Gebitsverzorging bij honden
Geschreven door tommy |
Gebitsproblemen bij honden komen vaker voor dan men denkt. Ondanks dat ongeveer 98% van de dierenartsen hondenbezitters aanraadt het gebit te poetsen, volgt maar zo'n 2% van de hondenbezitters die raad ook daadwerkelijk op.
Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat 80% van de honden ouder dan drie jaar gebitsproblemen heeft, terwijl maar 23% van de hondenbezitters aangeeft dat hun viervoeter last heeft van het gebit.
Gebitsproblemen die bij honden voorkomen
Gebitsproblemen bij honden worden naast door trauma (bijvoorbeeld het afbreken van tanden) vaak veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandplak (ook wel tandplaque genoemd) is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Wanneer het niet verwijderd wordt, verkalkt tandplak naar tandsteen. Tandplak kunt u zelf helpen verwijderen. Tandsteen kan alleen door uw dierenarts verwijderd worden. Wie wel eens een hond met gebitsproblemen heeft gezien of geroken, weet hoe belangrijk het is om het gebit van een hond goed te verzorgen. Wanneer het gebit van de hond wordt verwaarloosd, kan het dier zelfs tanden en kiezen verliezen. Veel erger is dat de gezondheid van uw hond door gebitsproblemen in gevaar wordt gebracht. Klachten kunnen variëren van een slechte adem tot verlies van tanden of zelfs ontstekingen in belangrijke organen, zoals hart, nieren en lever door het vastlopen van bacteriepropjes in de kleine bloedvaatjes.
Stank uit de bek van uw hond is niet normaal
Het is een hardnekkig misverstand dat het normaal is wanneer een hond uit de bek stinkt. Indien een hond aanhoudend uit de bek stinkt, kan dat een teken zijn dat er sprake is van een gebitsprobleem. Om dit te voorkomen is het belangrijk om het gebit van uw hond dagelijks te verzorgen en regelmatig te laten controleren door uw dierenarts.
Tandenpoetsen bij uw hond
Gebruik voor het poetsen bij voorkeur speciaal voor honden ontwikkelde tandenborstels en tandpasta, zoals in de C.E.T. Gebitsverzorgingsset. De tandpasta’s beschikken vaak over een aantrekkelijke vleessmaak, waardoor honden de tandpasta niet snel weigeren. Begin, als het kan, al vroeg met tandenpoetsen, het liefst als een pup tussen de 8 en 12 weken oud is. Wanneer u pas later begint, heeft de hond meer tijd nodig om te wennen aan het tandenpoetsen. Sommige dieren wennen er zelfs nooit meer aan.
Voor het poetsen hoeft de bek van uw hond niet helemaal open. Het is in de meeste gevallen voldoende om de lip op te tillen en vervolgens alle zichtbare delen aan de buitenkant van de tanden en kiezen te reinigen. Ook moeten de kauwvlakken en de binnenkant van de tanden en kiezen niet worden vergeten. Een aantal tanden en kiezen van de bovenkaak schuren delen van tanden en kiezen in de onderkaak schoon.
Kijk eens onze video waarin het poetsen stap voor stap wordt uitgelegd.
Gebitsverzorgingsproducten voor honden
Naast tandenborstel en tandpasta zijn er verschillende producten verkrijgbaar die helpen bij de verzorging van het gebit van uw hond:
- Kauwsticks verwijderen een deel van de tandplak en tandsteen
- Supplementen in de vorm van poeders en vloeistoffen bevatten middelen die tandplak verweken waardoor deze door poetsen of kauwproducten eenvoudiger verwijderd kan worden. Tevens doden zij bacteriën en zorgen ze voor een frisse adem
- Nagenoeg alle commerciële diervoedermerken beschikken over een gebitsdieet, speciaal ontwikkeld voor de verzorging van het gebit
- Ten slotte zijn er ook diverse speeltjes verkrijgbaar die door hun vorm bijdragen aan de verzorging van het gebit
Poetsen is de beste manier om het gebit te reinigen. Als uw hond dit niet toestaat, dan kunt u een van de andere methoden overwegen. Het beste werkt het om meerdere methoden door elkaar te gebruiken. Vul het wekelijks tandenpoetsen daarom aan met een van de eerder genoemde producten.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.