Bloedluis bij vogels
Bloedluis zijn rode vogelmijten die bij vogels voorkomen en vervelende klachten geven. Een andere benaming is de rode bloedmijt.
Bloedluis zijn rode vogelmijten die bij vogels voorkomen en vervelende klachten geven. Een andere benaming is de rode bloedmijt.
1 - 14 van 14 Producten
Bloedluis of bloedmijten zijn beestjes die met name ‘s nachts actief zijn. Overdag houden ze zich schuil in spleten en kieren in het vogelverblijf. Ook onder zitstokken, in legnesten en onder voerbakken kunnen ze zich goed verstoppen. Deze parasieten voeden zich in de nacht met het bloed van de vogels. Kippen zijn wel hun favoriete gastheer.
Vogels kunnen veel last hebben van deze bloedluizen. Het bijten zelf geeft jeukklachten en zorgt voor onrust en pikgedrag bij de vogels. Als de mijtbesmetting heel heftig is kan het bloed zuigen zelfs leiden tot bloedarmoede bij de vogels. Naast directe klachten bij de vogels kunnen mijten ook andere ziektes overbrengen, zoals salmonella, E. Coli en vogelpest. Een hele goede reden dus om deze bloedmijten te bestrijden of liever zelfs te voorkomen!
Wil je meer weten over wat bloedluis precies is, welke klachten het geeft, hoe u het kunt herkennen en of wij er als mensen zelf ook last van kunnen hebben? Lees dan onze blog over bloedluis.
Om bloedluis te bestrijden is het belangrijk om zowel de omgeving als de vogels zelf te behandelen.
Om bloedluis te bestrijden is het belangrijk dat het hok, de kooi of volière goed worden schoongemaakt. Daarnaast moet u kieren en naden zo veel als mogelijk dichtmaken.
Er zijn verschillende producten waarmee u de omgeving kunt behandelen.
De vogels zelf kunt u ook behandelen tegen bloedluis. Dit kan ook weer met natuurlijke middelen, zoals het Excellent Bloedluis Poeder. Een andere optie is behandelen met ivermectine, zoals in de Iverdrop.
Bloedluis is lastig te bestrijden en voorkomen, omdat het door wilde dieren wordt meegenomen. Het is dus belangrijk uw verblijven regelmatig te controleren.
Probeer het hok zo onaantrekkelijk als mogelijk te maken voor de mijten. Maak naden en kieren dicht. Gebruik witkalk (werkt vocht absorberend en maakt het hok lichter). Gebruik een bodembedekking in het verblijf wat bloedluizen weert, zoals Diatomeeënaarde en tabaksnippers.
U kunt ook voedingssupplementen aan uw vogels geven die de vogels zelf minder aantrekkelijk maken voor de mijten, zoals de Finecto+ Oral.
Voeg producten toe om uw winkelwagen te bekijken