Service
Winkelmandje
Menu

Help! Hoe geef ik een supplement aan mijn hond?

Geschreven door Astrid |

Geeft u weleens een voedingssupplement aan uw hond en verloopt dit niet altijd vlekkeloos? Lees dan onze tips hoe u hier het beste mee om kunt gaan.

hond voer

Honden hebben in hun leven soms extra hulp nodig om hun gezondheid te ondersteunen. Hier kunnen voedingssupplementen bij helpen! Dit kan tijdelijk zijn maar kan ook van blijvende aard zijn. Bij de meeste honden gaat dit vrij gemakkelijk. Maar wat als dat niet zo is?

We geven u graag tips hoe u hier het beste mee om kunt gaan!

Wat zijn de opties? 

Supplementen hebben we in allerlei varianten. Zo kunt u kiezen voor tabletten, capsules, poeders, vloeistof of pasta’s. Kijk bij de keuze voor een supplement goed naar de persoonlijke voorkeur van uw hond om de kans van slagen te vergroten. Houdt uw hond van lekkere snacks of natvoeding dan zal uw keuze anders zijn dan wanneer uw hond een kieskeurige eter is of een voedselovergevoeligheid heeft.

Onze voorkeur

Sommige supplementen zijn smakelijk en worden wellicht zo door uw hond opgegeten. Andere kunt u proberen te verstoppen in de voeding van uw hond. Deze manieren van toedienen leveren de minste stress op voor uw hond en hebben dus altijd de voorkeur.

Kies bij het geven van een supplement over de voeding voor iets waar uw hond dol op is en geef niet meteen een volledige maaltijd. Ook blikvoeding of een lekkere snack kunnen u hierbij helpen. Daarnaast in het handig om uw hond vóór dit moment nog geen voeding te geven. Zo heeft uw hond nog lekkere trek en heeft u meer kans op succes.

Eayspill

Mocht uw hond zich niet laten verleiden met voeding dan kunt u ook gebruik maken van de Easypill. De Easypill is een kneedbare substantie die eenvoudig om een tablet of capsule te kneden is en ook nog eens smakelijk is.

Oplossen in wat water

Het geven van poeder kan bij sommige honden een uitdaging zijn. U kunt poeder daarom het beste door wat blikvoeding mengen of bevochtigen met water zodat het niet uit de voerbak geblazen wordt. Zorg daarna voor een goede vermenging met de voeding van uw hond en de kans op succes is een stuk groter. Trapt uw hond hier niet in? Dan kunt u het supplement ook oplossen in water en met een spuitje in de bek geven.

Bij enkele supplementen wordt geadviseerd om deze niet te combineren met voeding voor een betere werking. Bekijk hiervoor altijd het voorschrift van uw gekochte supplement.

Vloeibare supplementen

Er zijn supplementen met een laag percentage alcohol. Indien uw hond dit niet accepteert of zelfs gaat kwijlen doe de druppels dan op een warm lepeltje en laat de alcohol uit het product verdampen. Geef het daarna verdund met wat water in een spuitje rechtstreeks in de bek.

Orale toediening

Benader hierbij uw hond altijd voorzichtig en kalm.

  • Heeft u extra handen in huis? Dan kan het fijn zijn om hulp te vragen! Zo kan de één voorzichtig de voorpoten vasthouden en kan de ander zich richten op het ingeven van de tablet of capsule.
  • Pak de kop van uw hond vast door uw hand over de snuit te leggen. Plaats hierbij uw duim en wijsvinger aan beide zijdes van de kop achter de hoektanden.
  • Houdt de pil of capsule tussen uw wijsvinger en duim van uw andere hand.
  • Beweeg de kop van uw hond wat omhoog zodat de neus omhoog wijst.
  • Door uw hond omhoog te laten kijken ontspant de onderkaak van uw hond automatisch al een beetje. U kunt de onderkaak wat helpen door voorzichtig met uw wijsvinger op de snijtanden (de kleine tandjes voorin de bek) te duwen waardoor de kaak wat verder opengaat.
  • Als de bek geopend is kunt u proberen de tablet of capsule achter in de keel te geven. Doe dit met enige snelheid en probeer zover mogelijk achterin de bek te komen. Als u de capsule of tablet ver genoeg achterin de bek toedient en u sluit hierna de bek zal uw hond meestal al slikken. Zit u niet ver genoeg naar achter dan heeft u kans dat uw hond een braakreflex krijgt en de tablet of capsule uitspuugt.
  • Het kan helpen om uw hond na afloop wat eten te geven of een slokje water te geven.

Pillenschieter

Om het ingeven van een tablet of capsule makkelijker te maken kunt u gebruik maken van een pillenschieter. Hiermee wordt de handeling wat makkelijker en hoeft u niet met uw gehele hand in de bek van uw hond.

Training

Hoeft u op dit moment nog geen supplement aan uw hond te geven maar wil u uw hond hier wel op voorbereiden? Dan is het slim om hier alvast mee te gaan oefenen. In kleine stapjes kunt u zo naar uw einddoel toewerken. De handeling wordt dan ineens een stuk leuker!

Reactie op supplementen

Sommige honden zijn echte fijnproevers en vinden de smaak van een supplement niet lekker. Uw hond kan gaan hierdoor gaan speekselen of kwijlen tijdens of na het toedienen van een supplement. Ook kunnen er braakklachten optreden. Schrik hier niet van. Treedt dit echter op een ander moment op, raadpleeg dan altijd uw eigen dierenarts om zeker te zijn dat er geen medische oorzaak voor is.

Onze favorieten

Heeft u nog vragen?

Ons veterinaire team staat u graag te woord met persoonlijk advies.

Bel +31 186-575528 of mail naar dierenarts@medpets.be als u vragen hebt over uw huisdier.