Service
Winkelmandje
Menu

Longwormen bij hond en kat

Geschreven door Mara |

Honden en katten kunnen zich besmetten met longwormen. Er zijn 3 longwormen die voor Nederland relevant zijn. De longwormen waar honden ziek van worden zijn anders dan de longworm van de kat. Bij honden speelt vooral de Franse Hartworm en de Oslerus osleri een rol. Bij de kat is het de Aelurostrongylus abstrusus.

Maltezer met rood kitten

Dieren besmetten zich doordat ze de larven binnenkrijgen. Dit kan via de ontlasting van andere honden en katten, maar ook door het opeten van slakken, of het eten van dieren die slakken eten, zoals kikkers, muizen, vogels en reptielen. De diagnose longworm kan via ontlastingonderzoek worden gesteld.

Franse Hartworm bij de hond

De Franse hartworm leeft in de kleine bloedvaten van de longen en geeft klachten van sloomheid, slechte eetlust, vermageren, hoesten, benauwdheid en longontsteking. Soms kunnen de bloedvaten verstopt raken door grote hoeveelheden wormen en kan een hond overlijden door de infectie.

De Franse Hartworm is te behandelen met milbemycine, zoals in Milbemax Hond of Milprazon Hond. U behandelt de hond dan 1 x per week, gedurende 4 weken. Voor honden die veel slakken eten kan het zinvol zijn om maandelijks preventief te ontwormen.

De Oslerus osleri bij honden

Deze longworm geeft knobbels in de grotere luchtwegen. Deze wormbesmetting wordt minder vaak gezien, maar heeft wel veel impact, omdat de worm in de omgeving moeilijk is te bestrijden en zeker pups en jonge honden er erg ziek van kunnen worden. Het geeft vaak een droge hoest, met name bij opwinding en temperatuur overgangen. Ook om deze longworm te behandelen is de Milbemax Hond te gebruiken.

Lees hier meer over longworm bij honden.

Longwormen bij de kat

De longworm bij de kat (Aelurostrongylus abstrusus) komt vrij veel voor in Nederland, maar geeft bijna geen klachten. Alleen bij een heftige infectie kan een kat klachten hebben van hoesten, benauwdheid en slechte algehele conditie. Katten kunnen tegen longworm behandeld worden met de werkzame stof emodepside.

Lees hier meer over longworm bij katten.

Als dieren niet te ziek zijn van een longworminfectie, kunnen ze vaak goed herstellen na een behandeling, al kan het nodig zijn om de behandeling te herhalen. Via herhaald ontlastingsonderzoek kan beoordeeld worden of de longworminfectie is bestreden.

Uw hond of kat ontwormen

Het is belangrijk om uw hond of kat regelmatig te ontwormen. Niet alleen voor uw hond of kat zelf, maar ook voor uw eigen gezondheid. Medpets heeft een breed assortiment aan ontwormingsproducten voor hond en kat.

Heeft u nog vragen over longwormen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.

Producten tegen longwormen