Service
Winkelmandje
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Bloedluis

Geschreven door Tom |

Bloedluis is een parasiet die veel voorkomt bij verschillende vogels. Het is een belangrijke plaag in de legpluimveesector. Wat is de bloedluis? Welke klachten geeft het en hoe kunt u het herkennen? Hoe komt u er weer vanaf? Kunt u bloedluis voorkomen? Kunnen wij er als mens last van krijgen? Dat leggen we allemaal uit!

Kip bij waterbak

Wat is bloedluis

Bloedluis is een parasiet die bij vogels voor komt. De kip is wel de favoriete vogel van de bloedluis. Het is echter geen luis, maar een mijt. Een betere benaming dan bloedluis is dan ook (rode) vogelmijt of (rode) bloedmijt. Deze mijt is bijna 1 mm lang en met het blote oog goed zichtbaar.

Het is een parasiet die met name ’s nachts actief is. Ze houden zich overdag schuil in het hok. ’s Nachts voeden ze zich met het bloed van de vogels. Hierdoor worden de mijten rood van kleur.

Vogelmijten houden van een warme (25-35 graden Celsius) en vochtige omgeving (luchtvochtigheid van 70-90%).

Welke klachten geeft bloedluis bij vogels?

Een bloedluisbesmetting kan een flinke impact hebben op het welzijn en de gezondheid van de vogels. De mijten drinken bloed bij de vogels en de wondjes in de huid geven jeukklachten. Een flinke besmetting kan daarnaast leiden tot bloedarmoede bij de vogel.

De vogel moet vervolgens meer bloed gaan aanmaken. Dit kost veel energie en kan leiden tot gewichtsverlies.

Ernstige bloedarmoede kan zelfs leiden tot sterfte van de vogels. Ook kan de bloedarmoede ervoor zorgen dat de vogels ontvankelijker worden voor andere ziektes, zoals een E. Coli- besmetting. De mijten zelf kunnen ook ziektes overbrengen. Denk aan Salmonella en vogelgriep.

Hoe kunt u een bloedluis besmetting herkennen?

Als u last heeft van bloedluis in uw vogelverblijf, dan gaat u verschillende klachten ervaren:

  • Irritatie en onrust in het hok. De vogelmijten irriteren de vogels ’s nachts. De vogels worden dan in hun slaap gestoord. Dit kan leiden tot onrust en irritatie overdag.
  • U kunt als mens zelf last krijgen van huidirritatie
  • Vogels kunnen elkaar gaan pikken
  • Minder eieren bij leggende dieren. Bloedarmoede kost veel energie en kan ervoor zorgen dat er dus minder eieren worden gelegd. Ook de kwaliteit van de eieren gaat achteruit.

Verdenkt u uw vogelverblijf van een bloedluis besmetting? Gebruik dan een bloedluis test.

Bloedluis producten

Hoe kun je een bloedluis besmetting bestrijden?

Als u eenmaal bloedluis in uw hok heeft, dan is het heel moeilijk om er weer vanaf te komen. Dit vraagt een aantal stappen:

  • Maak het hok/verblijf goed schoon
  • Maak naden en kieren zo veel mogelijk dicht
  • Bestrijd de bloedluis zowel op de dieren als in de omgeving
  • Controleer met regelmaat de dieren en het verblijf op de aanwezigheid van bloedluis

De omgeving behandelen tegen bloedluis

Er zijn verschillende producten waarmee u de omgeving kunt behandelen.

Dit kunnen natuurlijke middelen zijn, zoals Finecto+ Protect. Deze werken door de omgeving onaantrekkelijk te maken voor de bloedluizen.

U kunt ook kiezen voor een behandeling met een ‘mechanisch’ middel. Denk bijvoorbeeld aan de Oropharma Mite-Killer. De werkzame bestanddelen hechten aan het behandelde oppervlak en zijn zichtbaar als een wit laagje. Dit heeft een schurende werking op de mijten en vormt een fysieke barrière voor de bloedluizen. U kunt deze spray ook preventief gebruiken.

Natuurlijk zijn er ook chemische middelen om de mijten te bestrijden. Dit kan bijvoorbeeld met de Denka U-2 Vloeibaar. Dit product bevat onder andere pyrethrum wat de mijten zal doden. Dit middel mag niet op de dieren zelf worden gebruikt!

De vogels behandelen tegen bloedluis

Ook de vogels zelf moeten behandeld worden tegen de bloedluis. Dit kan ook met natuurlijke middelen, zoals het Excellent Bloedluis Poeder, als ook met chemische middelen op basis van ivermectine, zoals Iverdrop.

Bekijk ons hele assortiment met bloedluis producten voor kippen en bloedluis producten voor vogels.

Roofmijten inzetten om bloedluis te bestrijden

U kunt er ook voor kiezen om bloedluizen te bestrijden met een natuurlijke vijand. Dit kan bijvoorbeeld met roofmijten. Er zijn speciale soorten gekweekt om bloedluizen bij kippen te bestrijden.

Roofmijten mijden licht. Ze verstoppen zich in het kippenhok in de gaten en kieren en donkere plekken waar ook de bloedluis zich verstopt. Een roofmijt eet ongeveer 5 bloedluizen per dag. Roofmijten zijn niet schadelijk voor de kippen en kunt u ook preventief goed inzetten. De roofmijten hebben wel voedsel nodig om te overleven. Ze werken dus het best als er al een besmetting is. U zult in eerste instantie een toename in de bloedmijten zien, omdat ze uit hun schuilplaats worden gejaagd door de roofmijten. Na 2 tot 3 weken gaat u zien of de behandeling aanslaat.

U moet roofmijten om de 5 weken vervangen voor het beste resultaat. Let wel op dat de roofmijten door dezelfde bestrijdingsmiddelen worden gedood als de bloedluis. Een combinatie van roofmijt met bestrijdingsmiddelen heeft dus geen zin. Gebruik het liefst de 6 weken voordat u roofmijten wilt inzetten geen bestrijdingsmiddelen.

Bloedluis bestrijden met azijn

Azijn, en dan met name appelazijn, kunt u gebruiken bij het bestrijden van bloedluizen. De geur is erg onaangenaam voor de bloedluizen en de azijn tast de mijten zelf aan.  U kunt het hok dus in sprayen met azijn.

Maak het hok wel eerst grondig schoon en verdun de azijn 1:1 met water. Herhaal dit proces wekelijks.

Kunt u de eieren van kippen nog eten als ze last hebben van bloedluis?

Of u de eieren nog kunt eten hangt af van de gekozen behandeling tegen bloedluis. Op het moment dat u de kippen behandelt met een chemische stof, zoals ivermectine, dan kunt u het beste de eieren gedurende zeker 2-4 weken niet eten. Er is geen registratie van het gebruik van ivermectine bij kippen en daarom is de wachttijd op eieren niet berekend.

Gebruikt u natuurlijke middelen om de bloedluizen te bestrijden, dan kunt u de eieren nog gewoon eten. Het is wel mogelijk dat uw kippen minder leggen door de bloedluisbesmetting en dat de eieren van mindere kwaliteit zijn.

Waarom is het zo lastig om bloedluis te bestrijden?

Omdat de bloedluizen zich overdag verstoppen bent u eigenlijk al te laat met de behandeling als u ze gaat zien. Dan zijn de mijten vaak al in grote aantallen aanwezig.

Omdat de mijten zich verstoppen zijn ze lastig te bestrijden met bestrijdingsmiddelen. De mijten voeden zich ook niet dagelijks met bloed. Elke 6-10 dagen komt een mijt uit zijn schuilplaats om zich te voeden. Er zit dus altijd nog een deel van de mijten in zijn schuilplaats.

Het kost dus vaak veel tijd voordat een bloedmijtbesmetting weer weg is. Het is dus het best om te proberen een bloedluisbesmetting te voorkomen.

Kunt u bloedluis voorkomen?

Een bloedluisbesmetting kan makkelijk terugkomen, omdat het wordt meegenomen door wilde dieren die langs uw vogelhok komen. U moet dus altijd uw hok en uw dieren blijven controleren op deze vervelende parasiet. Een goede hygiëne is daarbij heel belangrijk.

U kunt bloedluis wel proberen te voorkomen door de dieren en het hok onaantrekkelijk te maken voor bloedluizen.

Veel gebruikt is bijvoorbeeld Witkalk om het hok minder aantrekkelijk te maken. Witkalk heeft een vochtabsorberende werking en maakt het hok dus droger. Het hok wordt ook lichter.

In het hok wordt ook nog weleens Diatomeeënaarde gebruikt. Dit is een kiezelaarde in poedervorm. Dit heeft een schurend effect op de bloedluizen, waardoor de beschermlaag kapot schuurt en de parasieten uitdrogen. U kunt de aarde gebruiken voor stofbaden, legnesten of zitstokken, maar ook op de plekken waar de mijten graag verstoppen, dus kieren en naden en rond de voer- en drinkbakken.

Tabaksnippers zijn ook een goede bodembedekking die de mijten op afstand houdt. Goed voor in het nachthok of het legnest.

Veel bestrijdingsmiddelen die eerder zijn genoemd zijn ook goed bruikbaar in de preventie van bloedluizen. Ook de roofmijten kunt u met regelmaat gebruiken om ander ongedierte te voorkomen.

Met producten als Excellent Garlic Allicin voor Vogels en Pluimvee en Finecto+ Oral kunt u de kippen zelf onaantrekkelijk maken voor de bloedluizen.

Kunnen mensen ook last hebben van bloedluis?

Ja, mensen en andere dieren kunnen ook last hebben van bloedluis. We zijn echter maar een tijdelijke gastheer. De bloedluis heeft vogels nodig om te overleven. Maar het neemt niet weg dat een bloedluis besmetting in uw huis toch lastig is te bestrijden. Mensen krijgen van de mijten zelf vooral jeuk!

U heeft een kans op een bloedluisbesmetting van uw huis als u zelf vogels heeft. Voorkom dat u de bloedluizen meeneemt in huis door in het hok beschermende kleding te dragen. Was uw armen en handen goed met water en zeep. Verwissel eventueel uw kleding. Was uw kleding direct en was altijd uw haren tijdens het douchen.

Ook mensen die geen vogels hebben kunnen last krijgen van bloedluis. Dit gebeurt vaak via verlaten vogelnesten rond woonhuizen. De mijten moeten noodgedwongen op zoek naar een alternatieve bloedmaaltijd.

Katten en honden die in de buurt van verlaten vogelnesten komen kunnen daarnaast de bloedluizen mee naar binnen nemen.

Vogelmijten zijn gevoelig voor dezelfde omgevingssprays als die we ook voor vlooien inzetten. Heeft u dus bloedluis in huis, dan kunt u hiermee behandelen. Denk ook aan stoomreiniging en frequent stofzuigen en dweilen. Was beddengoed en kleden op minimaal 60 graden.

Let wel op dat er ook andere parasieten zijn die vergelijkbare klachten geven bij mensen, zoals oogstmijten, vlooien en bedwantsen.

Heeft u nog vragen over bloedluis? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.