Service
Winkelmandje
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

De aanschaf van een kitten

Geschreven door Tommy |

U wilt een kitten, wat ontzettend leuk! Een kat is een leuk huisdier dat uw leven enorm kan verrijken. Maar waar vindt u een kitten? Waar moet u op letten als u een kitten in huis wilt nemen? Moet u met een kitten naar de dierenarts? Allemaal vragen waar we u antwoord op gaan geven in deze blog, zodat u weet wat u moet doen!

Kitten bij krabpaal

U wilt een kat als huisdier

Een kat is een populair en leuk huisdier dat relatief makkelijk te houden is. Toch is het belangrijk om goed na te denken over de aanschaf van een kat. Past een kat bij u? Denk hierbij aan uw gezinssituatie (kinderen, andere huisdieren) en uw woonruimte. Heeft u daarnaast genoeg tijd voor de verzorging van een kat? Kunt u het financieel opbrengen om de kat de juiste zorg te bieden? Waar gaat de kat naartoe als u op vakantie gaat? Allemaal dingen om goed over na te denken.

Een kat kost tijd en u zult er altijd rekening mee moeten houden. Katten worden relatief oud en hebben over 15 tot 20 jaar nog steeds zorg nodig. Ze moeten op gezette tijden gevoerd worden en de kattenbak moet regelmatig schoongemaakt worden. Is dit allemaal geen probleem? Ga ervoor! Waar moet u op letten? Dat gaan we u vertellen.

Aandachtspunten bij aanschaf van een kitten

Bij het aanschaffen van een kitten is het belangrijk om goed na te denken over het ras en uw verwachtingen van een kat. Wilt u een kat die uitsluitend binnen blijft of een kat die voornamelijk buiten is om muizen te vangen? Niet iedere kat is geschikt als binnenkat. De ene kat houdt enorm van knuffelen, de andere juist helemaal niet. De ene kat is actiever dan de andere. Sommige katten zijn heel vocaal, terwijl andere dat niet zijn. Het is essentieel om een kat te kiezen die qua eigenschappen goed bij u past, in plaats van de kat die u het allermooist vindt. Het karakter van het kitten in het nest is een eerste weerspiegeling van het karakter dat het kitten als volwassen kat zal hebben. Het ene kitten is meer ondernemend en drukker dan het andere kitten. Het is ook belangrijk om te kiezen voor een goede fokker. Een goede fokker zal niet teveel nesten tegelijk hebben, zorgt ervoor dat de moederpoes aanwezig is en zal de kittens in een huiselijke omgeving op laten groeien.

Ras en karakter van een kitten

U kunt kiezen voor een raskat of een rasloze ‘Europese korthaar’. Wanneer u een raskat overweegt, is het belangrijk om naar de eigenschappen van het ras te kijken en niet alleen naar de uiterlijke kenmerken. Ieder ras heeft zijn eigenschappen en dit is bepalend voor het karakter van de kat. Daarnaast is er onderscheid in bijvoorbeeld de grootte van de kat of het vachttype (lang- of korthaar). Informatie hierover kunt u vinden bij de rasvereniging van het desbetreffende ras.

Kijk ook eens op onze kattenrassen pagina.

Gezondheidszorg gedurende het 1e levensjaar

Het kitten is gekozen, maar wat komt er allemaal bij kijken qua gezondheidszorg?

Vaccinatie van uw kitten

Elke kitten heeft een basisvaccinatie nodig om bescherming tegen een aantal levensbedreigende en besmettelijke ziektes (kattenziekte, niesziekte) op te bouwen. Het schema dat gehanteerd wordt, is om te vaccineren op een leeftijd van 9 en 12 weken. Het is tegenwoordig ook mogelijk om door middel van een titerbepaling te bekijken hoeveel antistoffen uw kitten nog in zijn bloed heeft. Op basis hiervan kan het juiste vaccinatieschema voor uw kat worden bepaald met betrekking tot de kattenziekte vaccinatie.

Ontworming van uw kitten

Naast vaccineren is het ook belangrijk om het kitten regelmatig te ontwormen. Het wordt geadviseerd om kittens op een leeftijd van 3, 5, 7 en 9 weken te ontwormen. Hierna kan het kitten maandelijks ontwormd worden. Vervolgens is 4x per jaar ontwormen voldoende of kan er op basis van ontlastingsonderzoek een aangepast schema gemaakt worden.

Gebruik onze wormwijzer om te bepalen hoe vaak u uw kitten moet ontwormen.

Ontvlooien van uw kitten

Het is belangrijk om af en toe te controleren of uw kitten vlooien heeft. Als hij jeuk of kalende plekken heeft, kunt u met behulp van een vlooienkam kijken of u vlooien kunt vinden. Als u zwarte puntjes in de vacht vindt, kunnen dit vlooienuitwerpselen zijn. Leg ze op een wit keukenpapier en bevochtig deze. Verkleuren de zwarte puntjes rood, dan zijn het inderdaad vlooienuitwerpselen. De ontlasting van vlooien bevat namelijk onverteerd bloed omdat vlooien bloed zuigen. Ga bij twijfel even langs bij uw dierenarts, deze kan u ook adviseren op het gebied van vlooienbestrijding. Er zijn verschillende vlooienbestrijdingsmiddelen op de markt. Let hierbij wel op: niet alle middelen zijn geschikt voor jonge kittens!

Voeding voor uw kitten

Het is belangrijk om tijdens het eerste levensjaar van uw kitten te kiezen voor een kwalitatief goede kittenvoeding om te kunnen voldoen aan de voedingsbehoeften van het groeiende dier. Katten kunnen soms wat kieskeurig zijn wat betreft hun voer. Sommige houden van afwisseling in smaak, andere katten willen bijvoorbeeld liever natvoer dan brokken.

Verzekering voor uw kitten

Het is mogelijk om een verzekering voor uw huisdier af te sluiten om eventuele kosten van de dierenarts te kunnen dekken. Informeer bij verzekeringsmaatschappijen naar de voorwaarden en premies. U kunt er ook voor kiezen om een ‘spaarpotje’ voor de kat te maken om onverwachtse kosten als een operatie of spoedgeval te kunnen betalen.

Wat heeft u allemaal nodig voor uw kitten?

Om de basisbehoeften van uw kat te voldoen zijn een fijn mandje, een goede voer- en drinkbak en kattenbak nodig. Medpets biedt verschillende kattenmanden en -kussens aan om te kunnen voldoen aan de uiteenlopende eisen die katten stellen aan hun slaapplek. Het ene kitten verstopt zich graag, het andere ligt het liefst opgekruld in een mandje. Medpets heeft ook een breed scala aan drinkbakken en voerbakken. Sommige katten drinken graag uit een fontein of stromende kraan. Voor deze katten zijn er verschillende drinkfonteinen beschikbaar, waaronder de Drinkwell drinkfontein of de Catit Senses Flower Fountain. Om katten actiever en speelser te voeren, kunt u de Catit Senses Feeding Maze gebruiken. Deze is bijzonder geschikt voor binnenkatten die toe zijn aan meer uitdaging en/of activiteit. Daarnaast biedt Medpets verschillende soorten kattenbakken aan. Zo zijn er open en dichte kattenbakken. De ene kat heeft liever een kattenbak zonder bovenkant, terwijl een ander graag wat meer privacy heeft. Als algemene regel voor het aantal kattenbakken in huis kunt u aanhouden: het aantal katten + 1. Daarnaast is het handig om een krabpaal in huis te halen, voornamelijk voor katten die niet buiten komen. Een krabpaal draagt daarnaast bij aan het voorkomen van ongewenst krabgedrag op bijvoorbeeld uw meubels. Een reismand is essentieel om de kat naar bijvoorbeeld de dierenarts of het pension te vervoeren. kattenspeeltjes kunnen natuurlijk ook niet ontbreken. Als u uw kat af en toe mee naar buiten wilt nemen of de kat geleidelijk wilt laten wennen buiten, dan is een Beeztees tuigje heel geschikt. Medpets biedt ook verschillende halsbanden aan. Hier kunt u bijvoorbeeld een adreskokertje aan hangen.

Opvoeding van uw kitten

Net als voor een pup is ook voor een kitten een goede opvoeding belangrijk.

Socialisatie van uw kitten

De socialisatieperiode van een kat is erg belangrijk. Dit is de periode waarin de kat sociaal gedrag leert. Denk hierbij aan de omgang en communicatie met soortgenoten en de omgang andere dieren en mensen. Maar ook aan alledaagse dingen als optillen, aaien, op de kattenbak gaan, spelen en gewenning aan normale huisgeluiden. De eerste socialisatieperiode zal al plaatsvinden bij de fokker. Lees ook ons artikel over socialisatie van kittens.

Regels voor uw kitten thuis

Thuis zal de kat zich aan een aantal (huis)regels moeten houden, bijvoorbeeld dat hij niet op de tafel mag springen of niet aan de bank mag krabben. Geef deze grenzen duidelijk aan, bijvoorbeeld door uw stem te verheffen of in uw handen te klappen. Zorg er daarnaast voor dat er voldoende alternatieven zijn voor de kat, dingen waar uw kat wel op mag springen en wel aan mag krabben. Zo zal de kat minder snel de fout in gaan.

Lees meer in ons artikel Kitten opvoeden: hoe doet u dat?.

Heeft u nog vragen over na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.be.