Service
Winkelmandje
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Vlooien bij honden en katten

Geschreven door Samantha |

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die bij onze honden en katten vervelende klachten kunnen geven. Denk aan jeuk en kaalheid. Bij katten kunnen echt een miliaire dermatitis (huidontsteking met korstjes) en wonden ontstaan, zeker als uw kat allergisch is voor vlooien. Bij honden zien we meer jeuk en huidontstekingen door het bijten. U moet meer weten over vlooien om uw hond en kat goed tegen vlooien te kunnen beschermen of te behandelen op het moment dat ze daadwerkelijk vlooien heeft.

spot-on behandeling bij hond

Welke vlooien komen voor bij honden en katten?

Er bestaan hondenvlooien en kattenvlooien. Bij huisdieren komt de kattenvlo het meest voor.

Hoe ziet de levenscyclus van een vlo eruit?

Volwassen vlooien leven op een gastheer (o.a. hond en kat) en hebben bloed nodig om eitjes te kunnen leggen. Het grootste gedeelte van de levenscyclus van de vlo speelt zich af in de leefomgeving. De eitjes vallen namelijk op de grond, waar ze zich verder ontwikkelen. Na 2-10 dagen komen de eitjes uit. Larven zijn enkele mm lang en voeden zich met huisstof, andere larven en vlooienpoepjes. Na 2 vervellingen verpoppen ze zich. Deze cocons kunnen maanden in rust overleven. Als er een gastheer (hond of kat, maar ook mensen!) in de buurt komt, komen de jonge vlooien (soms massaal) uit (onder invloed van trillingen en warmte) en springen ze op de gastheer waar de cyclus weer opnieuw begint. De cyclus duurt onder optimale omstandigheden 2-3 weken. Zo kan dus snel een vlooienplaag ontstaan.

Let op: slechts 1-10% van de vlooienpopulatie bestaat uit volwassen vlooien (op uw hond of kat) en wel meer dan 90% uit eieren, larven en poppen (in de omgeving)!

Bescherming tegen vlooien

Hoe kan mijn hond of kat zich besmetten met vlooien?

Een hond of kat kan zich besmetten via plaatsen waar veel vlooien voorkomen. Daarna kan een besmette hond of kat (of konijn, of cavia,…) weer andere huisdieren besmetten. Ook de eitjes van vlooien uit de omgeving kunnen aan uw schoenen of huisdier blijven plakken en zo weer zorgen voor een nieuwe besmetting.

Welke klachten krijgt mijn hond of kat van vlooien?

Uw hond of kat krijgt voornamelijk jeukklachten van vlooien. Deze klachten zijn niet altijd duidelijk zichtbaar. Soms blijft dit beperkt tot wat krabben. Andere katten krijgen echt een ontsteking van de huid met korstjes. Dit zien we vooral bij katten die allergisch zijn voor vlooien. Er ontstaan dan heel veel kleine ontstekingen in de huid, wat we een miliaire dermatitis noemen. Deze ontstekingen ziet u vooral op de rug en staartbasis bij uw kat. Bij honden met vlooienallergie zien we vaak hotspots (door het bijten) of grote kale plekken met schilfers of soms zelfs olifantenhuid. Pups en Kittens kunnen een bloedarmoede krijgen bij een zware vlooienbesmetting.

Naast de klachten die de vlooien zelf veroorzaken bij uw hond of kat, kunnen ze door vlooien ook besmet raken met lintworm. Vlooien eten namelijk lintwormeitjes op. Een hond of kat kan zich vervolgens besmetten door een besmette vlo op te likken tijdens het bijten en wassen. Daarnaast kunnen vlooien ook kattenkrabziekte overbrengen (gevaarlijk voor mensen) en VHD en myxomatose bij konijnen.

Hoe herkent u vlooien bij uw hond en kat?

Vlooien zijn niet altijd makkelijk te vinden, zeker als uw hond of kat maar een paar vlooien heeft en niet allergisch is. De voorkeurslocaties voor vlooien zijn de oksels, liezen en staartbasis van uw huisdier. U kunt vlooien soms vinden door uw hond of kat te kammen met een speciale vlooienkam. Soms vindt u bij dit kammen zwarte puntjes in de kam of op de grond. Dit kunnen vlooienpoepjes zijn. Als u deze zwarte puntjes op een vochtige, witte tissue legt en ze geven bruinrood af aan de tissue, dan zijn het vlooienpoepjes, bestaande uit verteerd bloed.

Hoe kan ik mijn hond of kat beschermen tegen vlooien?

U kunt ze op de volgende manieren beschermen tegen vlooien:

  • Behandel uw huisdier met vlooienwerende/dodende producten
  • Kies een product waar een insectengroeiremmer aan is toegevoegd, zodat ook eitjes en larven worden gedood. Zeker als uw hond of kat vlooien heeft
  • Behandel de omgeving op het moment dat uw huisdier vlooien heeft

Let op: producten voor honden zijn vaak niet geschikt voor katten of konijnen en andersom!

Er zijn naast middelen met isecticide stoffen ook producten met natuurlijke middelen waaraan een vlooienwerende werking wordt toegekend. Er zijn geen studies gedaan naar de veiligheid en werkzaamheid van deze producten. Daarom zijn deze producten vaak niet geregistreerd als antivlooienmiddel. Let ook op dat sommige natuurlijke stoffen giftig kunnen zijn voor uw hond of kat.

Lees altijd goed de bijsluiter voordat u een product gebruikt bij uw hond of kat.

Een compleet overzicht van onze vlooien en teken producten voor honden en katten vindt u hier. Twijfelt u toch nog welke vlooi- en tekenbescherming het meest geschikt is voor uw hond of kat? Vul dan de handige keuzehulp in!

Doe de vlooien en teken keuzehulp

Heeft u vragen over vlooien bij uw hond of kat?

Heeft u vragen over vlooien bij uw huisdier en hoe u de preventie of behandeling het beste kunt aanpakken? Onze dierenarts helpt u graag. Stuur een email naar dierenarts@medpets.be of bel de klantenservice.