Service
Winkelmandje
Menu
Medpets Outlet: Flinke afprijzingen op geselecteerde producten! Lees meer

Hoefverzorging

Geschreven door Anouk |

De hoeven van uw paard zijn erg belangrijk en hebben goede verzorging nodig. Als u de hoeven niet goed verzorgt kan uw paard kreupel worden of een bacterie oplopen. Dat kan zelfs leiden tot langdurige blessures. Zorg daarom dat u de hoeven van uw paard goed controleert en de nodige verzorging geeft.

Hoefverzorging paard

Hoe ziet een gezonde hoef er uit?

Een gezonde hoef stinkt niet en is egaal, dus de hoef bevat geen scheuren, brokkelige stukken of ribbels in het hoorn. Het hoorn is de buitenste laag van de hoef. Een hoef moet vocht opnemen om gezond te blijven. Als een hoef droog is, gaat deze scheuren of brokkelt deze af. Dit kunt u ook zien nadat uw paard bij de hoefsmid is geweest. Als de stukjes hoef die de hoefsmid er af haalt in de zon liggen, drogen deze uit en krullen ze op.

Wat moet u doen om hoeven gezond te houden?

Allereerst is het belangrijk dat de hoeven van uw paard elke dag uitgekrabd worden met een hoevenkrabber. Daarmee kunt u steentjes en viezigheden uit de hoef halen en gelijk controleren op eventuele infecties. Een veelvoorkomende infectie is rotstraal en dit is te herkennen aan een vieze geur en donkere prut uit de straal. Als uw paard rotstraal heeft of daar gevoelig voor is, is het verstandig om gebruik te maken van Blue wonder gel.

Ook is het belangrijk uw paard dagelijks beweging te geven. Dit kan door te rijden, maar ook door in de wei, in de stapmolen of aan de hand een ronde te lopen. Door het geven van beweging slijten de hoeven natuurlijk en kan een bezoek van of aan de hoefsmid nog even uitgesteld worden. Dit is ook de reden dat paarden in het wild over het algemeen gezonde hoeven hebben. Zij zijn altijd onderweg. Naast het slijten, stimuleert beweging ook de bloedsomloop in de hoeven.

Verder is het helemaal niet erg als uw paard in een natte wei of paddock staat. Dit is namelijk goed voor de vochtopname in de hoeven en zorgt voor veerkrachtigheid en een glans. Daarbij moet u wel opletten dat de kootholte niet te lang nat blijft, want dan kan er mok ontstaan. Droog deze dan ook goed af.

Als uw paard dag en nacht op een natte wei of paddock staat is het mogelijk dat de hoef teveel water opneemt. Dan worden de hoeven van uw paard zacht. Dit kunt u voorkomen door teer op de hoeven te smeren. Teer zorgt ervoor dat er geen water of vuil doorheen kan, maar zorgt er ook voor dat er niets uit de hoef kan. Het is dus belangrijk de hoeven van uw paard goed te controleren op eventuele infecties voordat u er teer op smeert. U kunt verschillende soorten teer vinden op deze pagina.

 

Relevante producten

Wanneer moet ik hoefvet of hoefolie gebruiken?

Hoefvet of –olie wordt vaak gebruikt voor een wedstrijd of fotoshoot. Dit ziet er heel mooi uit, maar doe dit niet te vaak. Het vet en de olie zorgen er namelijk voor dat er geen water in de hoeven kan komen, waardoor deze uit kunnen drogen.

U kunt hoefvet of hoefolie wel gebruiken als uw paard snel last heeft van droge hoeven. Het is dan van belang dat er genoeg tijd is geweest dat het vocht in de hoeven kan komen. Alleen het afspuiten van de benen/hoeven is hiervoor niet lang genoeg. Hierna kunt u met een kwast het vet of de olie op hoeven smeren. Dit zorgt ervoor dat er geen water uit de hoeven kan verdampen en ze op die manier minder snel uitdrogen. Verschillende soorten hoefolie en-vet zijn te vinden op deze pagina. Sommigen zijn zelfs voorzien van een handige dop met kwast.

Echter zijn er tegenwoordig ook verschillende soorten hoefvet en -olie die de vochtopname bevorderen. Deze producten hebben oliën die in de hoef trekken en deze verzorgen, zonder dat er een afstotende laag op de hoef komt. Veel soorten helpen daarbij ook om bacteriën te onderdrukken. Voor het aanbrengen van hoefvet of –olie kan de hoef met een hoefborstel schoon worden gemaakt.

Kan ik ook supplementen gebruiken voor de hoeven van mijn paard?

Keratine helpt een paard bij de ondersteuning van het groeien van de hoeven, manen, staart en vacht. Naast keratine, helpen ook biotine, MSM, zink en calcium bij aan een optimale hoefgroei. Verschillende supplementen voor de hoeven zijn op deze pagina te vinden.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.