Service
Winkelmandje
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Longworm bij katten

Geschreven door Mara |

Longworm is een worm die we steeds vaker zien in Nederland bij onze katten. Zeker katten die houden van jagen kunnen zich besmetten met deze worm. Wat is longworm? En wat kunt u doen om uw kat te behandelen? Dat leest u hier!

Rode kat loopt buiten in het gras

Welke longworm komt bij katten voor?

De longworm waar katten ziek van worden is vooral de kattenlongworm Aerostrongylus abstrusus. Deze worm geeft niet altijd klachten bij de kat. Pas bij een zware infectie worden klachten gezien als:

  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Slecht eten en vermageren

Het is zelfs zo dat deze longworm bij de kat kan voorkomen zonder larfjes te produceren. Een kat kan dus al heel lang besmet zijn, maar pas na jaren klachten krijgen. Op het moment dat uw kat stress heeft of om een andere reden ziek wordt, kan de worm weer actief worden en eitjes gaan maken. Zo kan een op het oog gezonde kat zelfs plotseling komen te overlijden.

Hoe raakt mijn kat besmet met longworm?

Uw kat besmet zich met longworm door het eten van slakken, kikkers, muizen, vogels en reptielen.

De larfjes van de longworm hebben slakken nodig om infectieus te worden. Door het eten van slakken, of van de andere dieren die slakken eten (muizen, vogels, reptielen), kan een kat zich dus weer besmetten. De larfjes gaan vanuit de darm, via de lever naar de longen en groeien in de longen uit tot volwassen wormen. Deze leggen eitjes die worden opgehoest en doorgeslikt door de kat. Via de ontlasting komen deze eitjes en larfjes weer in de omgeving. De larfjes worden door slakken opgenomen en zo is de cirkel compleet.

Hoe wordt de diagnose longworm gesteld bij mijn kat?

De klachten van een kat zijn al een aanwijzing voor een longworminfectie. Zeker als uw kat veel buiten komt en jaagt.

Om de besmetting te bevestigen is ontlasting onderzoek nodig. Hierin kunnen eitjes en wormlarven worden aangetoond. De wormen leggen niet elke dag evenveel eitjes. Het is dus verstandig om de ontlasting over 3 dagen te onderzoeken. Een röntgenfoto van de longen laat vaak ook veranderingen zien.

Hoe moet mijn kat met longworm worden behandeld?

Katten met longworm moeten meerdere keren worden behandeld. De gebruikte middelen werken namelijk alleen tegen de volwassen wormen. De eitjes en larfjes worden niet gedood.

Producten die kunnen worden gebruikt zijn bijvoorbeeld Milbemax of Panacur. Ook pipetten met de werkzame stof emodepside kunnen worden gebruikt.

Producten tegen longworm bij katten

Geneest een kat van longworm?

De meeste katten zullen na een behandeling goed herstellen.

Hou er rekening mee dat de klachten niet meteen weg zijn als de wormen zijn gedood. De longen hebben vaak langer nodig om te herstellen en hoestklachten of benauwdheid kunnen langer blijven bestaan. Soms is de hoest zelfs chronisch geworden als er blijvende veranderingen zijn in de long. Dit kan zeker het geval zijn bij erge of langdurige infecties.

Bij hele zware besmettingen kunnen katten zelfs erg benauwd worden bij de massale sterfte van de longwormen en komen te overlijden.

Kan longworm voorkomen worden?

De ideale situatie is voorkomen dat uw kat zich besmet. U zou dus moeten voorkomen dat uw kat jaagt op slakken, kikkers, muizen, enz. Dit is in de praktijk niet haalbaar.

Dan kunt u in ieder geval voorkomen dat uw kat klachten krijgt door regelmatig te ontwormen met producten die ook tegen longworm werken. Katten die veel kans hebben op een longworm besmetting kunt u dan het best elke 4 weken behandelen.

Ons artikel Hoe vaak geeft u een kat een wormenkuur geeft meer informatie over het ontwormen van uw kat. Ook onze wormwijzer is een handig hulpmiddel.

Heeft u nog vragen over longworm of ontwormen van uw kat? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.