Service
Winkelmandje
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Oormijt bij honden

Geschreven door Tommy |

Honden kunnen last hebben van oormijt. Wat is het en wat kunt u eraan doen? Lees dan snel verder!

oormijt hond en kat

Wat is oormijt?

Een oormijt is een microscopisch klein beestje dat leeft in en rond de gehoorgang van onder andere honden en katten. De oormijt leeft in de gehoorgang van onze huisdieren van oorsmeer en huidschilfers. De vrouwelijk mijten kunnen 15-20 eitjes leggen, die na ongeveer drie weken uitkomen. Het speeksel van de mijt veroorzaakt irritatie in de gehoorgang, waardoor de talgklieren meer oorsmeer gaan produceren. Door dit oorsmeer en de geïrriteerde huid ontstaat een goed klimaat voor bacteriën en gisten om zich te vermenigvuldigen. Bij een oormijt infectie ontstaat dan ook regelmatig een bijkomende bacteriële oorontsteking.

Hoe herken ik oormijt bij mijn hond?

Een hond met oormijt heeft jeuk aan de oren. De hond gaat schudden met de kop. Hij kan ook met de kop gaan schuren langs meubels. Daarbij ziet u vaak veel bruin, stinkend oorsmeer.

Als uw dier jeuk heeft aan de oren is het slim om naar uw dierenarts te gaan. Uw dierenarts kan beoordelen of uw hond last heeft van oormijt. Met het blote oog zijn de mijten nauwelijks te zien en ook met de otoscoop, een apparaat waarmee de dierenarts in de oren kan kijken, is het soms nog moeilijk. Dan kan nog een uitstrijkje van de oren worden gemaakt en onder de microscoop bekeken.

Een oormijtinfectie zal niet vanzelf over gaan en moet altijd worden behandeld. Als de oren erg vies zijn kan het nodig zijn dat de dierenarts de oren spoelt. Ook een eventuele bacteriële infectie in de oren moet worden behandeld. De oormijt zelf moet ook worden aangepakt. De behandeling verschilt per diersoort.

 

Relevante producten

Druppels tegen oormijt bij honden

Er is een speciale oorzalf om oormijt te behandelen, namelijk de Otimectin. Deze is echter alleen geregistreerd voor de behandeling van oormijt bij katten en helaas niet meer verkrijgbaar.

Honden met oormijt worden meestal behandeld met een pipet in de nek, die een werkzame stof bevat die de mijten doodt. Dit is bijvoorbeeld Stronghold of Advocate. U behandelt dan 2 x met 1 maand tussentijd. Deze pipetten zijn alleen via de dierenarts verkrijgbaar.

Er zijn ook verschillende oordruppels die kunnen helpen om van een oormijtinfectie af te komen. Dit kan een cleaner zijn, zoals de cdVet MijtenEx Oorreiniger of de Clean Ear Oorreiniger.

Er zijn ook speciale oordruppels, als Organimal Colloïdaal Zilver en TraumaPet Oordruppels, die u kunt gebruiken.

Oormijt bij andere dieren

Ook andere dieren dan honden en katten kunnen last krijgen van oormijt, denk aan konijnen, cavia’s en fretten. De oormijt bij konijnen en cavia’s is een andere mijt dan bij honden, katten en fretten. De klachten en de behandeling zijn wel vergelijkbaar.

Kleine huisdieren met oormijt schudden ook met de kop en krabben met de voor of achterpoten aan de oren. Vaak gaat het weer om jonge dieren of dieren uit een opvang of een kinderboerderij.

Stronghold is het middel dat het beste kan worden ingezet bij een oormijtinfectie bij fretten en andere dieren. Ook voor deze dieren geldt een behandeling van 2 x met 1 maand ertussen. Laat uw dierenarts wel even goed berekenen welke dosering u nodig heeft voor uw fret of ander klein huisdier. Ook hierbij kunt u een cleaner gebruiken als de cdVet MijtenEx Oorreiniger of Clean Ear Oorreiniger.

Behandel alle dieren binnen één huishouden

Oormijt is heel besmettelijk. Om dus te voorkomen dat alle dieren hiermee besmet worden, of dat u niet van de besmetting af komt door herbesmetting, is het belangrijk dat alle dieren binnen één huishouden tegelijk worden behandeld. Niet alle dieren laten klachten zien van oormijt. Dit wil dus niet zeggen dat ze geen oormijt hebben. Dieren die geen klachten hebben hoeft u meestal alleen met een pipet te behandelen. De oordruppels zijn dan vaak niet nodig.

Complicaties bij een oormijtinfectie

Door de jeuk die ontstaat bij oormijt kunnen dieren veel met hun kop gaan schudden of aan de oren gaan krabben. De oorschelp kan hierbij beschadigd raken. Ook kan er een bloedoor ontstaan. Dit is een bloeduitstorting in de oorschelp en vraagt vaak een aanvullende behandeling door de dierenarts. Ook kan er dus een bacteriële oorontsteking ontstaan.

Als deze lang aanwezig is, kan de gehoorgang aangetast worden en zelfs het trommelvlies kapot gaan. Zo kan een middenoorontsteking ontstaan. Deze ontsteking is vaak pijnlijk voor uw dier en moeilijk te behandelen. Voorkomen is dan dus beter dan genezen. Wacht dus niet te lang met naar de dierenarts gaan als u het vermoeden heeft dat uw hond last heeft van zijn oren!

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.