Heupdysplasie bij honden
Geschreven door Samantha |
Heupdysplasie is een aandoening die veel bij honden voorkomt. Het betekent dat de heupen abnormaal zijn gevormd. De heupkoppen passen hierdoor niet goed in de heupkommen. Dit veroorzaakt pijn en vaak problemen met lopen.
Het heupgewricht
Het heupgewricht van honden is net als bij mensen opgebouwd uit een heupkom waarin de ronde heupkop van het bovenbeen draait. Het gewricht is bekleed met kraakbeen en in het gewricht zit de gewrichtsvloeistof die zorgt dat de verschillende onderdelen soepel langs elkaar kunnen bewegen. Om het gewricht heen zit een gewrichtskapsel. Een gewrichtsband en de bekkenspieren zorgen dat de heupkop stevig in de heupkom blijft liggen.
Heupdysplasie
Bij heupdysplasie is dit heupgewricht niet goed ontwikkeld. Bij een pup zijn de gewrichtsband en de bekkenspieren vaak nog niet sterk genoeg en ligt de heupkop wat losser in de heupkom. Als er te veel speling in het gewricht aanwezig is kunnen er problemen ontstaan:
- Het gewrichtskapsel wordt opgerekt
- Het kraakbeen raakt beschadigd door verkeerde beweging in het gewricht
- De heupkom groeit onvoldoende uit
- De heupkop plat af
Door deze afwijkingen sluiten alle onderdelen in het gewricht nog minder goed aan. Op de plaats van de beschadigingen kan daarnaast botnieuwvorming (artrose) ontstaan. Het gewrichtskapsel wordt dikker en stijver, waardoor het heupgewricht minder beweeglijk wordt.
Hoe ontstaat heupdysplasie?
Vaak is de aanleg voor heupdysplasie erfelijk bepaald. Er spelen wel meerdere factoren een rol:
- Te veel beweging als pup
- Verkeerde beweging als pup
- Te snelle groei
- Overgewicht bij de pup
- Verkeerde voeding
Deze factoren kunnen de ontwikkeling van het heupgewricht negatief beïnvloeden.
Op welke leeftijd wordt heupdysplasie zichtbaar?
De eerste klachten worden vaak zichtbaar als uw pup tussen de 4 en 10 maanden oud is. De symptomen kunnen hierbij wisselen:
- Uw pup kan kreupel lopen.
- Uw pup kan minder zin hebben om te spelen of vaker zittend/liggend spelen.
- Uw pup kan moeite hebben om te gaan staan, zitten of liggen.
- Pups kunnen heel schommelend lopen met de achterhand.
- Als uw pup rent kan hij zich afzetten met beide achterpoten tegelijk, in plaats van zijn poten 1 voor 1 en schuin achter elkaar te plaatsen. Het zogenaamde ‘bunny hopping’.
- De achterpoten van de pup staan vaak dicht bij elkaar.
Ook oudere honden kunnen last hebben van heupdysplasie. Op oudere leeftijd ziet u meer algemene symptomen die passen bij artrose, zoals:
-
- Stijve achterhand
- Kreupel na inspanning
- Moeite met opstaan
- Minder spierontwikkeling in de achterhand
- Moeite met springen en traplopen.
Deze symptomen zijn niet voldoende om de diagnose te stellen.
Hoe wordt de diagnose heupdysplasie gesteld?
De diagnose wordt gesteld door de dierenarts. Vanuit de anamnese en het lichamelijk onderzoek wordt vaak al een aanwijzing verkregen. De diagnose wordt bevestigd door midden van het maken van röntgenfoto’s van de heupen. Voor een goede beoordeling van de röntgenfoto’s wordt geadviseerd deze foto’s te maken onder sedatie. Als uw pup klachten heeft is het advies om in ieder geval voor 6 maanden leeftijd de diagnose heupdysplasie al dan niet te stellen, omdat u dan nog de meeste opties en de beste slagingskans hebt van behandeling.
Hoe wordt heupdysplasie behandeld?
Er zijn verschillende manieren waarop heupdysplasie kan worden behandeld. De behandeling is vaak afhankelijk van het stadium/de leeftijd waarop de aandoening wordt ontdekt, het gewicht van de hond, de veranderingen die al dan niet al in het gewricht aanwezig zijn, maar natuurlijk ook de financiële mogelijkheden van de eigenaar.
De behandelingsmogelijkheden zijn als volgt:
Conservatief (ondersteunend)
Heupdysplasie zorgt voor pijn. Dit moet dus worden aangepakt. De meest gebruikte medicatie zijn de niet steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s). Hiermee wordt de pijn gestild. Daarnaast wordt ook de ontstekingsreactie in het gewricht aangepakt. Naast de pijnstilling en ontstekingsremming moet naar het bewegingspatroon van uw hond gekeken worden en moet uw hond een gezond gewicht krijgen of houden. Eventueel kan deze behandeling worden gecombineerd met fysiotherapie waarbij gewerkt wordt aan de spieropbouw. Eventueel kunnen voedingssupplementen worden gegeven die de gewrichten ondersteunen. Denk hierbij aan Doils Joint, Dr. Ann’s Mobility Support Plus en/of Seraquin omega en producten die specifiek werken op het moment dat er kraakbeenschade is, zoals de Flexadin Advanced en de Dr. Ann’s Mobility Support Advanced. Ook kan een speciale voeding worden gegeven ter ondersteuning van de gewrichten, zoals de Vetality Metabolic & Mobility – Hondenvoer, Royal Canin Mobility C2P+ of de Hill’s J/D.