moet nemen.

Hond met muilkorf

Soorten muilkorven

Er zijn verschillende soorten muilkorven beschikbaar, waaronder een nylon muilkorf (snuitbandje) of een muilkorf van kunststof, leer of metaal.

Een nylon muilkorf (Pawise nylon muilkorf of Mikki Muilkorf) is een stevig bandje die de bek omvat en vervolgens met een bandje achter te oren wordt bevestigd. Hiermee kan worden voorkomen dat de hond bijt. Zorg wel voor de juiste afmeting, wanneer het bandje te los zit kan de hond alsnog bijten. Dit bandje is bijvoorbeeld geschikt als hulpmiddel tijdens een bezoekje aan de dierenarts. Opgelet: Aangezien deze muilkorf er voor zorgt dat de bek volledig gesloten wordt, kan de hond ook niet hijgen met dit snuitbandje. Het product is daardoor NIET geschikt om te gebruiken voor langere duur, tijdens warme dagen of tijdens een wandeling.

Daarnaast is er een muilkorf in de vorm van een ‘korf’ (Baskerville ultra muzzle of Buster Kunststof Muilkorf). Deze muilkorf wordt om de gehele bek aangebracht en vervolgens ook met een bandje achter de oren bevestigd. Zo’n muilkorf ziet er wellicht wat ‘heftiger’ uit dan een snuitbandje, voor de hond is dit echter prettiger om te dragen. De hond kan zijn bek bewegen en ook hijgen en drinken is mogelijk met deze muilkorf. Daarbij is er bij de juiste bevestiging geen enkel risico dat de hond nog kan bijten. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, zoals een plastic of leren muilkorf. De plastic muilkorf is makkelijk schoon te houden. Het is belangrijk dat de muilkorf goed past, zodat hij niet te strak zit maar ook niet te los en daardoor kan gaan schuiven.

Voor kortsnuitige honden (o.a Mopshond, Engelse en Franse Bulldog) is het erg moeilijk een goed passende muilkorf te vinden. Gezien de anatomie van de hond blijven de korven niet goed op hun plek en doordat de neusrug erg kort is, kunnen de muilkorven een belemmering voor de ogen vormen. De Baskerville Classic Muzzle Muilkorf heeft wel een aantal maten die speciaal zijn ontworpen voor kortsnuitige rassen (maat 12 t/m 16).

In de dierenartspraktijk wordt er soms gebruik gemaakt van een linnen bandje. Dit bandje wordt om de neus gelegd met een knoopje op de neusrug en vervolgens gekruist onder de bek, waarna deze achter de oren gestrikt kan worden. Dit is slechts geschikt voor kortdurend gebruik.

Muilkorven

Hoe kunt u het dragen van een muilkorf aanleren?

Een muilkorf kan, wanneer plotseling omgedaan wordt, worden ervaren als onprettig en stress/angst veroorzaken. Het is dus belangrijk om de muilkorf langzaam te introduceren en middels positieve associatie aan te leren.

Laat de hond allereerst kennismaken met de muilkorf door deze aan hem te laten zien. Zorg dat u voldoende snoepjes of brokjes bij de hand heeft. Wanneer de hond komt snuffelen kunt u hem belonen met uw stem of snoepje. Daarna wacht u totdat de hond een klein stukje van zijn neus in de muilkorf stopt en geeft dan pas de beloning. De volgende stap is ervoor te zorgen dat de hond zijn neus geheel in de muilkorf stopt voordat hij de beloning ontvangt. Dit kan door de beloning in de muilkorf te leggen of het snoepje door 1 van de gaatjes aan de voorkant van de muilkorf aan te bieden.

Wanneer de hond zonder aarzelen zijn neus in de muilkorf stopt kunt u gaan proberen om de muilkorf een aantal seconden om de neus te houden voordat de beloning gegeven wordt. Deze tijd kunt u steeds wat uitbreiden. Als de hond dat goed tolereert, kunt u de bandjes achter de oren leggen en een aantal seconden op deze manier vasthouden. Zo kan de hond wennen aan het gevoel van het bevestigen van de muilkorf. Als de hond braaf is ook dan weer goed belonen met stem en wat lekkers. De volgende stap is het bandje even vastmaken, de hond belonen wanneer deze rustig blijft en hem direct weer losmaken. Oefen deze stap vervolgens met het bandje steeds wat langer vastgemaakt. Geef dan een aantal snoepjes na elkaar. Het is belangrijk om de muilkorf steeds los te maken voordat de hond het als ongemak gaat ervaren. Probeer ook te voorkomen dat hij met zijn poten de muilkorf eraf probeert te krijgen.

Wanneer de hond deze oefeningen goed doorstaan heeft, kunt u gaan proberen om met muilkorf een stukje met de hond te gaan wandelen. Voer deze oefening eerst binnen in huis uit. Wanneer dit goed gaat kunt u ook buiten een stukje met hem gaan wandelen. Wanneer de hond braaf is beloont u met uw stem of geeft hem wat lekkers door de muilkorf.

Geef de hond voornamelijk aandacht wanneer hij de muilkorf om heeft, hij moet namelijk leren dat het dragen van de muilkorf helemaal niet erg en zelfs leuk kan zijn. Wanneer u de muilkorf eraf haalt, hoeft u geen beloningen meer te geven. De hond kan anders de indruk krijgen dat het juist feest is als de muilkorf eraf gehaald wordt.

Regelgeving in Nederland

In NL momenteel geldt momenteel geen verplichting tot muilkorven, maar het kan wel als maatregel ingezet worden na een bijtincident. Er wordt getracht het aantal bijtincidenten in Nederland terug te dringen door een lijst met hoog-risico honden op te stellen. Eigenaren van deze hondenrassen moeten in de toekomst verplicht een opvoedcursus met hun hond volgen. Voor diegene die deze lijst graag willen inzien: Hoog risico honden. Het zijn echter niet alleen deze hondenrassen die bijtincidenten veroorzaken. Veel bijtincidenten worden veroorzaakt door andere hondenrassen en vaak in een thuissituatie. Het LICG heeft daarom een site opgezet waar men meer informatie kan krijgen over het begrijpen van hondengedrag, opvoeding van een hond en wat te doen als er een bijtincident heeft plaatsgevonden.

Regelgeving in buitenland

In sommige landen gelden regels wat betreft het dragen of meenemen van een muilkorf. Hieronder een overzicht:

  • Duitsland: In sommige deelstaten geldt een muilkorfplicht (voor bepaalde hondenrassen).
  • Spanje: Hier dienen ‘potentieel gevaarlijke honden’ te allen tijde worden aangelijnd en daarnaast is er ook een muilkorfplicht.
  • Italië: In openbare gelegenheden geldt aanlijnplicht en muilkorfplicht.
  • Oostenrijk: Honden moeten worden aangelijnd en in het openbaar vervoer is een muilkorf verplicht.
  • Zwitserland: Op verschillende plaatsen in Zwitserland kunnen regels gelden wat betreft het dragen van een muilkorf. U kunt het beste contact opnemen met uw vakantieadres of veterinaire dienst voor verdere informatie.
  • Kroatië: Dobermann, Rottweiler, Mastiff, Duitse en Belgische Herder, American Staffordshire Terrier, Bulterriër, Japanse gevechtshonden, Grote Japanse Spits, Sarplaninac en kruisingen hiervan dienen in openbare ruimtes te worden aangelijnd en gemuilkorft te zijn.
  • Hongarije: Hier dient u te allen tijde een riem en een muilkorf bij u te hebben.
  • Denemarken: Een aantal rassen zijn in dit land niet toegestaan, namelijk de American Bulldog, Boerboel, Pit bull Terriër, Tosa Inu, American Staffordshire Terriër, Kangal, Centraal-Aziatische Ovtcharka, Kaukasische Ovtcharka, Sarplaninac, Tornjak, Fila Brasileiro en Dogo Argentino. Honden van deze rassen die voor 17 maart 2010 aangeschaft zijn mogen Denemarken wel in maar moeten aangelijnd zijn en voorzien zijn van een gesloten muilkorf. Het moeten worden aangetoond dat de hond voor deze datum aangeschaft is. Honden van rassen die lijken op een van bovenstaande rassen moeten ook kunnen bewijzen dat zij niet tot dit ras behoren

In veel vakantielanden geldt dus een muilkorfplicht. Zorg er dus in elk geval voor dat u een goed passende muilkorf bij u heeft en het omdoen en dragen van de muilkorf van te voren heeft aangeleerd.

Een uitgebreid overzicht van invoereisen per land kunt u vinden op de website van het LICG.