Welke dieetvoeding bestaat er voor uw hond en kat?
Geschreven door tommy |
Er zijn heel veel verschillende voedingen voor honden en katten gemaakt. Het kan hier gaan om droogvoer of vleesvoeding. Daarnaast zijn er nog verschillen tussen krokante brokken en geperste brokken en is er ook nog een verschil op basis van de samenstelling. Er zijn graan/glutenvrije brokken, er zijn brokken op basis van hoog vlees en er zijn brokken die zo zijn samengesteld dat een dier precies de hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt die hij of zijn nodig heeft.
Deze voedingen hebben in principe een zelfde doel: uw huisdier ondersteunen om zo lang als mogelijk gezond te leven.
Wat nu als uw dier ondanks alle goede zorgen toch ziek wordt? Dan zijn er speciale dieetvoedingen ontwikkeld die uw hond of kat ondersteunen bij een bepaalde aandoening, zoals de dieetvoedingen van Vetality.
Er zijn dieetvoeders ontwikkeld ter ondersteuning van verschillende orgaansystemen. Door uw dier te ondersteunen met een dieetvoer kan vaak de hoeveelheid medicatie worden verminderd en in sommige gevallen is een dieetvoeding alleen al voldoende om uw huisdier nog lang een kwalitatief goed leven te geven.
Hieronder volgt een overzicht van de meest gangbare dieetvoedingen voor de hond en kat met in het kort de belangrijkste eigenschappen van deze voedingen.
Blaas en urinewegen
Veel honden en katten hebben klachten van de lagere urinewegen. Het kan hier gaan om een pure blaasontsteking, maar ook om bijvoorbeeld blaasstenen en blaasgruis. Er zijn verschillende dieetvoedingen ontwikkeld die kunnen helpen bij het oplossen en voorkomen van blaasgruis en stenen en die helpen om het blaasmilieu gezond te houden. Zo ook Vetality Urinary- Kattenvoer.
Nieren
Verminderde nierfunctie komt helaas veel voor bij onze honden en katten. Vaak ontstaat dit bij oudere dieren, maar het kan ook ontstaan als gevolg van genetische aanleg of op basis van andere problemen. Er zijn veel ondersteunende dieetvoedingen, zoals Vetality Renal – Kattenvoer die zo zijn gemaakt dat ze minder, maar wel hoogwaardige eiwitten bevatten, meer calorieën, zodat de dieren er minder van hoeven eten, minder fosfaat en laag in zout. Toevoeging van extra omega 3 vetzuren helpt ook de organen te ondersteunen. Op deze manier worden de nieren ontlast en wordt vaak ook de bloeddruk ondersteund, waarmee deze voedingen vaak ook geschikt zijn voor dieren met hartproblemen en een hoge bloeddruk.
Hart
Zoals eerder aangegeven zijn de meeste diëten die de nieren ondersteunen ook geschikt om het hart te ondersteunen. Er zijn ook speciale diëten ter ondersteuning van het hart gemaakt. Deze diëten zijn op basis van laag zout (NaCl) en bevatten een optimaal kalium en fosforgehalte voor dieren die worden behandeld met bijvoorbeeld plastabletten. Daarnaast zijn vaak taurine en L-carnitine toegevoegd en extra vitamine B om de normale hartspierfunctie te ondersteunen.
Maag, darmen en alvleesklier
Veel dieren hebben klachten van voedselintolerantie of snel last van braken en diarree. Ook is een ontsteking van de alvleesklier een probleem wat we regelmatig zien bij honden en katten. Voor deze problemen is inmiddels een breed assortiment van dieetvoedingen ontwikkeld, zoals de Vetality Gastrointestinal – Hondenvoer of Vetality Gastrointestinal – Kattenvoer. Licht verteerbaar met hoogwaardige ingrediënten en een hoge energiedichtheid. Eventueel toevoegingen van prebiotica zoals FOS en MOS. Extra omega 3 vetzuren ondersteunen een gezond maagdarmkanaal.
In het geval van ondersteuning van de alvleesklier/pancreas hebben deze voedingen een laag vet gehalte, zoals de Vetality Gastrointestinal Low Fat. In het geval van voedselintolerantie en voedselallergie wordt vaak gekozen voor een voeding op basis van 1 (onbekende) eiwitbron en 1 koolhydraatbron of voor gehydrolyseerde (dat wil zeggen klein geknipte) eiwitten.
Lever
De lever speelt een belangrijke rol in de stofwisseling. Leveraandoeningen komen zeker bij honden regelmatig voor. Denk bijvoorbeeld aan een leverontsteking (hepatitis) of leverinsufficiëntie, maar ook aangeboren afwijkingen als een levershunt en koperstapeling. De meeste leverdiëten hebben een verlaagd kopergehalte in combinatie met een verhoogd zinkgehalte om celschade in de lever te beperken. Daarnaast zijn er antioxidanten toegevoegd om leverschade te verminderen. Laag zoutgehalte houdt de bloeddruk onder controle. Omdat het lichaam wel genoeg energie nodig heeft en voorkomen moet worden dat het lichaam lichaamseiwitten gaat afbreken, heeft een leverdieet vaak een verhoogd vetgehalte.
Huid en voedselallergie
Atopie en voedselallergie zijn heel veel voorkomende problemen bij honden en katten. Daarnaast kunnen dieren ook snel last hebben van een droge of juist vette vacht of anderszins problemen in de vorm van haaruitval of kaalheid. Er zijn verschillende voedingen ontwikkeld die de normale huidfunctie kunnen ondersteunen. Vaak zijn aan deze voedingen stoffen als aloë vera, vitamine C, taurine en curcumine toegevoegd om de natuurlijke afweer van de huid te ondersteunen. Hoog gehalte aan omega-3 vetzuren helpen ontstekingsreacties in de huid te remmen en antioxidanten (waaronder vitamine A en vitamine E) beschermen het lichaam tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Een geschikte voeding ter ondersteuning van de huid is de Vetality Skin Support – Hondenvoer of Vetality Skin Support – Kattenvoer.
Daarnaast komt voedselallergie veel voor. Hiervoor zijn verschillende voedingen ontwikkeld op basis van gehydrolyseerde eiwitten, maar ook voedingen op basis van maar 1 eiwit en 1 koolhydraatbron, zodat de kans wordt verkleind dat een dier hierop zal reageren. In dit geval kies bijvoorbeeld voor Vetality Hypoallergenic – Hondenvoer, Vetality Hypoallergenic Dog Wet of Vetality Hypoallergenic – Kattenvoer.
Suikerziekte
Honden en katten kunnen net als mensen last krijgen van suikerziekte. Bij honden komt meestal Diabetes Mellitus type 1 voor (‘jeugddiabetes’) en bij katten vaker de Diabetes Mellitus type 2 (‘ouderdomssuiker’). Vaak is insuline nodig om deze patiënten te behandelen. Een dieet kan echter enorm helpen om bloedsuikerspiegel schommelingen te voorkomen. Ondersteunende diëten bij suikerziekte hebben een laag suiker/zetmeel gehalte waardoor de verhoging van het bloedsuiker na een maaltijd wordt beperkt. De specifieke koolhydraten in deze voeding worden geleidelijk door het lichaam opgenomen waardoor de bloedsuikerspiegel zo constant als mogelijk blijft. Extra voedingsvezels vertragen de opname in de darm en verbeteren ook de regulatie van het bloedsuikergehalte.
Stress
Stress komt veel voor bij onze huisdieren. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een veranderde thuissituatie, harde geluiden of vuurwerk. Er zijn speciale diëten ontwikkeld die stressklachten kunnen verminderen. Stoffen als alfa-casozepine, L-tryptofaan en theanine zijn natuurlijke stoffen die bewezen kalmerende effecten hebben. Omdat stress ook een belangrijke oorzaak is voor huidgerelateerde problemen, plasproblemen en maagdarmklachten zijn vaak speciale combinaties aminozuren, vitamines, voedingsvezels en licht verteerbare eiwitten toegevoegd om deze orgaansystemen ook te ondersteunen.
Overgewicht
Helaas is overgewicht een van de meest voorkomende problemen bij onze honden en katten. Vaak lukt het niet om met normale voeding weer een normaal gewicht te bereiken. Er zijn daarom dieetvoedingen, zoals de Vetality Weight Management, ontwikkeld die in combinatie met een aangepaste leefstijl succesvol kunnen helpen om uw huisdier af te laten vallen. Deze voedingen bevatten vaak weinig calorieën, maar geven wel een hoog verzadigingsgevoel. Daarbij krijgen de dieren natuurlijk wel alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben om gezond te blijven (als u van een normale voeding erg weinig gaat geven om maar minder calorieën te geven kan dit nog weleens voor problemen zorgen). Daarbij wordt het hongergevoel onder controle gehouden. Er zijn zelfs voedingen die zorgen dat de stofwisseling weer ‘aan’ gaat. Te zware dieren hebben vaak een erg vertraagde stofwisseling, waardoor alle calorieën die binnenkomen ook meteen worden opgeslagen. De stofwisseling kan vaak weer gestimuleerd worden door beweging, maar dat valt niet altijd mee bij dieren met overgewicht. Daarom is het fijn als de voeding hier ook op inspeelt.
Gewrichtsproblemen
Gewrichtsproblemen en artritis klachten zijn veel voorkomend en niet alleen bij oudere dieren. Aangeboren problemen en trauma kunnen er ook voor zorgen dat een dier al op jonge leeftijd baadt heeft bij een gewrichtsondersteunend dieet. Denk aan toevoegingen als kurkuma, collageen, glucosamine, chondroïtinesulfaat en hoog gehalte omega 3 vetzuren in combinatie met een laag calorie gehalte om de kans op overgewicht te beperken.
Ouderdom en dementie
Ouderdom komt met gebreken luidt het bekende spreekwoord. Hetzelfde geldt voor oudere dieren. Naast orgaanproblemen kan ook hersenveroudering voor problemen gaan zorgen. Een verhoogd gehalte aan antioxidanten als vitamine E helpen vrije radicalen te neutraliseren en celschade te beperken. L-Carnitine ondersteunt de energieproductie van cellen. Verhoogd gehalte aan omega 3 vetzuren zorgt voor ondersteuning van de celmembranen in het lichaam en een verlaagd natrium-, fosfor- en eiwitgehalte ondersteunen de gezondheid van hart en nieren. Verhoogd vezelgehalte en licht verteerbare ingrediënten helpen vaak de darmfunctie te ondersteunen.
Gebit
Gebitsproblemen komen veel voor bij honden in katten. Niet alleen bij oudere dieren. Vanaf ongeveer 3 jaar leeftijd kunnen al problemen met het gebit ontstaan. Zelfs eerder als het gaat om specifieke problemen als gingivitis en stomatitis bij de kat. Speciale voeding helpt vaak op een aantal manieren. Er zitten vaak bepaalde actieve ingrediënten in, zoals natriumpolyfosfaat, wat zorgt voor vermindering van de omzetting van tandplak in tandsteen. Het zorgt daarnaast voor mechanische reiniging van het gebit door de aangepaste vorm, grootte en structuur van de brokken. Door het kauwen op de brok wordt het gebit dus meteen ‘gepoetst’, wat helpt om de vorming van tandplak en tandsteen te verminderen. Vaak zitten er ook nog antibacteriële ingrediënten, zoals lysozyme en lactoferrine in de voeding en actieve ingrediënten die zorgen voor een frisse adem, zoals eucalyptusolie. Daarnaast kunnen toegevoegde stoffen met een zogenaamde anti-oxidante werking, zoals vitamine C, vitamine E en groene thee extracten helpen bij het ondersteunen van de weerstand van de mond.
Herstel na inspanning en ziekte
Als laatste zijn er nog verschillende ondersteunende dieetvoedingen ontwikkeld die kunnen helpen na extreme inspanning en ziekte. Denk bijvoorbeeld ook aan een drachtige en lacterende teef. Deze voedingen bevatten veel energie en de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die nodig zijn voor herstel, vaak in vloeibare vorm, omdat een hoog vochtgehalte bijdraagt aan een goede rehydratie van de herstellende hond of kat.
Welk dieet moet ik nu geven aan mijn huisdier?
Door het grote assortiment aan dieetvoedingen en het feit dat er meerdere problemen kunnen spelen bij een hond of kat. Uw dierenarts is vaak de persoon die een diagnose stelt bij uw huisdier en die aansluitend dus ook advies zal geven met betrekking tot een eventuele dieetvoeding.
Helaas is het niet altijd mogelijk om een voeding te vinden die ondersteuning biedt aan alle problemen waar een huisdier last van kan hebben. Voor sommige problemen is juist een voeding hoog in vet nodig, voor andere problemen juist weer laag. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van een lever en een alvleesklier probleem. Aan de hand van de klachten van het dier moet dan worden gekeken welke voeding het best kan worden gekozen, eventueel aangevuld met medicatie of supplementen.
Heeft u vragen over de verschillende dieetvoedingen? Neem dan contact op met onze dierenarts via dierenarts@medpets.nl .