Service
Winkelmandje
Menu

Blaasontsteking bij katten

Een veelvoorkomende aandoening bij poezen en katers is blaasontsteking. Het kan gaan om een blaasontsteking mét of zonder blaasgruis, mét of zonder bacteriële component. In veruit de meeste gevallen zijn blaasontstekingen bij katten niet bacterieel, in tegenstelling tot bij honden en mensen.

Meer informatie

1 - 24 van 61 Producten

Symptomen

De symptomen van een blaasontsteking zijn zeer uiteenlopend en daardoor niet altijd even eenvoudig te herkennen. Blaasontsteking bij poezen en katers gaat vrijwel altijd gepaard met een verandering in het plasgedrag. De volgende symptomen kunnen wijzen op een blaasontsteking: vaker plassen dan normaal, persdrang, niet meer volledig uitplassen of niet meer met een volle straal plassen. Als er sprake is van blaasontsteking gaat het plassen vaak samen met klagelijk miauwen, omdat het plassen zelf erg pijnlijke is. Bij een blaasontsteking zitten er altijd rode bloedcellen in de urine. De urine kan er bloederig uitzien, maar in de meeste gevallen is het bloed niet met het blote oog waarneembaar. Ook het veelvuldig likken van de penis (bij katers) en het buiten de bak plassen, kunnen symptomen van een blaasprobleem zijn.

Oorzaken

Blaasontsteking kan, net als bij mensen, diverse oorzaken hebben. Ten eerste is het belangrijk dat het dier voldoende water drinkt. Door te drinken wordt de urine minder geconcentreerd. Sterk geconcentreerde urine kan namelijk blaasgruis bij katten veroorzaken. De aard en de hoeveelheid voeding kan het risico op de ontwikkeling van blaasgruis vergroten. Verder is stress is één van de belangrijkste risicofactoren. Zo wordt blaasontsteking vaak gezien wanneer mensen verhuizen, een ander huisdier erbij nemen, wanneer er een verbouwing plaatsvindt of bij een verandering in de gezinssituatie. Tot slot kunnen blaasproblemen ook veroorzaakt worden door tumoren en aangeboren afwijkingen. Dit komt gelukkig minder vaak voor.

Behandeling

Bij het behandelen van blaasontsteking is het belangrijk om onderscheid te maken tussen blaasproblemen mét en zonder blaasgruis.

Behandeling van blaasproblemen zonder blaasgruis

Indien de blaasontsteking niet gepaard gaat met blaasgruis, dan schrijft de dierenarts vaak pijnstillers en/of blaasontspanners voor. Daarnaast moet gezocht worden naar een onderliggende oorzaak. Indien het vermoeden bestaat dat stress een rol speelt, dan is het belangrijk dat dit wordt weggenomen. Hierbij wordt regelmatig een product als Feliway ingezet (verkrijgbaar als Feliway sprayFeliway Classic en Feliway navulling voor in de verdamper).

Behandeling van blaasproblemen mét blaasgruis

Als er naast blaasontsteking ook sprake is van blaasgruis, dan is het belangrijk dat dit blaasgruis wordt opgelost. In de meeste gevallen wordt hiervoor gebruik gemaakt van speciale (nat)voeding, waarmee blaasgruis oplost. Welk dieet het meest geschikt is, is afhankelijk van het type blaasgruis. Daarnaast is het ook in deze situatie belangrijk dat de kat voldoende drinkt, geen overgewicht heeft en stress wordt weggenomen.