Service
Winkelmandje
Menu
Winter Solden: kortingen tot -50% op alles voor uw huisdier! Lees meer

Vruchtbaarheid hond

Net als bij mensen spelen geslachtshormonen een grote rol bij de ontwikkeling van een pup naar een volwassen teef of reu. Zo maakt een hond ook een pubertijd door met alle daarbij behorende hormonale veranderingen.

Meer informatie

1 - 24 van 53 Producten

De puberende teef kan last hebben van haar eerste loopsheid en een puberende reu kan moeite hebben om zijn hormonen in bedwang te houden. Drachtige teven die schijnzwanger zijn, kunnen ook ander gedrag gaan vertonen. Dieren hebben normaal een regelmatige cyclus, maar deze cyclus kan ook afwijken en voor ongemakken zorgen. Hieronder wat afwijkingen:

  • Onregelmatige cyclus
  • Niet drachtig worden
  • Teveel mannelijke hormonen
  • Te weinig of geen melkproductie
  • Niet loops worden
  • Verlengde interval tussen loopsheden
  • Aanhoudende loopsheid

Er zijn verschillende supplementen die ondersteuning kunnen bieden bij het reguleren van de hormoonhuishouding, zoals Phytonics HormOne en Puur Hormone Balance.

Loopsheid Teef

De loopsheid is de vruchtbare periode van de vrouwelijke hond. Gemiddeld is een hond rond de 8 maanden leeftijd voor het eerst loops. Kleine rassen zijn vaak eerder loops dan grotere rassen. De loopsheid duurt 21 dagen en bestaat uit 4 fases. Gemiddeld wordt een teef gemiddeld twee keer per jaar loops.

  • Pre-oestrus: de vulva zwelt op en er treedt bloedverlies op. Het gedrag van de teef kan veranderen van chagrijnig tot aanhankelijk. De teef heeft een afwijzende houding ten opzichte van reuen. Deze fase duurt ongeveer 7 tot 10 dagen.
  • Oestrus: de eisprong vindt plaats en ze zijn rijp voor bevruchting. De teef zoekt toenadering tot de reuen. De bloedingen zijn lichter rood dan in de eerste fase. De oestrus duurt ongeveer 9 dagen.
  • Metoestrus: als de teef niet drachtig wordt volgt de metoestrus. In deze fase stopt het bloedverlies.
  • Anoestrus: dit is de rustperiode voor de teef. Na gemiddeld 4 maanden kondigt zich weer een nieuwe loopsheid aan en start de cyclus opnieuw.

Dracht

De dracht van de teef duurt gemiddeld 63 dagen. De duur varieert en is ook afhankelijk van het aantal pups. Hoe meer pups hoe korter de dracht. Soms is het nodig om een handje te helpen tijdens en na de bevalling, bijvoorbeeld bij weeënzwakte of voor het opschonen van de baarmoeder. Puur Utero ondersteunt een schone baarmoeder na de geboorte en kan gebruikt worden bij weeënzwakte.

Schijndracht

Schijndracht is het gedrag dat niet-zwangere teven kunnen gaan vertonen vanaf de loopsheid. De hond gaat kenmerken vertonen van een zogende teef. Bij dieren die bevrucht zijn begint vanaf die periode de progesteron spiegel te stijgen. Bij onbevruchte schijndrachtige teven gebeurt hetzelfde. Veel teven met schijndracht vertonen ander gedrag, zoals zich terugtrekken, snauwerig worden, minder goed eten, aanhankelijker en melkverlies. Er zijn supplementen die ondersteuning kunnen bieden tijdens deze periode, zoals Puur Schijnzwanger.

Geslachtsdrift en hyperseksueel gedrag

De geslachtsdrift van de reu neemt tijdens de puberteit toe. Dit kan leiden tot rijgedrag, prikkelbaarheid, sproeien en onrust. Er zijn verschillende supplementen die ondersteuning bieden bij een hinderlijke geslachtsdrift bij reuen, zoals Puur Hormone Balance.