Uw hond eet aarde door ongewenst gedrag
Ongewenst gedrag van een hond is een breed begrip en kan verschillende oorzaken hebben, denk aan:
- Stress
- Verveling
- Gedragsstoornis of neurologisch probleem met pica als gevolg
In het geval van stress zorgt het eten van de aarde ervoor dat de hond zich beter voelt. Dit is een soort overspronggedrag en ontstaat door een intern conflict in de hond. De hond weet niet hoe hij met de situatie om moet gaan en gaat daarom aarde eten om zichzelf te kalmeren. Als de stress lang aanwezig blijft, wordt het overspronggedrag vanzelf aangeleerd gedrag.
Het is belangrijk om iets aan de stress van uw hond te doen. U moet eerst proberen te achterhalen wat de stress bij uw hond veroorzaakt. Mogelijk kan aansluitend gedragstherapie uw hond van zijn stress af helpen. Vaak kunnen supplementen hier goed bij ondersteunen, bijvoorbeeld de Dr. Ann’s Stress Reduction of de Adaptil. Royal Canin heeft daarnaast een Calm dieet wat zou kunnen ondersteunen.
In het geval van verveling is het ook belangrijk hier iets aan te doen. Daag uw hond uit met denkspelletjes in de vorm van puzzels, vulbaar speelgoed of snuffelmatten, of gerichte training, denk aan apporteren of gehoorzaamheidstraining. Denk ook aan hondensport.
Gaat het echt om een gedragsstoornis, dan is het belangrijk om de hond door een dierenarts te laten onderzoeken. Is de hond verder gezond? Schakel dan een gedragstherapeut voor honden in.
Uw hond eet aarde door maag- en darmklachten
We kennen allemaal het fenomeen dat honden die misselijk zijn gras gaan eten. In plaats van gras kan een hond om deze reden ook aarde gaan eten.
Eet uw hond aarde vanwege misselijkheid, dan kan voeding of supplementen helpen om een gezond maagmilieu te ondersteunen.
U kunt bijvoorbeeld proberen of een licht verteerbare voeding dit gedrag kan verminderen. Denk aan de Royal Canin Gastrointestinal Hond of Vetality Gastrointestinal Hondenvoer.
Daarnaast kunt u met een probioticum de darmweerstand verbeteren. Een supplement als Puur Stomac kan het maagmilieu ondersteunen.
Kijk ook eens naar het voedingspatroon van uw hond. Krijgt uw hond al zijn voeding tussen 8 uur ’s morgens en 17:00 uur ’s middags? Kijk dan eens of u dit meer uit kunt spreiden over de dag. Bedenk namelijk dat uw hond tussen 17:00 uur en 8:00 uur dan niks krijgt. Dat is 16 uur, dus vrij lang. Probeer meerdere maaltijden per dag te geven, zo veel als mogelijk verspreid.
Laat altijd eerst ziekte uitsluiten door uw dierenarts voordat u zelf met voeding en supplementen gaat experimenteren.
Uw hond eet aarde vanwege wormen en andere maag-darmparasieten
Het eten van planten en plantaardig materiaal helpt dieren in het wild om de darmen te zuiveren van maagdarmwormen. Ook aarde kan om deze reden worden gegeten. Zeker als uw hond plots is begonnen met aarde eten.
Kijk dan dus naar de ontwormstatus van uw hond. U kunt ervoor kiezen uw hond te ontwormen, of ontlasting naar de dierenarts te brengen om te laten onderzoeken op wormeieren. Lees ook eens onze blog ‘Hoe vaak geeft u een hond een wormenkuur?’.
Uw hond eet aarde vanwege voedingsstof tekorten
Vroeger werd nog weleens gezegd dat honden die aarde eten te kort hebben aan bepaalde vitamines en mineralen. Dit is eigenlijk nooit het geval. Zeker niet als honden een normaal commercieel hondenvoer gevoerd krijgen. Op het moment dat u zelf het voer voor uw hond bereid zou dit wel kunnen. Laat dan de samenstelling van uw zelfbereide dieet beoordelen door een veterinair voedingsspecialist en laat uw hond controleren op voedingsstof tekorten.
Ook sommige ziektes, zoals bloedarmoede en schildklierproblemen, kunnen de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen vergroten en daarmee uw hond aanzetten tot het eten van aarde. Aarde bevat vaak ijzer, selenium, calcium, fosfor, koper en andere mineralen en dit kan een reden zijn dat honden dus kiezen voor aarde als aanvullende voedingsbron.
Laat uw hond bij twijfel over zijn gezondheid altijd controleren door uw dierenarts.
Uw hond eet aarde omdat hij honger heeft
Een hond met honger wil alles eten. Dit kan gras zijn, poep, maar dus ook aarde. De oplossing kan soms zijn uw hond een voeding te geven met meer vezels. Hierdoor is uw hond beter verzadigd zonder dat u meteen meer voeding moet geven met het risico dat uw hond in gewicht toeneemt.
Dit kan bijvoorbeeld een maagdarmdieet zijn met meer vezels, zoals de Royal Canin Gastrointestinal High Fibre, of een afvaldieet voor een hond met neiging tot overgewicht, zoals de Royal Canin Satiety Hond of de Vetality Weight Management – Hondenvoer. Let bij het geven van extra vezels wel op dat uw hond ook voldoende drinkt, anders kunnen vezels tot verstopping leiden.
Uw hond eet aarde om te ontgiften
Aarde, en dan vooral leemachtige aarde, kan helpen om het hondenlichaam te ontgiften. Het is alleen niet te adviseren om uw hond de vrijheid te geven om hiervoor normale aarde te eten. De aarde is vaak verontreinigd. Kies liever een zuiver en organisch leemproduct, zoals Vertargil, en laat u goed informeren over het gebruik.
Ontgiften kost uw hond veel energie. Het is daarom alleen veilig voor gezonde dieren, bijvoorbeeld na een antibioticum gebruik of anderszins ziekte, als het dier weer hersteld is.
Is het gevaarlijk als uw hond aarde eet?
Als uw hond af en toe een klein beetje aarde eet kan dit meestal geen kwaad. Bij grote hoeveelheden kunnen de darmen van uw hond verstopt raken of kan uw hond problemen krijgen met een normale stoelgang.
Daarnaast is veel aarde verontreinigd. Zeker de grond langs een weg of landbouwgrond. Daarnaast kan de grond besmet zijn met wormeieren, waardoor de hond zelf dus wormen kan krijgen.
Probeer om deze redenen dus te voorkomen dat uw hond grote hoeveelheden aarde eet. Probeer de oorzaak te achterhalen en zo mogelijk weg te nemen. Daarna is het zaak uw hond het ongewenste aangeleerde gedrag (het eten van de aarde) weer af te leren.
Hou uw hond aan de lijn en hou hem goed in de gaten. Leid uw hond af met een snoepje of een speeltje op het moment dat hij aarde wil gaan eten. Gebruik indien nodig tijdelijk een muilkorf om het eten van de aarde te voorkomen. Het eten van de aarde is namelijk belonend gedrag en ook al straft u uw hond na dit gedrag, dan is de beloning al binnen. Eigenlijk kunt u het afleren van het eten van aarde vergelijken met het afleren van poep eten door uw hond. Lees daarom onze blog ‘HELP! Mijn hond eet poep’ voor meer tips.
Heeft u nog vragen over een hond die aarde eet? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.