Service
Winkelmandje
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Kattenziekte

Geschreven door Astrid |

Kattenziekte is een zeer besmettelijke en ernstige virusziekte die wordt veroorzaakt door het feline parvovirus. Een infectie met het virus zorgt meestal voor plotselinge ziekteverschijnselen en is in de meeste gevallen dodelijk. Bij drachtige poezen kan de ziekte leiden tot abortus en hersenschade bij de kittens. Kattenziekte kan goed worden voorkomen door uw kat te laten vaccineren.

kat in reismand

Hoe ontstaat kattenziekte?

Katten die besmet zijn met kattenziekte scheiden het feline parvovirus uit via de ontlasting en braaksel. Het virus komt vervolgens op de vacht terecht door contact met de uitwerpselen en door zich te wassen. Ook kunnen zij besmet raken door contact met andere katten of honden die het parvovirus uitscheiden. Een indirecte verspreiding van het virus is mogelijk door gebruik te maken van elkaars manden, krappalen, drink- en voerbakjes maar kan bijvoorbeeld ook via onze schoenzolen optreden.

Wat zijn de symptomen van kattenziekte?

De belangrijkste symptomen van kattenziekte zijn:

  • Koorts
  • Sloomheid
  • Braken
  • Diarree
  • Verminderde eetlust
  • Misselijkheid
  • Plotselinge sterfte

Door een besmetting met het parvovirus daalt de weerstand en worden katten helaas ook gevoelig voor andere virussen en bacteriën.

Relevante producten

Hoe weet u of uw kat kattenziekte heeft?

Heeft u een vermoeden dat uw kat is besmet met de kattenziekte dan is het verstandig om direct een afspraak te maken bij uw eigen dierenarts voor het stellen van de juiste diagnose. Door middel van een ontlastingsonderzoek kan in het laboratorium worden bepaald of er sprake is van het feline parvovirus. In vele gevallen zal de ontlasting ook worden gecontroleerd op parasieten omdat deze voor nog meer schade in de darmen kunnen zorgen. Daarnaast kan een bloedonderzoek meer duidelijkheid geven.

Blijkt uw kat besmet te zijn met het virus dan zal uw kat in quarantaine worden geplaatst om verspreiding van de ziekte te voorkomen en de behandeling in gang te kunnen zetten.

Wat is de behandeling van katten met kattenziekte?

Helaas is er nog geen specifieke behandeling voor katten die besmet zijn met het feline parvovirus. De focus ligt dus vooral op het verlichten van symptomen en ondersteunen van het immuunsysteem. Een intensieve behandeling bij de dierenarts is noodzakelijk om de overlevingskansen te vergroten.

Als er sprake is van een besmetting met kattenziekte dan is er vaak een antibioticakuur nodig om bijkomende infecties te voorkomen. De katten krijgen ondersteunende medicatie, infuustherapie en sondevoeding. Ook zullen er regelmatige bloedcontroles plaatsvinden om alle vitale functies te kunnen controleren.

Helaas is de behandeling tegen kattenziekte niet altijd succesvol; veel katten sterven helaas aan de gevolgen van kattenziekte.

Is kattenziekte besmettelijk voor mensen of honden?

Het parvovirus is niet gevaarlijk voor mensen. Honden kunnen het virus helaas wel krijgen, wat ongeveer dezelfde klachten geeft als bij de kat. Honden en katten kunnen elkaar besmetten en hierdoor ziek worden. Vergeet dus niet om ook uw hond te laten vaccineren tegen parvo.

Wat kun u doen bij een uitbraak van kattenziekte?

Wanneer er sprake is van een uitbraak van kattenziekte overleg dan met uw dierenarts of uw dier voldoende beschermd is tegen dit virus.

Hoe kunt u een besmetting met kattenziekte voorkomen?

De enige manier om uw kat te beschermen tegen kattenziekte is door uw kat te laten vaccineren. Hoewel een vaccinatie de ziekte nooit volledig kan voorkomen maakt het de kans wel zo klein mogelijk. Zowel binnen- als buitenkatten lopen risico. Bij kittens wordt deze vaccinatie gegeven op een leeftijd van 9 en 12 weken, waarna deze herhaald zal worden als de kat 1 jaar oud is. Door hierna de vaccinatie iedere 3 jaar te herhalen heeft uw kat de best mogelijk bescherming tegen kattenziekte. Deze vaccinatie kan worden gecombineerd met de bescherming tegen niesziekte bij katten.

Ondersteuning voor de kat

Naast de behandeling van kattenziekte kunt preventief alleen de weerstand ondersteunen. Zo zorgt u ervoor dat uw kat minder vatbaar is voor andere virussen en bacteriën waar het gevoeliger voor is. Dit kunt u doen met supplementen zoals:

  • L-Lysine: Dit aminozuur verhoogt de weerstand en bevordert weefselherstel, vooral in het geval van een herpesvirus.
  • Immu Boost Pro: Dit product kan worden ingezet om het immuunsysteem te ondersteunen en draagt bij aan de weerstand (bijvoorbeeld na een vaccinatie).
  • Puur Vita-min: draagt bij aan een betere weerstand.
  • Probiotica: Een goede gezondheid begint in de darmen. Probiotica bevat goede darmbacteriën die uw kat helpen met het verlagen van de zuurgraad in de darm. Daarnaast draagt het bij aan een goede voedselvertering door de productie van enzymen. Probiotica produceren voedingsstoffen voor de darmcellen. Een goede conditie van de darmcellen is nodig om te voorkomen dat allerlei ongewenste micro-organismen door de darmwand in de bloedbaan terecht kunnen komen.

Heeft u nog vragen over kattenziekte bij katten? Neem dan contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.be.