Service
Winkelmandje
Menu
Kortingen tot -50%! - Black Friday Deals bij Medpets! Lees meer

Het belang van de juiste puppyvoeding

Geschreven door Barbera |

Dit artikel is geschreven door Royal Canin. Verbaast u zich er ook wel eens over hoe hard een puppy groeit? Twee keer knipperen met uw ogen en hij is ineens puppy-af. U kunt u wel voorstellen dat zo’n groeiproces de juiste ondersteuning nodig heeft en hoe belangrijk een goede voeding in deze periode is.

Etende pup

Puppy’s hebben andere voedingsbehoeften dan volwassen honden. Het spijsverteringsstelsel en immuunsysteem zijn nog niet volledig ontwikkeld en ook de hersenen van uw puppy kunnen nog wel wat ondersteuning gebruiken in het proces naar een volwassen brein. Ook zijn botten moeten nog vele malen sterker worden.

Welke voedingsstoffen zijn belangrijk voor uw puppy?

Maar welke voedingsstoffen moeten er dan precies in puppyvoeding zitten om de groei van uw puppy optimaal te ondersteunen?

Prebiotica en licht verteerbare eiwitten voor zijn spijsvertering:

Om tóch zo goed mogelijk voeding te verteren en zoveel mogelijk voedingsstoffen op te nemen, is het belangrijk dat de ingrediënten, zoals eiwitten, licht verteerbaar zijn. Toegevoegde prebiotica helpt ondertussen om de microflora in de darmen in balans te houden. De extra kleine brokvorm, maakt dat uw puppy deze makkelijk kan oppakken en kauwen.

Ondersteuning voor zijn immuunsysteem:

Bij de geboorte krijgt uw puppy via de eerste moedermelk (colostrum) afweerstoffen mee. Deze nemen af als uw puppy tussen de 4-12 weken oud is. Ondertussen is zijn eigen afweer nog niet optimaal ontwikkeld. Uw puppy is in deze fase, ook wel het immuniteitsgat genoemd, gevoeliger voor ziektekiemen en infecties. Daarom is het belangrijk dat hij voedingsstoffen, zoals vitamine C en E, binnenkrijgt om zijn afweer te ondersteunen.

DHA vetzuren voor zijn hersenontwikkeling:

Pas als uw puppy ongeveer 12 maanden oud is, is zijn brein volledig ontwikkeld. Toch moet uw puppy al veel leren als hij pas 8 weken oud is. Dan begint de belangrijke socialisatiefase. Het is wetenschappelijk bewezen dat omega 3-vetzuren (DHA) de ontwikkeling van de hersenen ondersteunt en daarmee uw puppy dus helpt tijdens zijn leerprocessen.

Calcium en fosfor voor zijn skelet:

Het skelet van uw puppy is nog niet helemaal ‘af’. Zijn botten moet nog groeien en sterker worden. Maar deze groei mag ook weer niet te snel gaan. Daarom heeft uw puppy een precies uitgebalanceerde hoeveelheid calcium en fosfor nodig om geleidelijk te groeien. Als hij namelijk te snel groeit, kan dit op latere leeftijd tot (gewrichts-)problemen leiden.

Verschillende formaten

En omdat er heel veel verschillende grootte honden bestaan, is het ook belangrijk om te kiezen voor een puppyvoeding die past bij de grootte van uw (ras)hond. Want een Teckeltje is veel sneller volgroeid (+/- 10 maanden), dan bijvoorbeeld een Herdershond (15 maanden).

En een Chihuahua vindt een grote brok die bedoeld is voor een Labrador Retriever een stuk minder makkelijk te kauwen dan een brokje dat past bij de zijn kleine kaakje.

Per grootte hond bestaan er dus aangepaste brokformaten die ook elk weer een andere samenstelling hebben om de groei van uw puppy zo goed mogelijk te ondersteunen. Ook zijn er speciale puppyvoedingen, specifiek afgestemd op de behoefte van het ras.

Voeding voor volwassen honden

Tot slot: verdiep u goed in het moment dat u uw puppy over kunt zetten op voeding voor volwassen honden. Want ook al lijkt uw puppy misschien niet meer zo klein, van binnen gebeurt er nog van alles. Kleine honden zijn gemiddeld rond de 10 maanden volgroeid, maar extra grote honden kunnen wel doorgroeien tot zij wel 2 jaar oud zijn. Vraag desnoods aan uw dierenarts, of dierenspeciaalzaak wanneer uw puppy volgroeid is en voeding voor volwassen honden mag gaan eten.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.