Service
Winkelmandje
Menu
💥Unieke weekend deal: -20% korting op alle verkoelingsproducten! Lees meer

Waarom zijn grasaren gevaarlijk voor uw hond?

U kunt er niet omheen, grasaren. Velden vol met hoog, wild gras met pluimen vol kruipers eraan. Vooral deze kruipers kunnen voor grote problemen zorgen, zowel bij honden als katten. In dit artikel leest u precies wat u kunt doen om problemen door grasaren te voorkomen!

Jack-russel-in-het-gras

Waarom zijn grasaren gevaarlijk voor honden?

Grasaren noemen we ook wel eens kruipers. Dat komt omdat er soort weerhaakjes aan de zaden zitten. Hiermee kunnen de zaden zich vasthaken aan een hond die langsloopt. Ze blijven dan vaak niet in de vacht zitten, maar gaan dus ‘kruipen’. De kruipers kunnen hierbij zelfs door de huid dringen en zich een weg banen onder de huid, om elders weer naar buiten te komen, of in het lichaam in te kapselen.

Wat zijn grasaren?

De grasaar is onderdeel van de scherpe zaden van een grassoort. De harde pluimen die u aan het einde van lange grassprieten kunt vinden zijn meestal groen van kleur. Zijn ze uitgebloeid en gedroogd dan worden ze geel en vallen ze gemakkelijk uit elkaar. Grasaren zijn overal te vinden. Zo komt u ze tegen in de bermen en langs grasveldjes maar groeien ze ook gewoon tussen de stoeptegels.

Controleer uw hond na elke wandeling op kruipers

In principe kunnen grasaren overal in de vacht blijven haken, maar de plekken waar we ze het meest te zien zijn:

  • In de oren: Kruipers kunnen in oren zorgen voor een oorontsteking, maar ze kunnen ook door het trommelvlies heen dringen en een middenoorontsteking veroorzaken.
  • Tussen de tenen: Ze kunnen tussen de tenen de huid binnendringen en onder de huid gaan zwerven.
  • In de ogen: Ze kunnen via de oogleden achter de oogbol terechtkomen en hier abcessen vormen.
  • In de neus of keel: Als grasaren worden ingeademd of ingeslikt, kunnen ze in neus en keel blijven steken en dus klachten geven, denk aan acute klachten als hoesten, niezen, snotneus en bloedneus.

Hoe herkent u mogelijke symptomen van grasaar bij honden?

Als u met uw hond hebt gewandeld door hoog gras met grasaren is het altijd verstandig uw hond even helemaal goed na te kijken na thuiskomst, net als dat u uw hond op teken zou controleren. Een fijne hondenkam kan helpen om de vacht goed te controleren. Gebruik de tekenkaart om eventuele gevonden teken te verwijderen. Besteed extra aandacht aan de oren en de voeten.

Zeker bij de volgende klachten is het verstandig om naar uw dierenarts te gaan en erop te wijzen dat u door hoog gras hebt gelopen:

  • Schudden met de kop of krabben aan de oren
  • Plots mank lopen na een wandeling of aan de poten bijten/likken
  • Tranende ogen of knijpen met de ogen
  • Plots niezen of hoesten of met de kop over de grond wrijven of met een poot langs de kop

Het is soms niet altijd even duidelijk dat het om een stukje grasaar gaat. Een weerhaakje kan afbreken en een klein stukje achterlaten. Zelfs zo’n klein stukje kan voor problemen zorgen. Grasaren gaan niet meer vanzelf weg. Hoe langer je wacht hoe dieper een grasaar kan kruipen en hoe groter de problemen worden. En vergeet ook niet dat het steeds moeilijker wordt de kruiper op te sporen en te verwijderen! Wacht dus niet te lang als je een grasaar vermoedt.

Heeft u nog vragen over grasaren? Neem dan contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.be

 

Relevante producten