Wanneer uw kat gewoon buitenshuis zijn omgeving mag verkennen, is een tuigje geen must. Een halsbandje kan daarentegen wel een handige oplossing zijn voor uw buitenkat. Zo wordt hij buitenshuis niet verward met zwerfkatten. Of wanneer uw kat zonder halsbandje aan komt lopen bij een buurtbewoner; deze zal misschien niet opmerken dat hij al een thuis heeft en uw kat (met de beste bedoelingen) kunnen adopteren.
Zoekt u een halsband of tuigje voor uw kat? Medpets heeft onder andere merken als Trixie, lief!, Rogz en Beeztees opgenomen in haar assortiment.
Tuigjes
Wilt u uw kat uitlaten? Dat gaat niet zo gemakkelijk als dat u uw hond zou uitlaten. Een hond bekijkt de wereld met zijn neus, een kat doet dat met zijn ogen. Hij voelt zich het veiligst als hij op een hoog punt naar zijn omgeving kan kijken. De meeste katten voelen zich daarom niet meteen veilig als ze naast u, op de grond, moeten meewandelen. Laat daarom nooit zomaar ineens uw kat uit, maar bouw het langzaam op. Dat kan aan de hand van de volgende stappen.
Stap 1. Het tuigje
Wanneer uw kat nog nooit een tuigje heeft gedragen, is het verstandig om hem daar eerst aan te laten wennen. Laat uw kat eerst kennismaken met het tuigje door hem eraan te laten snuffelen. Is dit oké? Dan kunt u het tuig rustig bij uw harige vriend omdoen. Wanneer hij het niks vindt, forceer dan niet en leg het tuig aan de kant. Later kunt u het nog eens proberen. Als hij zich iets meer op zijn gemak voelt, kunt u hem verwennen met een lekkere beloning. De truc is om uw kat langzaamaan te laten wennen aan het tuig.
Stap 2. Lopen aan de riem
Blijf voorlopig nog even binnen. Wanneer uw kat gewend is aan zijn tuig, kunnen jullie het samen lopen aan de riem oefenen. Loopt uw kat een paar stappen met u mee? Beloon hem dan direct. Begin de training met korte oefeningen van hooguit één minuut tot een paar minuten. Bouw dit langzaam op. Trek nooit aan het tuigje wanneer uw kat iets doet wat u niet wilt! U kunt dan beter stoppen en hem belonen als hij weer mee loopt.
Stap 3. Naar buiten!
Voor echte binnenkatten die nauwelijks of niet buitenkomen is de buitenwereld eng. Begin daarom met wandelen in uw eigen tuin of op een rustig moment bij u in de straat. Doe de deur open en laat uw kat rustig kennismaken met de omgeving buiten. Wanneer dit goed gaat, mag u uw harige vriend belonen. Vindt uw kat het leuk? Dan kunnen jullie elke dag een stapje verder gaan. Ook hier geldt: oefening baart kunst!
Er zijn eenmaal katten die niks van de buitenwereld willen weten. Mocht dit het geval zijn, laat uw kat dan lekker binnen en biedt hem voldoende klim- en speelmogelijkheden.
Halsbanden
Het halsbandje dragen
Wilt u uw kat graag een halsbandje, zoals de lief! Unisex Kattenhalsband, aandoen? Laat uw viervoeter er dan langzaam aan wennen. Doe het bandje af en toe aan en geef uw kat iets waarmee u zijn aandacht kan afleiden, zoals zijn favoriete snack of een boeiend speeltje. Laat uw huistijger pas alleen met het halsbandje aan als hij er volledig aan gewend is. Sommige katten zijn binnen een mum van tijd gewend, bij anderen kan dat een tijdje duren. Houd kittens te allen tijde in de gaten met een bandje om!
Het juiste halsbandje
Realiseer u dat een goede halsband voor katten zodanig gemaakt is, dat uw kat zich in noodgevallen moet kunnen bevrijden van het bandje. Bijvoorbeeld wanneer uw kat vasthaakt achter een tak of een ander voorwerp. De enige halsbandjes die voor katten in aanmerking komen, zijn die met een veiligheidssluiting. Deze bestaan doorgaans uit een klikslotje dat loskomt door druk of een elastiekje dat uitrekt. Een kattenhalsband die niet kan kwijtraken, kan nooit veilig zijn voor uw kat! Kies daarnaast voor de juiste maat; de halsband moet vrij strak zitten, maar niet té strak. Wanneer u maximaal 1 tot 2 vingers tussen de hals en de halsband kunt schuiven, heeft u de ideale maat.