Service
Winkelmandje
Menu
Winter Solden: kortingen tot -50% op alles voor uw huisdier! Lees meer

Border Terriër

De Border Terriër is één van de kleinste terriërrassen. Hij heeft een ruwharige vacht die er vrij glad uitziet.  Zijn naam heeft dit ras te danken aan de plek van herkomst: het grensgebied tussen Schotland en Engeland. De Border Terriër is moedig, vriendelijk, alert en goed opvoedbaar. De verzorging is relatief eenvoudig. De Border Terriër is voor alles in, zoals een lange wandeling, sporten maar ook rustig op de bank liggen.

Border Terriër

Kenmerken

Land van herkomst: Grensgebied tussen Noord-Engeland en Schotland
Ook wel bekend als: Coquetdale Terriër, de Reedwater Terriër of de Redesdale Terriër.
Lichaamsbouw: Het lichaam van een Border Terriër is klein, met lange poten en een dikke, korte staart die taps toe loopt, de snorharen zijn dik en kort, de ogen zijn donker en de donkere, kleine oren hangen langs de kop.
Gewicht: 5 - 7 kg
Schofthoogte: 28 tot 40 cm
Gezondheidsrisico's: Een Border Terriër heeft een verhoogd risico op atopie, epilepsie, staar en een bewegingsstoornis.

Oorsprong van de Border Terriër

De Border Terrër komt uit Groot-Brittanië, in het grensgebied tussen Noord-Engeland en Schotland. Hij werd hier gehouden in landbouwgemeenschappen waar hij actief was als werkhond en jachthond. Zo hielp hij bij de jacht op vossen en hield het ongedierte weg. In die tijd was dit ras ook bekend als Coquetdale Terriër, de Reedwater Terriër en de Redesdale Terriër. De naam Border Terriër werd pas later gebruikt en is hij vooral geliefd als huisdier en gezelschapshond.

Karakter van de Border Terriër

De Border Terriër is een intelligente, alerte en hardwerkende hond. Het zijn doorgaans vrolijke, vriendelijke honden die aanhankelijk en sociaal zijn. Ze hebben graag veel aandacht en kunnen niet zo goed alleen zijn. Ze gaan zich dan snel vervelen en kunnen lastig gedrag gaan vertonen. Met een goede training en socialisatie is dit ras goed te trainen, al zal hun koppigheid het leerproces soms bemoeilijken. De Border Terriër is bovendien waaks en heeft een sterk jachtinstinct.

 

Alles over de Border Terriër

Hoe ziet de Border Terriër eruit?

De Border Terriër is een kleine hond. De reuen worden doorgaans tussen de 33 en 40 cm hoog en de teefjes tussen de 28 en 36 cm hoog. Het gewicht varieert tussen de 5 en 7 kg. De kleine kop heeft dikke en korte snorharen en donkere ogen en oren. De oren zijn klein en hangen langs de kop. Het lichaam is goed geproportioneerd met lange poten. De staart is dik en kort en loopt taps toe. De Border Terriër heeft een dubbele vacht. De ruwharige bovenvacht bestaat uit dikke haren en is dicht en kort. De ondervacht is dicht en juist zacht. De rasstandaard kent vier verschillende kleuren: grizzle & tan, blue & tan en de kleuren rood en tarwekleurig. De twee eerste varianten zien we het vaakst.

Hoeveel beweging heeft de Border Terriër nodig?

De Border Terriër is een actieve hond die veel behoefte heeft aan inspanning op een dag. Ze hebben veel energie die ze kwijt moeten. Als baasje van dit ras zult u minstens eens per dag een lange wandeling moeten maken van minstens een half uur. Daarnaast houdt de Border Terriër, door zijn intelligentie en jachtinstinct, van spelletjes, zoals puzzels en apporteren.  Dit ras kan ook erg bedreven zijn in allerlei hondensporten, zoals behendigheid.

Welke verzorging heeft de Border Terriër nodig?

De verzorging van de Border Terriër is vrij eenvoudig. Het is voldoende om de vacht een paar keer per week te borstelen om de vacht klitvrij en schoon te houden. Tijdens de ruiperiode is het verstandig om de vacht regelmatiger te kammen. De vacht kunt u twee maal per jaar met de hand plukken, zodat de nieuwe vacht weer kan groeien.

Naast een goede vachtverzorging is het van belang om regelmatig de nagels te controleren. Te lange nagels zorgen voor veel ongemak. Het gebit verdient ook de nodige aandacht. De verzorging van het gebit kunt u zelf doen door middel van tandenpoetsen of door het geven van ondersteunende producten, zoals supplementen of kauwsticks.

Oren en ogen moeten regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt worden. De ogen kunnen soms traanvlekken vertonen. Het is tenslotte belangrijk om uw hond voldoende beweging te geven voor een goede conditie.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de Border Terriër?

Een gezonde Border Terriër kan met goede zorg en aandacht wel 14 jaar oud worden. Er is helaas een verhoogd risico op bepaalde erfelijke aandoeningen. Zo heeft dit ras een verhoogd risico op het ontwikkelen van allergieën en dan met name voor atopie. Dit is een allergie voor iets in de omgeving. Vaak uit zich dit in jeukklachten, roodheid en huiduitslag. Daarnaast is cataract een aandoening die erfelijk bepaald is bij dit ras. Bij cataract, ook wel staar, vertroebelt de ooglens en wordt het zicht geleidelijk slechter. Andere erfelijke aandoeningen waar een verhoogd risico op is, zijn aandoeningen die met het zenuwstelsel te maken hebben: epilepsie en paroxysmale dyskinesie (bewegingsstoornis).

Welke rassen zijn vergelijkbaar met de Border Terriër?

De Border Terriër behoort tot de Terriërs. Het zijn met name andere terriërs die vergelijkbaar zijn met dit ras, zoals de Fox Terriër, de Ierse Terriër en de Schotse Terriër.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een Border Terriër?

Bij de aanschaf van een Border Terriër is het van belang om een betrouwbare en verantwoordelijker fokker te vinden. Dit ras heeft specifieke gezondheidseisen en een unieke persoonlijkheid, waardoor het van belang is om een fokker te kiezen die zorgt draagt voor zowel het mentale als het fysieke welzijn van de pups. Een betrouwbare fokker is open over de gezondheidstesten, zoals het screenen op erfelijke aandoeningen en geeft begeleiding om ervoor te zorgen dat de pup goed past binnen uw gezin.

De prijs van een Border Terriër kan flink verschillen van fokker tot fokker. De prijs kan afhankelijk zijn van factoren zoals de zorg die in de fokkerij is gestoken, de stamboom, en de gezondheidstesten. Hoewel de prijs een rol speelt, is het vooral belangrijk te letten op de gezondheid en socialisatie van de pup. Een lagere prijs kan vaak betekenen dat er minder aandacht is besteed aan belangrijke zaken zoals screening van de ouderdieren, gezondheidstesten en socialisatie.

Het is daarom altijd aan te raden om een erkende en betrouwbare fokker te kiezen, die op lange termijn bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van uw nieuwe gezinslid.

Voor welk baasje is de Border Terriër geschikt?

De Border Terriër is een sociale en vriendelijk hond die zeer geschikt is als gezinshond. Dit ras is makkelijk opvoedbaar, maar heeft wel een goede opvoeding nodig. Hieronder een aantal kenmerken om te bepalen of deze hond bij uw past:

De Border Terriër is geschikt voor een baasje dat:

  • Op zoek is naar een vriendelijke en aanhankelijke hond
  • Graag een kleine, sociale hond wilt
  • Geduldig en liefdevol is
  • Regelmatig thuis is of de hond mee kan nemen
  • Het leuk vindt om te wandelen en spelletjes te doen met de hond
  • Om kan gaan met het jachtinstinct
  • Geduld heeft tijdens het trainen
  • Een waakzame hond zoekt
  • Een gezelschapshond zoekt

Al met al is de Border Terriër een sociale, lieve hond die goed past bij iemand die tijd wilt investeren in de training en het leuk vindt om een trouwe, vrolijke hond aan zijn zijde te hebben.

Is de Border Terriër geschikt voor beginners of ervaren baasjes?

De Border Terrier is makkelijk opvoedbaar, maar dit betekent niet dat hij geen opvoeding nodig heeft. Vanwege het waakse karakter en het jachtinstinct is een goede socialisatie en opvoeding belangrijk. Met een goede opvoeding en het nodige geduld is hij zeker gehoorzaam te maken. Een geduldige en consistente training is nodig, waardoor voor beginners dit ras een uitdaging kan zijn.

De Border Terriër is geschikt voor zowel beginners als ervaren baasjes, als er voldoende aandacht wordt besteed aan een geduldige en consistente training.

Meer tips

Populaire producten voor de Border Terriër

Border Terriër op social media