Hoe ontstaan klachten bij uw hond door demodex?
Bij een gezonde hond wordt door het immuunsysteem voorkomen dat er te veel demodex mijten ontstaan. Op het moment dat de afweer is verminderd kunnen de demodex mijten gaan vermeerderen. Overpopulatie met de demodex mijt leidt tot klachten. Dan spreken we van demodicose.
Welke honden worden ziek van demodex?
Zoals gezegd vormt demodex alleen een probleem als het afweersysteem van een hond is verstoord. De volgende honden lopen dus een groter risico op demodicose:
- Pups en jonge honden tot de leeftijd van 18 maanden
- Honden met een onderliggende ziekte of immuun suppressie
- Honden met een slechte vacht
- Honden die gevoelig zijn voor verstoringen in de talgproductie
- Bepaalde rassen, zoals de Bull Terriër, Boxer, Bordeaux Dog, Schotse Terriër, West Highland White Terriër
Er is een genetische aanleg voor het ontstaan van demodicose. Daarom is het onverstandig om te fokken met honden die een demodex infectie hebben doorgemaakt.
Welke symptomen geeft demodex bij honden?
Demodex kan in verschillende vormen voorkomen bij honden, namelijk een lokale vorm en een gegeneraliseerde vorm. Er is ook nog een minder voorkomende vorm, namelijk pododemodicose, waarbij de demodex op de poten zit.
De klachten die ontstaan:
- Kale plekken
- Schilfering en korstvorming
- Roodheid van de huid
- Bacteriële infecties van de huid
In eerste instantie geeft een demodex infectie geen jeuk bij uw hond. Als de huid echter erg is aangedaan en er zijn infecties aanwezig, dan kan uw hond wel jeukklachten krijgen.
Bij de pootvorm zien we pijnlijke ontsteking van de poten.
Als de demodex infectie chronisch wordt gaat de huid verdikken en donker verkleuren.
Hoe weet ik of mijn hond demodex heeft?
Demodex komt meer voor bij jonge honden en honden met een kortharige vacht.
Uw dierenarts zal voor de diagnose demodicose afkrabsels nemen van de aangedane huid van uw hond. Dit moeten diepe afkrabsels zijn, dus tot bloedens toe, omdat de mijt dus in de haarzakjes en talgklieren zit. Ook moeten meerdere afkrabsels worden gemaakt op meerdere plekken.
Uw dierenarts bekijkt deze afkrabsels onder de microscoop. Als demodicose aanwezig is kan uw dierenarts de mijten zien.
Hoe moet ik mijn hond met demodex behandelen?
De behandeling van een hond met een demodex infectie hangt af van de ernst en lokalisatie van de klachten.
In het geval van erge klachten moet uw hond met een anti-parasitair middel worden behandeld om de mijt te doden. Daarnaast is het belangrijk om de weerstand van uw hond te ondersteunen.
De behandeling kan met een spot on product zoals Advocate of met Bravecto. U moet uw hond blijven behandelen tot er 2 x geen mijten zijn aangetoond in een afkrabsel met 1 maand tussentijd. U bent vaak dus minimaal 3 maanden aan het behandelen.
Heeft u een jonge hond met een lokale vorm van demodex? Dan kunt u volstaan met een goede vachtverzorging en ondersteuning van de afweer met goede voeding en eventueel supplementen. De weerstand van uw hond kunt u ondersteunen met bijvoorbeeld de Phytonics Immu Boost Pro.
Probeer tijdens de behandeling stress te vermijden, omdat dit ook invloed heeft op het immuunsysteem van uw hond.
Heeft uw hond last van een geïnfecteerde huid, dan kunt u nog extra ondersteunen met een antimicrobiële shampoo en omega 3 vetzuren. Bijvoorbeeld de Peptivet shampoo in combinatie met de Doils vital of een Dermoscent PYOspot. Bij lokale infecties, bijvoorbeeld van de poten, kunnen de CLX wipes ook een goed desinfectiemiddel zijn.
De normale huidflora kunt u ondersteunen met de Linkskin Spray of Tabletten.
Demodex bij volwassen honden
Als uw volwassen hond last krijg van demodicose is het verstandig om met uw dierenarts te gaan zoeken naar een achterliggende oorzaak. Bij volwassen honden ontstaat een demodex infectie eigenlijk alleen door immuun suppressie. Het is dus belangrijk om aandacht te besteden aan de oorzaak van deze verminderde afweer.
Kunt u de demodex mijt met natuurlijke middelen bestrijden?
Natuurlijke middelen doden de mijten niet, maar de huid van de hond kunt u wel minder aantrekkelijk maken voor mijten. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld de Organimal Mijt & Luis Spray gebruiken.
Daarnaast kunt u met natuurlijke middelen de weerstand van uw hond ondersteunen en de huid herstellen. Denk weer aan de Phytonics Immu Boost Pro en de Doils Skin. Deze middelen kunnen ook helpen voorkomen dat uw hond last gaat krijgen van demodicose.
Is demodex besmettelijk voor mensen?
De demodex mijt die bij honden voorkomt is NIET besmettelijk voor mensen.
Mensen hebben wel een eigen demodex mijt die klachten kan geven, namelijk Demodex Folliculorum. Ook bij mensen komt deze mijt standaard voor in de haarzakjes. Als deze gaat overgroeien kunnen mensen last krijgen van Demodex folliculitis.
Wat is de prognose voor een hond met demodex?
In de meeste gevallen van demodicose is de prognose goed en is de infectie binnen 3 maanden onder controle. U kunt u wel voorstellen dat de lokale vorm makkelijker te behandelen is dan de gegeneraliseerde vorm, waarbij het hele lijf is betrokken.
Als de huid ernstig geïnfecteerd is kan de behandeling langer duren. Als er een achterliggende oorzaak is van de demodex, dan hangt de prognose hiervan af.
Heeft u nog vragen over demodex bij honden? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.