Alles over het adopteren van een dier uit het asiel
Geschreven door Samantha |
Dieren brengen veel vreugde in ons leven. Ze worden echt onze beste vrienden en maken deel uit van de familie. Veel mensen kunnen niet wachten om hun nieuwe huisdier mee naar huis te nemen. Misschien bent u zelf op zoek naar een nieuw huisdier. Maar heeft u er ooit over nagedacht om er een uit een asiel te adopteren? En wat zijn de dingen die u moet weten voordat u uw nieuwe huisdier naar zijn nieuwe thuis brengt? We leggen hier alles uit in dit artikel.
Redenen waarom u uw nieuwe beste vriend uit een asiel zou moeten adopteren
1. U redt een leven (of 2!)
Een van de grootste redenen om te adopteren; u redt het leven van een huisdier. Wanneer u uw nieuwe beste vriend adopteert, geeft u hem een tweede kans in het leven. Bovendien opent u ook een plek voor een ander dier om in het asiel te verblijven. Er is niets mooier dan dat.
2. U kunt uw droomhuisdier vinden en zijn persoonlijkheid kennen
Asielen zitten vol met veel verschillende huisdieren, rassen en leeftijden. Er is een algemene misvatting dat asieldieren gevaarlijk, oud en altijd gemixed ras zijn. Dit is niet waar. Elk huisdier in het asiel heeft zijn eigen verhaal, verleden en persoonlijkheid, en u kunt er zeker van zijn dat u er een vindt die perfect bij uw levensstijl past.
3. Minder duur
Niet alleen zijn de totale kosten van het kopen van een asieldier minder duur dan het kopen van een dier van een fokker, veel asielen geven hun dieren ook veterinaire behandelingen en dierenartszorg, zoals sterilisatie, microchips, vaccins, vlooien- en tekenpreventiemiddelen en nog veel meer. De meeste opvangcentra zijn ook non-profit, wat betekent dat uw geld de organisatie en daarmee dus de dieren helpt.
4. Adoptie helpt meer dan één dier
Zodra ze uw nieuwe beste vriend hebben ontmoet, beseffen uw vrienden en familie misschien dat ze dit ook willen en besluiten dat hun volgende huisdier ook uit het asiel zal komen. U kunt de mensen om u heen bewuster maken rondom adoptie en andere huisdieren helpen die nog steeds op zoek zijn naar hun forever home.
5. U verandert de wereld van een dier
Voor het dier dat u adopteert, verandert u zijn wereld volledig. Het maakt niet uit of het een hond, kat, paard, gans, ezel of konijn is, dat dier heeft zijn nieuwe thuis gevonden. Het redden van één dier zal de wereld niet veranderen, maar het zal de wereld veranderen voor dat ene dier.
Wat moet u weten voordat u een asieldier adopteert
Oké, dus u heeft besloten dat u een huisdier uit het asiel wilt adopteren, of u heeft misschien uw droommaatje gevonden in het asiel. Super goed! Maar wat nu? Er zijn een paar dingen waar u aan moet denken en regelen voordat u uw vriend mee naar huis neemt. Een huisdier mag nooit een impulsaankoop zijn, dus zorg ervoor dat u goed over al deze dingen hebt nagedacht voordat u adopteert.
Zorg ervoor dat het huisdier bij uw levensstijl past
Met al die schattige gezichten die naar u staren, is het moeilijk om ze niet allemaal mee naar huis te nemen. Deze asieldieren hadden echter al een leven voordat ze in het asiel kwamen, sommige erger dan andere. Elk huisdier is uniek en u moet ervoor zorgen dat dit huisdier bij uw levensstijl past. Er is een algemene misvatting dat alle asieldieren slecht en gevaarlijk zijn, en dit is gewoon niet waar. U vindt de liefste dieren in het asiel, en veel dieren komen in een asiel terecht vanwege huisvestingsproblemen, echtscheiding van hun baasjes, tijdgebrek enz. Sommige dieren kunnen echter een trauma hebben gehad of andere problemen hebben die tot gedragsproblemen leiden. Dit kan variëren van extreme verlatingsangst tot overmatig geblaf of andere uitdagingen. Dit betekent niet dat het huisdier ‘gevaarlijk’ of niet geschikt is voor een tweede huis, maar u moet wel goed nadenken of u de juiste persoon bent voor dit dier en de tijd en expertise hebt om hem/haar te helpen en te begeleiden. Denk ook na over uw toekomstplannen. Heeft u of wilt u kinderen? Heeft u thuis nog een huisdier? Hoe is uw woonsituatie? Sommige dieren zijn gewoon niet geschikt om met kinderen of in een klein appartement te leven, terwijl andere het geweldig doen in een gezinsomgeving. Zelfs als het huisdier misschien perfect voor u is, moet u ervoor zorgen dat u ook perfect bent voor het dier. Wees niet bang om uw situatie uit te leggen aan de medewerkers van het asiel en laat hen u helpen bij het vinden van uw nieuwe huisdier. Maak kennis met huisdieren waar u in de eerste plaats misschien niet aan had gedacht. En als u eenmaal die perfecte match hebt gevonden, zult u een vriend voor het leven hebben.
Stel de juiste vragen
Zorg ervoor dat u de juiste vragen stelt in het asiel. Denk aan leeftijd, dierenarts zorg, geschiedenis, wat voor soort woonsituatie het huisdier nodig heeft, ras, medische behoeften etc. U moet zoveel mogelijk weten om erachter te komen of het dier geschikt voor u is.
Lees het adoptiecontract
Dit is misschien niet het leuke gedeelte, maar lees het adoptiecontract goed door voordat u het tekent. Dit is misschien logisch, maar het zou u verbazen hoeveel mensen een contract ondertekenen zonder te lezen. U heeft de perfecte hond/kat/paard/knaagdier gevonden, maar u moet er ook voor zorgen dat u en het asiel op dezelfde pagina zitten. Door het contract goed te lezen, voorkomt u ongewenste verrassingen.
Bereid uw nieuwe huisdier voor
U wilt uw nieuwe huisdier niet meenemen naar een huis dat niet is voorbereid op een dier. Zorg dat u het voer al in huis hebt en zorg dat dit voer het juiste eten is voor uw huisdier. Overleg voordat u het dier mee naar huis neemt met het asiel welke benodigdheden nodig zijn voor dit huisdier. Het dier kan een gezondheidsprobleem hebben en speciaal dieetvoer nodig hebben. Zorg er ook voor dat er snacks en speelgoed zijn waar uw huisdier mee kan spelen en op kan knabbelen, en zorg voor een fijne slaapplek en andere dagelijkse benodigheden die uw huisdier nodig heeft. Houd er rekening mee dat de verhuizing van het asiel naar uw huis een enorme verandering voor het dier zal zijn, en het kan enige angst veroorzaken. Geef uw dier echt de tijd om zich aan te passen en zorg ervoor dat u het in het begin rustig aan doet. (Neem uw huisdier niet mee naar plaatsen die overweldigend kunnen zijn, nodig niet veel mensen uit op de eerste dag enz.) Begeleid uw huisdier rustig in zijn nieuwe leven.
Als u vragen heeft over dit onderwerp of andere zaken, kunt u altijd contact opnemen met ons dierenartsenteam 03 – 555 91 23 en per e-mail: dierenarts@medpets.be