Hoe zorg ik dat mijn kat de kattenbak gebruikt? 5 tips!
Geschreven door Mara |
Kattenbakken zijn er in vele soorten en maten. Groot en klein, met deksel en zonder deksel, rond en vierkant, hoekmodel of normaal model en zo kan ik nog wel even doorgaan. En dan hebben we het nog niet eens over de kattenbakvulling gehad. En waar zet u de bak het beste neer?
Het is heel belangrijk om hier goed over na te denken. Een verkeerde keuze kan er namelijk toe leiden dat uw kat onzindelijk gedrag gaat laten zien in huis. En dat willen we natuurlijk niet!
In deze blog leggen we alles uit waar u aan moet denken als het gaat om de kattenbak.
Welke kattenbak kiest u voor uw kat?
Als het om de kattenbak gaat zijn er 5 overwegingen die u moet maken:
- 1. Welke grootte van de kattenbak heeft u nodig?
- 2. Welk model kattenbak heeft u nodig?
- 3. Welk grit kiest u voor uw kattenbak?
- 4. Wat is de juiste plek voor de kattenbak?
- 5. Hoeveel kattenbakken heeft u nodig?
kattenbak aversie, dus afkeer van de kattenbak en alles wat hiermee te maken heeft, is een serieus gedragsprobleem bij katten. Het leidt vaak tot onzindelijk gedrag van de kat. Katten die niet op de kattenbak willen, gaan vaak poepen en/of plassen in huis.
De juiste grootte van de kattenbak
Eigenlijk geldt altijd: hoe groter, hoe beter. Een kat moet voldoende ruimte hebben om het natuurlijke gedrag te vertonen wat hoort bij het plassen en poepen. Katten willen graven. Ze maken vaak eerst een kuiltje, gaan vervolgens hurken om de behoefte te doen, draaien zich om en snuffelen uitgebreid aan het resultaat. Daarna willen ze het kunnen begraven. Uw kat moet dus een soort van rondje kunnen lopen in de kattenbak zonder door de plas of de poep te moeten hiervoor. U kunt eigenlijk geen te grote bak kiezen voor uw kat. De meeste kattenbakken zijn te klein. Voor veel katten gelukkig geen probleem! Maar is uw kat onzindelijk in huis? Kijk dan eerst eens naar het formaat van uw kattenbak!
Het model van de kattenbak
Is de instap niet te hoog voor uw kitten of uw oude kat met gewrichtsklachten? Kiest u met of zonder kap? Een kap is fijn om geuren uit de omgeving te houden. Hou er wel rekening mee dat katten erg schoon zijn op zichzelf en zelf dus ook niet graag in de poeplucht zitten. Een kap op uw kattenbak is dus prima, maar dan moet u zelf wel regelmatig de poep en plas uit de bak scheppen. Minimaal 2 x per dag, maar liefst elke keer dat uw kat de bak heeft gebruikt. Dit lijkt misschien overdreven. Maar heeft u een kat die in huis plast of poept? Check dan even hoe vies de bak is en hoe vaak u hem leegschept. U wilt toch ook niet plassen op een wc die niet is doorgetrokken? De kap moet ook hoog genoeg zijn voor uw kat om goed in de gehurkte houding te gaan zitten. Zeker voor oudere katten die wat rugklachten hebben kan het weleens helpen om de kap van de bak af te halen.
Het juiste grit voor de kattenbak
Dat is een goede vraag. Krijgt u een kitten? Dan is het vaak verstandig om hetzelfde grit te kiezen dat de fokker gebruikt. Dit is bekend bij het kitten. Uw kitten snapt dan vaak wel dat dit de plek is om zijn behoefte te doen. Idealiter laat de fokker kittens al kennis maken met verschillende soorten kattenbakvulling, zodat kittens zelf kunnen kiezen wat ze prettig vinden. Dit gebeurt helaas meestal niet. Uw kat moet het lekker vinden om te graven in de vulling. Doet uw kat dit niet? Kies dan eens een andere vulling. Gebruik geen kattenbakvulling met geur! Deze geur is voor mensen. De meeste katten vinden dit niet prettig! Zeker niet bij een dichte kattenbak. Kattenbakvulling die klonten vormt vinden katten vaak prettig in gebruik. Deze kuny u ook makkelijker uit de bak scheppen tussendoor dan kattenbakvulling die uit elkaar valt. Wees ook niet te zuinig met het gebruik. Katten willen kunnen graven en begraven. Hier is wel een goede laag vulling voor nodig!