Giardia bij katten
Geschreven door Mara |
Giardia komt veel voor bij onze huisdieren, dus ook bij katten. De parasiet is erg besmettelijk en vaak ook lastig te behandelen. U wilt daarom wel zeker weten waar u mee te maken heeft. In deze blog leest u alles over de Giardia parasiet, klachten bij de kat en hoe dit bewezen en behandeld kan worden.
Wat is Giardia?
Giardia is een darmparasiet die bij katten, maar ook honden en andere dieren, voor kan komen. Niet alle katten krijgen symptomen van Giardia, daarom is het ook zo lastig om de parasiet te bestrijden. Deze katten hebben geen klachten, maar kunnen wel andere dieren besmetten. De parasiet is een belangrijke oorzaak voor diarree bij katten. Vooral dieren met een verminderde weerstand kunnen klachten krijgen. Denk aan kittens, maar ook drachtige katten, zieke katten of oude katten. Omdat Giardia zo besmettelijk is, kan het zich snel verspreiden in bijvoorbeeld kennels, catteries en asielen.
Is Giardia gevaarlijk voor katten?
Giardia geeft vooral klachten van het maagdarmkanaal. Meestal zijn de klachten beperkt tot aanhoudende diarree, maar een kat kan ook gaan braken, sloom worden of stoppen met eten. In die gevallen wordt een Giardia besmetting wel gevaarlijk. Zeker voor jonge kittens die snel kunnen uitdrogen. Als een kat niet eet ligt het gevaar van leververvetting op de loer. Daarom is het altijd zaak om niet te lang te wachten met ingrijpen als een kat diarree heeft.
Symptomen van Giardia bij de kat
Zoals gezegd krijgen niet alle katten met Giardia ook klachten. Als er wel klachten ontstaan zijn dit klachten van het maagdarmkanaal. Denk dus aan diarree, al dan niet met bloed of slijm, braken, anorexie en sloomheid. Typisch is dat de diarree vaak wisselt. Het is niet altijd in dezelfde hevigheid aanwezig, maar kan ook zo een paar dagen minder zijn.
Giardia bij kittens
Kittens worden bijna altijd ziek van een Giardia infectie. Dit komt omdat de darmflora en darmweerstand nog niet volledig is ontwikkeld. Hierdoor krijgt de Giardia meer kans om te vermeerderen en klachten te veroorzaken. Ook omdat de weerstand van kittens nog niet optimaal is.
Heeft uw kitten diarree? Wacht dan niet te lang met actie ondernemen. Als een kitten langdurig beschadiging heeft van de darmwand, kunnen chronische darmklachten ontstaan. Ook kan een kitten door de diarree snel uitdrogen en sloom worden. Een snelle behandeling is dan noodzakelijk.
Hoe wordt de diagnose Giardia gesteld?
Als uw kat al langere tijd wisselende ontlasting heeft is het verstandig om op Giardia en andere darmparasieten te testen.
De diagnose Giardia wordt gesteld door een ontlastingonderzoek. Het is belangrijk om gedurende minimaal 3 dagen ontlasting op te vangen. De Giardia cysten worden namelijk niet bij elke ontlasting uitgescheiden.
De ontlasting wordt bij de dierenarts ook beoordeeld op geur, kleur en consistentie en er zal ook gezocht worden naar eventuele wormeieren.
Giardia sneltest
Er is een CVET Sneltest Giardia beschikbaar, waarmee u zelf kunt testen op de aanwezigheid van Giardia. Hou er wel rekening mee dat deze test dus alleen iets zegt over al dan niet de aanwezigheid van Giardia. Andere oorzaken van diarree worden hier niet mee getest.
Test u met deze sneltest positief, dan weet u dat er Giardia zit in de ontlasting van uw kat. Dan is het belangrijk om met uw dierenarts te overleggen hoe u het best de kat kunt behandelen.
Let op: Deze test vervangt niet het onderzoek van de dierenarts. Bij herhaalde diarree klachten is het verstandig uw kat door uw dierenarts te laten onderzoeken.
Hoe behandelt u een kat met Giardia?
Giardia is moeilijk te bestrijden. Het is een combinatie van de behandeling van de parasiet zelf, wassen van uw kat, ondersteuning met voer en supplementen en desinfectie van de omgeving.
Giardia behandelen met Panacur
De eerste keuze behandeling van Giardia is met fenbendazol, zoals in Panacur of No Worm Diacur. De meest gebruikte dosering is 50 mg/kg. In het algemeen wordt een behandeling van 2 x 5 dagen aangehouden met 1-3 weken tussentijd. De herhaling is nodig, omdat er een grote kans is op herbesmetting vanuit de omgeving. Ook moeten alle dieren binnen het huishouden worden mee behandeld.
Supplementen ter ondersteuning van de Giardia behandeling
Naast de behandeling met fenbendazol is het slim om de darmweerstand te verbeteren. Dit kan door het geven van probiotica in combinatie met een supplement dat de darm minder aantrekkelijk maakt voor slechte micro-organismen, zoals Giardia. Supplementen die u kunt gebruiken is bijvoorbeeld de combinatie van Dr. Ann’s Probiotic met Puur Parasitus.
Welk voer bij Giardia?
Giardia kan snel groeien op een voeding die rijk is aan koolhydraten. Om ook de darmen te ondersteunen is het advies om een koolhydraatarme, eiwitrijke voeding te geven die licht verteerbaar is en niet te hoog in vezels. Denk aan een Gastrointestinal dieet, zoals de Vetality Gastrointestinal Kat.
Hoe maakt u de omgeving schoon als uw kat Giardia heeft?
Omdat Giardiacysten makkelijk kunnen overleven in de vacht van uw dier en in de omgeving, is het ook belangrijk om hier aandacht aan te besteden tijdens de behandeling.
Wassen van uw kat
Katten zijn er meestal geen fan van, maar het is wel verstandig om de vacht van uw kat te wassen met een product met chloorhexidine. Dit om te voorkomen dat uw kat de Giardiacysten weer oplikt uit zijn vacht. Voor katten zijn de meeste shampoos niet geschikt, maar een goede optie zijn bijvoorbeeld de CLX wipes om de vacht rond de anus mee schoon te maken.
Desinfecteren van de omgeving
Omdat Giardia een erg hardnekkige infectie kan zijn die lastig is te behandelen, zijn er ook maatregelen nodig voor de omgeving van uw kat:
- Schep de drollen na elke ontlasting uit de kattenbak. Ververs nu ook liefst dagelijks de kattenbak na goed reinigen en ontsmetten.
- Maak gladde oppervlakten waar uw kat komt schoon met quaternaire ammoniumzouten of chloor. Let op dat u altijd eerst normaal moet reinigen met water en zeep voordat u een ontsmettingsmiddel gebruikt. Ook moet het middel minimaal 5 minuten inwerken voor het gewenste effect.
- In een pension of asiel is het verstandig om de oppervlaktes zeker 48 uur te laten drogen voor er nieuwe katten in gaan.
- Manden, kleedjes, speeltjes en andere stoffen oppervlakten (tapijt en meubels) kunne met stoom worden gereinigd. 5 minuten op 70 graden Celsius of 1 minuut op 100 graden Celsius. Indien mogelijk wassen op minimaal 60 graden.
- Denk ook aan het schoonmaken van reismanden, voerbakken en drinkbakjes!
Heeft u nog vragen over Giardia bij katten? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.