Service
Winkelmandje
Menu
Het is bijna Oud & Nieuw! Lees meer

Help mijn hond schrokt!

Geschreven door Tommy |

U heeft net het voer in de bak van uw hond gedaan en nog voordat u de zak hebt kunnen opbergen, heeft uw hond zijn bak al leeg. Het naar binnen schrokken van eten is een probleem dat regelmatig bij honden voorkomt. Door het schrokken kauwt de hond zijn voer onvoldoende en hapt hij veel lucht met alle lichamelijke ongemakken van dien. Schrokgedrag is lastig af te leren, maar relatief eenvoudig te beperken. In dit artikel leest u alles over (het voorkomen van) schrokgedrag bij de hond.

Labrador eet brokken uit voerbak

Top 3 anti-schrok voerbakken

1.Eat Slow Feeder

2.Lickimat Slomo

3.Outward Hound – Fun Feeder

Relevante producten

Oorzaken van schrokken

Er zijn diverse mogelijke oorzaken voor het naar binnen schrokken van eten.

Onvoldoende afleiding

Schrokgedrag komt relatief vaak voor bij honden die langere tijd in een omgeving met onvoldoende afleiding (zoals een kennel of asiel) hebben verkeerd. In een kennel of asiel is het moment van eten krijgen vaak het hoogtepunt van de dag en storten sommige honden zich als een bezetene op hun voerbak om hun eten naar binnen te schrokken. Met name bij honden die langdurig in een prikkelarme omgeving zijn verbleven, kan het schrokken onderdeel van het gedrag zijn geworden. Hierdoor zullen ze het schrokgedrag (na plaatsing) ook in een nieuwe omgeving vertonen.

Sociale druk

Wanneer pups uit één bak gevoerd worden, kan er een situatie ontstaan waarin de pups ‘gedwongen’ worden snel te eten om voldoende voer voor zichzelf veilig te stellen. Dit gedrag kan zich ook op latere leeftijd voordoen wanneer er tijdens het eten meerdere dieren in de buurt zijn. De hond zal zijn eten dan haastig naar binnen werken uit ‘angst’ dat een ander dier zijn eten opeet.

Instinct

Daarnaast kan instinct ook een oorzaak van schrokken zijn. In het wild moeten dieren vaak vechten voor hun eten en geldt ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Het is in die situatie ook belangrijk het eten snel op te eten. Dit maakt dat het schrokgedrag lastig af te leren is.

Gevolgen van schrokken

Schrokken kan diverse gevolgen hebben waarbij de mate van ernst varieert:

  • Honden die schrokken kauwen hun voedsel onvoldoende. Hierdoor komt het in te grote stukken in de maag terecht, waardoor de spijsvertering onnodig extra wordt belast.
  • Honden die niet of nauwelijks op hun voeding kauwen hebben vaak een slechter gebit. Door middel van goed kauwen wordt ook het gebit schoon gehouden.
  • Daarnaast krijgt de hond door het gulzig inslikken van zijn eten ook veel lucht binnen. Hierdoor neemt de kans op winderigheid toe wat met name voor u als baas niet prettig is.
  • Schrokgedrag kan in uitzonderlijke gevallen leiden tot een maagkanteling of verdraaiing, ook wel maagtorsie genoemd. Bij een maagtorsie spelen vaak (een combinatie van) verschillende factoren een rol. Snel eten, lucht inslikken, teveel eten en veel beweging tijdens of kort na het eten zijn enkele factoren die het risico op een maagtorsie kunnen vergroten.

Maatregelen om schrokken te voorkomen

Doordat schrokken in veel gevallen deel uitmaakt van het gedrag van de hond, is het lastig om het helemaal af te leren. Er zijn echter diverse simpele, maar doeltreffende maatregelen die u kunt nemen om uw hond te stimuleren rustig(er) te eten.

    • Laat uw hond op een rustige plek eten, waar deze zo’n min mogelijk gestoord kan worden door externe factoren of andere dieren
    • Laat pups niet uit één voerbak eten. Hiermee voorkomt u dat de hond reeds op jonge leeftijd aangezet wordt tot snel eten
    • Maak gebruik van een speciale anti-schrokbak, zoals de Fun FeederEat Slow Feeder of AFP Interactive Food Maze. Of verklein de voerbak van uw hond door er bijvoorbeeld een schaaltje omgekeerd in te leggen. Hiermee verkleint u het oppervlak en voorkomt u dat de hond grote hoeveelheden voer in één keer tot zich kan nemen.
    • Stop voer in een speciaal daarvoor ontwikkelt speelgoed zoals de Kong Wobbler of de Kong Classic en de puzzels van Nina Ottosson (voor zowel droog- als natvoer). Hierdoor is er geen grote hoeveelheid voer in een keer beschikbaar en moet de hond moeite doen om het te bemachtigen. Voor honden is dit een leuke manier om met eten bezig te zijn.
    • Probeer ook eens een likmat uit! Een likmat is een rubberen mat met gaatjes erin van verschillende patronen waardoor het voedsel daarin gaat zitten. Uw hond of kat moet dan extra veel moeite doen om zijn voer te kunnen eten, waardoor uw huisdier minder zal schrokken en langer over zijn voer zal doen.

Bekijk het gehele likmat assortiment!

  • Stem de grootte van de brok die u geeft af op de grootte van uw hond. Een grote hond die een te kleine brok krijgt, hoeft minder te kauwen wat schrokgedrag in de hand kan werken.
  • Verspreid (of verstop) de brokken door het huis en/of de tuin. Zo heeft de hond een leuke bezigheid met het zoeken naar voedsel én kan hij niet schrokken
  • Voeg een kleine hoeveelheid water toe aan de brokken, zodat de hond de brok als het ware uit het water moet vissen. Dit kost de hond een beetje moeite en belemmert op die manier het schrokgedrag. Let op: wanneer de voeding papperig wordt, kan de hond weer net zo gemakkelijk schrokken

Heeft u nog vragen over schrokgedrag of het afleren daarvan? Contacteert u dan onze dierenarts op telefoonnummer 03 – 55 59 123 of via e-mail: dierenarts@medpets.be