Hoe vaak geeft u een hond een wormenkuur?
Geschreven door Mara |
We krijgen vaak de vraag hoe vaak een hond een wormenkuur moet krijgen. Daarbij dan vaak ook de vraag met welk product en tegen welke wormen. Om dit te kunnen beantwoorden is het belangrijk dat u weet waarom u uw hond moet ontwormen en ook tegen welke wormen. In dit artikel geven we antwoord op de meest gestelde vragen als het gaat over het ontwormen van een hond.
Het ontwormen van uw hond in het kort:
- Ontwormen om problemen te voorkomen
- Gemiddeld 1-4 keer per jaar ontwormen, afhankelijk van het gedrag van uw hond
- Gebruik hier middelen voor, zoals: Adimere Ontworming – Hond, Panacur, Drontal of Milprazon
Waarom moet u een hond ontwormen?
Dit is misschien wel de belangrijkste vraag om eerst te stellen. U ontwormt uw hond natuurlijk omdat u wilt dat uw hond geen wormen heeft en hier klachten van krijgt. Een dier kan bijvoorbeeld diarree krijgen, hoestklachten en vermageren door een wormbesmetting. Een andere belangrijke reden om uw hond te ontwormen is het feit dat wormen die bij uw hond voor kunnen komen ook overgebracht kunnen worden op mensen. U ontwormt dus ook voor uzelf, uw gezin en uw leefomgeving, om de kans op een wormbesmetting bij mensen te verkleinen.
Wormen die bij uw hond voor kunnen komen zijn de rondwormen (spoelwormen, haakwormen en zweepwormen), lintwormen (inclusief de vossenlintworm), hartwormen en longwormen.
Voor mensen zijn vooral de spoelwormen gevaarlijk omdat de larfjes van deze wormen een trektocht maken door het lichaam en terechtkomen in de ogen, hersenen en ruggenmerg. Als de larfjes door de longen trekken kunnen bronchitis klachten ontstaan. Ook de vossenlintworm is schadelijk voor mensen, door de cysten die gevormd kunnen worden in lever en longen.
Hoe vaak per jaar moet u een hond ontwormen?
Hoe vaak u een hond moet ontwormen zal afhangen van een aantal factoren. Dit kan dus verschillen per dier. U moet in ieder geval nadenken over de leefomgeving van de hond, het voedsel en het gedrag. Stel uzelf de volgende vragen:
- Komt uw hond in contact met andere honden of mogelijk besmette omgeving, zoals parken, speelweiden en zandbakken?
- Krijgt uw hond rauw vlees te eten?
- Eet uw hond slakken?
- Jaagt uw hond of eet uw hond wel eens vogels of andere kleine dieren?
- Woont u in een omgeving waar de vossenlintworm voorkomt?
Afhankelijk van bovenstaande vragen kan uw hond in een risicogroep worden ingedeeld, op basis waarvan een ontwormadvies kan worden gegeven. De ontworm frequentie kan hierdoor variëren van 1-2 x per jaar tegen spoelwormen voor als uw hond weinig buiten komt en geen contact heeft met andere dieren tot zelfs maandelijks tegen zowel spoelwormen als lintwormen bij hoog risico honden. Op zoek naar een handige manier om uit te zoeken hoe vaak u een hond moet ontwormen? Gebruik dan onze wormwijzer!
Als u op zoek bent naar een meer algemeen advies, dan is het verstandig om alle honden 4 x per jaar te ontwormen. Dit kan echt verschil maken voor de besmettingsgraad van de omgeving met wormeieren. Daarmee is de kans dat andere dieren en mensen zich besmetten met wormen veel kleiner. Het is daarbij belangrijk om alle dieren binnen een huishouden tegelijk te behandelen.
Hoe kan ik zien dat mijn hond wormen heeft?
U kunt zeker niet altijd zien dat uw hond wormen heeft. Bij een heftige lintwormbesmetting kunt u soms lintwormstukjes zien rond de anus. Deze zien er dan uit als rijstkorreltjes. Het is dan belangrijk uw hond ook goed te controleren op vlooien, omdat dit een belangrijke overbrenger is van de lintworm. Een andere worminfectie ziet u vaak niet aan de buitenkant. De symptomen die uw hond kan laten zien (bijvoorbeeld diarree of hoesten) zijn vaak weinig specifiek. Een ontlastingsonderzoek kan een wormbesmetting bevestigen. Dit kunt u door uw dierenarts laten uitvoeren.
Welke wormmiddelen zijn het best om te gebruiken voor het ontwormen van een hond?
Er zijn heel veel verschillende middelen tegen wormen voor honden. Meestal gaat het om tabletten of pasta’s. Het is belangrijk te weten dat de meeste van deze producten alleen werken op het moment dat u ze aan uw hond geeft. U kunt dus niet preventief ontwormen. Omdat u niet altijd zeker weet of uw hond wormen heeft op het moment dat u de tabletten of pasta geeft, wordt vaak wel gesproken over preventief ontwormen.
De meeste ontwormingsproducten werken zowel tegen spoelwormen als lintwormen. Daarnaast zijn er nog producten die ook tegen longwormen en hartwormen werken. Zo een breed werkend middel is bijvoorbeeld Milquantel en aanverwante producten met dezelfde werkzame stoffen.
Een ander product dat veel gebruikt wordt is Drontal. Zowel Milquantel als Drontal zijn daarbij werkzaam tegen spoelwormen en (vossen)lintwormen. Alleen de Milquantel werkt daarnaast ook tegen hartwormen en longwormen. Panacur is een andere tablet waarmee u kunt ontwormen. Deze werkt tegen de meeste maagdarmwormen, longwormen en kan ook ingezet worden in de behandeling tegen Giardia.
Als u liever een pasta gebruikt, is de Vitaminthe Pasta bijvoorbeeld geschikt voor de standaard ontworming tegen spoelwormen en lintwormen. Deze werkt niet tegen de vossenlintworm. Een andere pasta is de Panacur PetPaste. No Worm heeft een breed assortiment aan zowel tabletten als ontwormingspasta. Wij kunnen u uiteraard adviseren over het best inzetbare product voor uw hond.